söndag 19 juni 2011

Harry Potter x 7

Snart är det dags för film åtta, den sista (tack och lov) i det superambitiösa filmprojektet som påbörjades för tio år sedan. Tänk er, tio år av Harry Potter med en ny film typ en gång per ett och ett halvt år. Härligt. Eller inte. Eftersom att sista filmen snart är här valde jag att slå mig ner och se igenom de första sju filmerna på raken för att kunna rapportera till alla er så att ni slipper se dem. Först och främst kan man konstatera att det kommer komma en hel del spoilers i texten nedan så har ni levt i en grotta och inte har koll på att Dumbledore dör i film sex så sluta läs här. Oops.

Hursomhelst. Harry Potterfilmerna följer en ganska stadig mall vilken ser ut något i stil med det här.

1. Harry Potter är hos sina styvföräldrar som hatar honom.

2. Harry Potter förnedrar dem lite och åker till Hogwarts (som är skolan där han lär sig att bli trollkarl).

3. Harry Potter träffar sina vänner Hermione och Ron.

4. De ligger med varandra. (HAHAHAHA neeeej skojade lite bara för att se om du var vaken.)

5. En ny lärare i konsten att försvara sig mot svartmagi presenteras inför alla samlade elever och lärare.

6. En av lärarna är mystisk, skum och förmodligen ond och utsätts därför för barnens granskande blickar och konspirationsteorier.

7. Trots att ond bråd död och svart magi utspelar sig framför alla vuxna superduktiga trollkarlar skiter de i ungarna och låter dem som knappt har magikunskaper överhuvudtaget att sköta hand om problemet.

8. Det visar sig att läraren ungarna misstänkt inte alls är den skyldige och att den skyldige är någon som de absolut inte misstänkte alls.

9. Skurken är alltid läraren i konsten att försvara sig mot svartmagi (ja till och med han snälla varulven är skurken för han ställer till det trots att han är snäll egentligen).

10. Harry Potter lyckas besegra skurken mest för att han råkar vara född med otroliga krafter.

11. Skolavslutning.

12. Repeat i nästa film.

Det som är mest fantastiskt med Harry Potterfilmerna (böckerna säger jag inget om för dem har jag inte läst) är att det mer eller mindre inte händer någonting överhuvudtaget på två och en halv timme som filmerna är i snitt. Ingenting. Vi snackar alltså sju filmer (snart åtta) där det egentligen inte händer mer än vad man skulle kunna summera i en enda mening. Vissa filmer händer det mindre än andra i, och många gånger när jag satt och tittade på eftertexterna rulla undrade jag för mig själv vad som egentligen hänt under de två och en halv timnar jag tittat på filmen. Svaret: väldigt lite. Ändå ska det dras ut på detta ingenting i två och en halv timme och åtta filmer. Ååååååååååååååh!

Dåså. Lite betyg på eländet också.

Harry Potter och De Vises Sten - @@

Harry Potter och Hemligheternas Kammare - @@

Harry Potter och Fången från Azkaban - @

Harry Potter och Den Flammande Bägaren - @@

Harry Potter och Fenixorden - @

Harry Potter och Halvblodsprinsen - @

Harry Potter och Dödsrelikerna del ett - @

Hade man kortat ner filmerna med minst en timme och faktiskt haft något intressant att säga i åtta filmer hade säkert betygen blivit annorlunda för på det stora hela är det ju rätt fläskiga produktioner med en hel del duktiga skådisar inblandade. Men det händer ju inget och allt är så förbannad tråkigt att de filmer som fick tvåor i betyg ska vara glada över ens det lilla. Snart är åtminstone sista filmen här och så var det bra med det.

/Surskägget

3 kommentarer:

BlueRoseCase sa...

Jag har inte läst böckerna och inte sett filmerna. Det sistnämnda har jag tänkt ändra på nångång, och trots allt väcker din text min nyfikenhet... :D

Vrångmannen och Surskägget sa...

Kul att höra att man inspirerar. Och tyvärr tillhör det väl allmänkunskapen att ha sett de här rullarna nuförtiden. Bered dig att gäspa käkarna ur led...

Anna Nio sa...

Hahahahahahahahahaha! Så det är därför de är såna enorma framgångar; för att de är idiotiskt enkla, vilket passar enkla idioter, som folk är mest. Du har kommit på det, Skägget! Ge karln ett pris eller nåt!