onsdag 20 februari 2008

The Golden Compass

@@@@

En fantastisk trilogi skriven av Phillip Pullman som fångat läsare världen över. Filmen följer boken ganska punkt till pricka (även om filmen avslutar lite tidigare än i boken, men kan på sätt och vis förstå varför) och det är verkligen kul att få se boken komma till liv på stora duken (lite som med Sagan Om Ringen). Vet inte varför men fick för mig att filmen skulle vara lite halvdålig, och tyckte att den liksom kom och gick på biorepertoaren (nu har jag inget som helst belägg för detta, den kanske sågs av halva Sverige vad vet jag, men det var den känsla jag fick). Hoppas verkligen folk upptäcker den här (och böckerna) för det är filmen verkligen värd.

I en annan dimension som delvis liknar vår värld lever flickan Lyra och hennes daimon (hennes själ egentligen) Pan. Hon dras in i en kamp mellan det goda och det onda (duh!) och visar sig vara en flicka var öde är förutbestämt att avgöra kriget. Till sin hjälp har hon bland andra en bunt häxor, en grupp zigenare och en ilsk krigarisbjörn. Liksom Stardust är det här en saga först och främst och bör ses som sådan. Men har man barnasinnet i behåll är det en visuellt vacker och bländade skön film fylld av fart och fläkt.

/Surskägget

........................................................................................

@@@

Precis som Stardust är det här en saga baserad på populära (?) böcker for da kids och sånt ska man inte läsa om man har ett skägg. Igen precis som Stardust räknas denna som en flopp i USA om vi snackar pengar. The Golden Compass har dock fått grönt ljus för en uppföljare utav hollywoodsnubbarna i kostym vilket låter helt idiotiskt, inte för att filmen är dålig utan för att allt verkar handla om pengar därborta. Rullen då? Den är helt ok. Lite samma som Stardust. Busiga ungar, snygga effekter och fartfyllt. Här är det djur som pratar och slåss, häxor och andra märkliga ting precis som sig bör. Filmen är aningens våldsammer i tonen än Stardust men den är ändå tillräckligt snäll om man inte är för liten och fortfarande tittar på Nalle Puh och Barbapappa. Det är absolut ok men man kan också välja att se något annat än datasnällt och fräkniga ungar med små söta "djurdemoner" på sina axlar som är kul en kvart.

/Vrångmannen

Inga kommentarer: