onsdag 19 augusti 2009

The Directors: Renny Harlin

Det går sådär för 50-årige finskfödde regissören Renny Harlin just nu. Ok, han får fortfarande göra filmer men med sämre budget än förr och flopparna står tyvärr som spön i backen idag. Han drar helt enkelt inte in någon kosing åt filmbolagen längre. En stor spik i (skatt)kistan var sjörövaräventyret Cutthroat Island i mitten av 90-talet. En jättesatsning som sveks av både kritiker och publik. Vi gillar ändå Renny Harlin. Skoj med en genrefinne (registered trademark) som blev stor i Hollywood även om han tappat greppet det senaste decenniet (om han ens haft något). Skön variation på sina rullar har han i allafall i portföljen med varierande berg och dalbaneresultat.


Born American (1986)
@@
Genombrottsrullen. Inspelad i Finland men på engelska med Chuck Norris son Mike i huvudrollen. Harlin visste precis vilka knappar han skulle trycka på för att få Hollywood att höja på ögonbrynen under Reaganeran. Tre amerikanska studenter semestrar i Finland och "råkar" korsa den ryska gränsen (Sovjet på den tiden). De blir tillfågnatagna av de elaka ryssarna och våld/tortyr följer. Born American var fan knappt ok när man såg den som tonåring trots lite påhittig action. Dock ett stabilt hantverk och den tilltalade som sagt jänkarna. Smart drag Renny.
/Vrångmannen

@
Har bara sett den en gång som ung, glad och finnig (hehehehe get it, "finnig" hehehe I crack myself up) tonåring, kort och gott sagt under den period i livet då allt med en gnutta action var tuffast och fick femmor direkt. Ändå tyckte jag då att denna rulle var rätt kass. Har inte sett om den, men å andra sidan så är skit alltid skit. En del grejer blir INTE bättre med åren.
/Surskägget

Prison (1988)
@@
Skräckrulle i fängelsemiljö och Rennys första film i tinseltown. Ett gammalt nedrustat fängelse öppnas på nytt och en död fånge kommer tillbaka som vålnad och söker hämnd. Habil/instabil actionrysare och en perfekt start för Harlins hollywoodkarriär. Lägg märke till ung Aragorn (Viggo Mortensen) i tidig huvudroll. Nja...mjaaa.. .
/VrångmannenA Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master (1988)
@@
Freddy Krueger vs RennyHarlin. Ytterligare ett smart franchisedrag men filmen är tjatig och på räls precis som hela Elm Streetserien. Next.
/Vrångmannen

@@@
Men kom igen Vrångis, den här är kul. Freddys handske som en hajfena på stranden är värd en trea bara det. Bra drag och tonvis med sköna oneliners från en av världens mest älskade filmskurkar. Det är en trea och du vet det.
/Surskägget

Die Hard 2 (1990)
@@@@
Oj! Harlin går från den ena serien till den andra. Fan vad bra det här är! Ok inte riktigt lika bra som ettan naturligtvis men ändå en fucking thrillride! Vassa skurkar, Vass Bruce Willis och vass over-the-top-action. Plötsligt börjar vår regissör glöda. Övriga kommentarer onödiga förutom denna: "How can the same shit happen to the same guy twice?!" Hehehe the times.
/Vrångmannen

@@@@
Med en tagline som "Die Harder" kan det ju bara bli bra. Som Vrångmannen säger, ettan är svår att toppa, men fan Renny gör sin helt klart bästa rulle här. Det är pangpang hela tiden, spännande som fan och man lyckas fånga känslan från ettan klockrent (vilket de andra två uppföljarna aldrig fixat). Kom ihåg scenen när Willis klättrar ut på landningsbanan och flygplanet missar honom med en hårsmån. Shit pommes frites!
/Surskägget

The Adventures of Ford Fairlane (1990)
@@@+
Så jävla smaskigt skitdum, högljudd och påkostad actionkomedi. Ford Fairlane är vitsige och högst burduse "Mr Rock 'n' Roll detective" som löser fallen ingen tar i med tång. Filmen fick tre Golden Raspberrys 1990 för sämsta film, sämsta manus och sämsta manliga skådis, Andrew Dice Clay (Vad fan gör han nu? Hahaha!). Den nominerades också för sämsta regissör, vilket måste ha svidit i Harlins finnskägg, och blev en flopp på biografer runt om i världen. Det gör inget. En guilty pleasure helt enkelt. "Hey, look. I'm sorry I made you clean the toilets and the bathtubs, I mean, who did all the work in bed?" Hahahaha! Ja, jag vet...jag vet.
/Vrångmannen

@@@
Det här är en sån rulle som på ett sätt är en total etta, men på ett annat sätt är en klockren femma. Det får bli en trea som helhet. Andrew "The Dice Man" Clay gör sin grej och spottar ur sig fler förolämpningar och svordomar på fem minuter än vad tre dussin sjöbusar gör på en livstid. Moralisterna i USA satte i halsen och filmen sjönk snabbare än Titanic (båten inte filmen som är en FEMMA SA JAG!). Vi avslutar med ett citat: Excuse me, did I hear the f-word out of you? You say "fuck" again and I'll bang you right to fuck. Now get the fuck out of here.
/Surskägget

Cliffhanger (1993)
@@@@
Underbart! Stallone som bergsklättrare, hårda skurkar igen (John Lithgow!) och massor av ball välregisserad action i bergen. STOR succé världen över och en högst underhållande stjärtsparkare som tar ut svängarna sådär härligt smaskigt. Se och se om. They don't make 'em like this anymore.
/Vrångmannen

@@@+
Ja, stabilt och välgjort. Mycket bang for your buck. Men samtidigt lite väl by the book. Stallones första stora comeback (sen försvann han lika fort igen) och Lithgow gör jättebra skurk (och vart fan tog Lithgow vägen?). Rennys näst största ögonblick i Hollywood.
/Surskägget

Cutthroat Island (1995)
@
Harlins svanesång. Sjörövarfabbe i trikåer. Svindyr film med Geena Davis i huvudrollen (gift med Renny Harlin 1993-1998). Cutthroat Island tokfloppade totalt när den hade premiär. Den stora budgeten finns däruppe på duken och det är en ruskigt imponerande produktion men tyvärr är det dravel. Filmen är liksom så anskrämligt tråkig så man tappar intresset fortare än du kan säga finnjävel. Det går helt enkelt inte att se skiten. Många säger idag att den inte är så dålig som sitt rykte. Jo, det är den visst. Den är t.o.m sämre. Perkele Renny!
/Vrångmannen

@@
Den är inte så dålig som sitt rykte. Geena Davis är mer än okej som pirattjej och även om Matthew Modine var väldigt felcastad som hjälte så funkar det hyfsat. Det sprängs och skjuts och fäktas så det står härliga till. Storyn är ihopslängd på en kafferast på en servett och det är framförallt där filmen har problem. Men actionmässigt är det fan en bra föregångare till POTC-rullarna.
/Surskägget

The Long Kiss Goodnight (1996)
@@@
Actionthriller i nutid med manus av Shane Black (Dödligt Vapen, Den Siste Scouten, Kiss kiss bang bang). Geena Davis spelar hemmafru med minnesförlust som plötsligt upptäcker att hon varit lönnmörderska. Samuel L Jackson är detektiven som hjälper henne reda ut begreppen. En hel del skön action och cool dialog gör detta till en underhållande om än lättglömd "romp".
/Vrångmannen

@@
Tyckte den rockade som fan när jag såg den första gången på bio. Har sedan dess sett om den två gånger och den tappar fan varje gång. Nej, den här är betydligt sämre än sitt rykte. En bra idé (snodd från Bourneböckerna) som höll -96 men som inte åldrats med värdighet. Knappt okej, men inte mer än så.
/Surskägget

Deep Blue Sea (1999)
@@@
Ytterligare en guilty pleasure, en kanonkalkon om man vill. Intelligenta blodtörstiga hajar, undervattensbas som rasar sönder och samman runt våra instängda hjältar. Smaskig och dum på samma gång. Jag har inga problem med det här. Friskt vågad underhållning med sådär CGI.
/Vrångmannen

@@@+
Jaaaaaaaaaaa! Stendum hajaction med fulaste CGI-hajarna den här sidan Megalodon I-III. Renny är smart och dödar nyckelpersoner tidigt vilket gör att vi sen aldrig vet vem fan som kommer överleva eller inte. Från första början till sista rutan är det pang pang pang röj och ös hela tiden. Som hajfilmsfan är det kul att se alla hyllningar till andra hajrullar instoppade här och där med jämna mellanrum. Definitivt ingen Oscarsvinnare men en perfekt popcornfilm en lördag. Den här ska jag fan se om ikväll!
/Surskägget

Driven (2001)
@
Stallone och racerbilar. Hur fan kan man misslyckas att åtminstone underhålla oss ett uns? Ytterligare en sån där film som är dålig bara för att den är så tråkig. Det GÅR INTE att se det här. Suck.
/Vrångmannen

@
...zzzzzzz.....zzzzzzz.....zzzzzz.....zzzzzz....jaha kör de Formel 1-bilar (typ) på stadsgator....zzzzz.....zzzzz....zzzzz....zzzzz....zzzzzz....zzzzz..................
/Surskägget

Sen fortsatte Renny Harlin att regissera några lågvattenmärken på löpande band som jag knappt orkar nämna. De gick knappt att titta på heller (Exorcist: The beginning, The Covenant..) (Surskägget vill i en egen parentes bara lägga till att The Covenant är så katastrofalt usel att nästa gång jag ser Renny ska jag kväva honom med en flaska Kosken!) med undantag för Mindhunters med Christian Slater och Val Kilmer (FBI agenter på en ö och en seriemördare i mixen) som får en snäll @@+ pga rolig idé och habilt genomförande.

Vilket leder oss fram till Renny Harlins senaste film.

12 Rounds (2009)
@@-
Snuten Danny (John "The Marine" Cena) får sin fru kidnappad av en galning han trodde satt i finkan. Galningen ger Danny skulden för sin egen flickväns död som egentligen var en olyckshändelse. Danny får nu tolv uppgifter att lösa på kort tid a'la katt och råttalek annars dör Dannys fru. Enkel thrillerpremiss som tyvärr inte funkar på mig. Det flaxas lite hit och dit, sägs lite dumma grejer (John Cena är fan sämst) och filmen är inte hälften så smart och spännande som Renny Harlin tror att den är.
/Vrångmannen

Vad vår favoritfinne i Hollywood har att erbjuda oss i framtiden återstår att se men vi håller fortfarande på dig Renny, bara du skärper till dig!

3 kommentarer:

Kuntza sa...

Efter att både Suris och Vrångis tjatat på mig så återkommer jag här igen till siten för att ventilera ägarnas åsikter sådär lite avslappnat som bara jag kan.

Renny Harlin är en ok regissör, han har en del bra rullar i bagaget och verkar ju va skön snubbe. Han ser alltid till att ha med vodkan Finlandia i sina filmer som ett avslappnat tribute till sitt fädernesland. Hans nackdel har varit att han varit lite för kåt på övervåld, många av filmerna dras ner av för mycket geggigt blod som liksom inte hör till - det blir lite för hårt våld (säger jag som ju gillar sånt men just Renny gör det med fel ton).

Born American KK
Kommer ju knappt ihåg den förutom tre detaljer; 1) den 80-tals härliga trailern med speakerrösten som deklarerade att "you wont give up easy - if you´re BORN AMERICAN!" 2) att det finns en scen där nån (Mike Norris?) befinner sig inne i en träkyrka som brinner och han hoppar ut ur en fönster i slowmo 3) att det var stora kontroverser när den här släpptes för att storyn var känslig - Aktuellt på SVT tog t om upp den här som skrämmande USA-propaganda som uppretat finnar och ryska politiker. Skönt :)

Filmen var väl annars knappt ok och är ju helt bortglömd i dag.

Prison K
Näe den var aldrig nåt vidare. Skitsnygg affisch men annars nja...

A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master
Har jag inte ens sett, jag hatar ju Elm Street-serien

Die Hard 2 - KKKK
Är det nån filmserie jag skulle kunna doktorera i är det antingen James Bond (se tidigare inlägg om de rullarna) eller Die Hard-fyrologin. Hjärtat klappar alltid lite extra för Bruce Willis som slåss mot omöjliga odds mot terrorister av alla slag. Die Harder (ja den titeln rockar) är en thrillride och gör det mesta rätt. Några effekter är sunkiga och man ser ofta att den ju e inspelad i studio men ändå - skurkarna är ONDA och MÅNGA, actionen har fullt ös och storyn är skitmysig.
Införskaffa till en DVD-hylla nära dig!

The Adventures of Ford Fairlane
K Jag har ju alltid drivit korståg mot den här filmen. Det bjuds på mycket action men sorry - Andrew Dice Clay är usel - alltid.

Cliffhanger KKKK
Stallones stora, fina återkomst som verkligen levererar. De pressar ut mycket från den coola bergsklättrarmiljön och det är ganska spännande hela vägen.

Cutthroat Island
Jag har bara sett 12 minuter av den här och det lilla kändes fånigt. Men storskurken dör ganska roligt iaf.

The Long Kiss Goodnight KKK-
Hade stor hype när den kom 1996 men är ju egentligen inget speciellt. Manuset av Shane "Kungen" Black är kul och VARENDA replik av Samuel L Jackson är en oneliner. Som Vrångis sa - underhållande om än lättglömd "romp".

Deep Blue Sea @@@-
Det borde inte alls funka, galen story (det här är riktigt, riktigt korkat) och usla skådisar (Thomas Jane o den fula hjältinnan är hemska) i en produktion där man också ofta känner att "jaha här springer dom runt i en filmstudio med CGI-varelser". Men ändå - det funkar. Har sett den många ggr genom åren, först på bio och sen på tv, och vet att det är svårt att sluta titta. Stellan S och Samuel J:s dödsscener är allvarligt talat två av mina absoluta i filmhistorien (och det säger inte lite) - så coolt brutala och klacksparkssköna är dom.
Se den men var på rätt humör.

Driven
Exorcist: The beginning
The Covenant
Ej sett

Mindhunters KKK-
En överbrutal mördare som MÖRDAR folk på överdrivna sätt blir helt ok thriller.

12 Rounds
Vill jag ju se :)

Vrångmannen sa...

DU kommer ju säkert smågilla 12 Rounds Kuntza. F ö blir jag nog tvungen att binda fast dig framför dumburken, hälla i dig ett par finöl och tvinga dig se om Ford Fairlane. Du kommer garva.

Unknown sa...

Skön retrospekt. Tycker dock ni är lite hårda på vissa av filmerna.

Själv är jag av åsikten att han är den mest framgångsrike Nordiske regissören som prövat lyckan i Hollywood av den enkla anledningen att han alltid gjort film helt på deras villkor. Bille August och Lasse Hallström har aldrig kommit loss ur arthouse träsket.