onsdag 7 oktober 2009

Ung Rebell

@@@@
Visst var han bra i både Jätten och Öster Om Eden men hade det inte varit för Ung Rebell är jag ganska säker på att James Dean trots allt bara blivit en fotnot i filmhistorien. Filmens övergripande tema om vilsna tonåringar som utagerar sin frustration på olika sätt (sprit, våld, flykt) är naturligtvis lika aktuellt nu som då. Däremot var det kanske lite lättare att anses vara bråkstake på 50-talet än det är idag. Tonåringarna i den här rullen skulle nog anses som mönstermedborgare idag (om än vilsna och förvirrade sådana) och inte de vilda och ohämmade slynglarna de framstod som då. Trots detta har filmen åldrats med stor värdighet. Man köper fortfarande att tonåringarna och vuxenvärlden hamnar i luven på varandra. Man köper också att tonåringarna hamnar i luven på varandra med jämna mellanrum. De är trots allt tonåringar (förutom Dean som var 24 trots att han skulle spela 16, men så är det än idag med skådisar i high schoolrullar) som inte har nåt bättre för sig. Replikskiftet mellan Buzz (karaktären som bråkar mest med Dean) och Jim (Dean) minutrarna innan de ska avgöra vem som är tuffast genom att åka ett chickie run säger det mesta:

Buzz Gunderson: You know something? I like you.
Jim Stark: Why do we do this?
Buzz Gunderson: You've gotta do something. Don't you?

Ung Rebell har behållit sin styrka och slagkraftighet genom åren och kommer ge utlopp för många tonåringars frustration och sökande många år framöver.
/Surskägget

@@@@
Kan bara hålla med Surskägget om denna klassiker. Gillar ju att James Dean både är tuff, missförstådd och ledsen. Det finns inte bara en liten hint till överspel i filmen bland ungdomarna men det drar inte ner betyget utan speglar skönt tidens tand. Scenerna mellan James Dean och hans pappa är jobbiga än i dag att se. Pappan vill väl men de pratar förbi varandra för farsgubben har glömt hur det var att vara snurrig tonåring samt är hunsad av sin fru utan att behöva vara det. En skev förebild som ännu mer komplicerar rebellens existens.

Jim Stark: If he had guts to knock Mom cold once, then maybe she'd be happy and then she'd stop picking on him. Because they make mush out of him! Just mush!

Som skägget tidigare sa, det finns mycket av alla tonårsproblem och ångest i den här rullen som än står sig starkt idag och det är ett gott betyg på en sån här gammal film. Gott så.
/Vrångmannen

Inga kommentarer: