tisdag 2 februari 2010

The Lovely Bones

@@
Att Peter Jackson är en talangfull filmskapare är ingen nyhet. Jag hade stora förväntningar på The Lovely Bones och trailern bådade gott. Filmen är baserad på en roman av Alice Sebold och utspelar sig i början av 70-talet. Fjortonåriga Susie Salmon blir mördad på väg hem från skolan. Hon hamnar i ett slags förmak till himlen där hon blickar ner på sin sörjande familj samt sin mördare och hur han förbereder sig för nästa dåd. Det är förvisso riktigt snyggt och effektmakeriet där Susie sitter i sin "himmel" är påkostat men filmen griper aldrig tag i mig. Jag blir istället intresserad av att läsa boken (vilket är en bonus då jag allt för sällan läser fiction). Saoirse Roman är makalöst bra som unga Susie i filmen och henne kommer vi garanterat se mer av i framtiden. The Lovely Bones borde ha varit en piece of cake för Jackson som tidigare visat att han fixar både starkt drama (Heavenly Creatures) och spänning (allt annat). Istället blir det här en påkostad "Hallmarkfilm" utan djupare mening. Kanske var det ett för tungt ämne för regissören som verkar vara mer intresserad av snygga bilder och effekter. En riktig besvikelse. Nu blickar vi istället framåt mot Tintin (som Jackson regisserar tillsammans med Steven Spielberg) och The Hobbit (producent och manus). Aaaah! Där hör han hemma.
/Vrångmannen

3 kommentarer:

Sara sa...

Usch det var det jag trodde. En besvikelse. Frågan är om jag ens kommer att se den på bio. Så himla trist - han gjorde ju Heavenly Creatures så otroligt bra.
Har haft TLB framme i typ två år och tänkt läsa den men jag kommer mig aldrig för. Tänkte klämma den innan filmen har svensk biopremiär i a f.

Sara BE sa...

Det var alltså jag som skrev kommentaren ovan från fel konto. :)

Voldo sa...

Det är en hyfsat bra film. Men lite av en besvikelse eftersom det är Jackson vi talar om.