tisdag 23 februari 2010

This Is England

@@@
Superduperhyllade This Is England handlar om den lilla halvmobbade 12-åriga grabben Shaun som en dag blir polare med ett gäng skinnskallar som tar honom under sina vingar. De tillhör den gamla skolan skinnskallar med rötterna i Jamaicas rude boyrörelse som har noll att göra med rasismen och nazismen som sedermera blev synomymt med rakad skalle och Doc Martens. Hursomhelst spenderar Shaun sina sommarlovsdagar med skinnskallegänget och får självförtroende och vänner (t o m flickvän!) tills en festnatt när Combo dyker upp från finkan. Combo har tidigare hängt med gänget men på grund av sina uppenbara rasistiska tankar och tendenser väljer de flesta att ta avstånd från honom. Dock lyckas Combo få med sig Shaun och några till. Våldet eskalerar mer och mer tills det som väntat går överstyr.
Jag tycker att första halvan av filmen är precis så magisk och lysande som alla hyllningar gör gällande. Vi får en vacker och osentimental växa-upp-story som gör en alldeles varm i hjärtat. Sen kommer Combo in i bilden och filmen skiftar fokus till nån sorts American History X-variant som känns helt malplacerad efter den sköna inledningen. Jag förstår att regissören Shane Meadows vill berätta om politiska saker och sånt som gör honom upprörd, men jag tycker inte att första halvan och andra halvan av filmen hör ihop överhuvudtaget. Det är synd. Det blir splittrat och det förlorar styrka och värde. Fortfarande bra, men så där magiskt som det kunde varit blir det inte.
/Surskägget

2 kommentarer:

Voldo sa...

Jag tycker faktiskt att filmen håller samma klass som American History X. Stephen Graham är grymt bra som Combo. Skulle ge båda filmerna 4/5 i betyg.

Surskägget sa...

Skådisarna är jäkligt bra överlag, men tycker ändå han borde satsat på två filmer eller valt en story. American History X älskar jag däremot. Norton är makalös.