fredag 17 januari 2014

The Art Of Rap

@@@+
Ice-T gör sin regidebut och tack och lov är han bättre regissör än han är skådis. Det finns en del dokumentärfilmer om hiphopens historia redan så Ice-T bestämde sig för en liten annan vinkel på det hela när han kände att det var hans tur att berätta om hiphop. I och med att han är Ice-T och en gammal räv i branschen öppnas alla dörrar för honom och han åker runt och intervjuar alla de stora legenderna. Han börjar i New York och rör sig via Detroit till L.A. Visst kan man hävda att han missar en del ställen (Atlanta t ex) men Ice gör klart redan från början att detta är en film om pionjärerna enbart. Därför är det i princip bara gubbar (och nån enstaka dam) från 70- och 80-talen som får vara med. Undantagen är Eminem, Nas, Xzibit och några till. Historiken känner väl de flesta hiphopfans redan till och här får vi inget nytt material. Det som däremot gör att detta blir en rolig och annorlunda resa är att Ice får alla som han intervjuar att göra antingen en freestylerap eller att rappa en vers eller så från en av deras favoritlåtar oavsett om den är egen eller någon annans. Det finns en hel del talang där ute om vi säger så. Ice verkar dessutom känna många av de han intervjuar personligen vilket därmed också ger personliga och avslappnade intervjusituationer som mer känns som samtal mellan två polare än något annat.
/Surskägget

3 kommentarer:

Jojjenito sa...

Oj, tack för tipset! Verkar vara en rulle som jag kan uppskatta (gammalt hiphop-fan som jag är). Kommer lite att tänka på SVT:s härliga Hitlåtens historia. Om den som gör dokumentären har full access, vilket Ice-T verkar ha haft, så finns förutsättningar för en bra doku.

Är Chuck-D med?

Vrångmannen och Surskägget sa...

Chucken är med, men han och Dr Dre kör inga freestyles utan berättar bara om sina inspirationskällor. För att citera Chucken: "I don't freestyle much I just write 'em a such".

Jojjenito sa...

Trevligt att Chuck är med, nog min favvorappare. :)