fredag 13 februari 2009

Skräckspecial – Friday the 13th

Den populära slasherserien om Jason Voorhees har, tro det eller ej, 29 år på nacken i år. Rätt bra jobbat av en förmultnad snubbe i hockeymask och machete. I år är det dags för en ”re-invention” för de nya moderna kidsen i denna aldrig sinande kassako av filmer som slängs ut med jämna mellanrum. Självklart har den premiär fredagen den 13:e, allt annat vore tjänstefel. Det sägs att omräknat till dagens penningvärde så är det just Jason som dragit in flest pengar av alla stora skräckfilmsserier (Halloween och Terror på Elm Street är förmodligen inte långt efter) så det är kanske inte så konstigt att filmmogulerna fortsätter att spotta ur sig film efter film. Det är trots allt inte hjärnkirurgi vi pratar om här (såvida man inte anser att en machete som klyver en skalle är en form av hjärnkirurgi) och att slänga ihop en ny Jasonrulle innebär i det stora hela bara att man återuppväcker honom än en gång och ser till att han får hacka sig igenom x antal offer innan nån stackars tonårstjej äntligen får död på honom.
Vi må vara större fans av Halloweenfilmerna som är mer creepy än Fredagen den 13:e, och Freddy från Terror på Elm Street är en roligare karaktär än Jason, men det innebär inte att vi bangar att ge er våra fem cent.

Friday the 13th (1980)
@@
Jag tror faktiskt att de allra flesta än idag tror att det var här Jason började sin galna karriär som macheteviftande hockeymaskfetischist. Meeeeeeeeeeeeen så fel man kan ha. Faktum är att Jason knappt är med i filmen, och han är bara med som litet barn som drunknar. Istället är det hans knäppa morsa som dödar allt och alla som vågar sig i närheten av Camp Crystal Lake som hämnd för att man inte bevakade hennes son ordentligt och därmed lät honom drunkna. Det roligaste med filmen är väl att Kevin Bacon är med i en av sina allra tidigaste roller. Okej slasher men inte mer.
/Surskägget

@@
Överskattad klassiker i genren som idag går på rutin utan några som helst scares. Den har dock en hyfsat skön stämning i mellanåt och man hajar varför det blev en stor succé när den dök upp på biograferna. Rejält blodig och nästan lite fascistisk i sin porträttering av slakten. Storyn är ändå ok och passar genren som handsken. Klart mamsen ska få lite hämnd då det knullades runt istället för att ta hand om lille Jason som inte kunde simma. Synd bara att kärringen var bindgalen och fortsatte sin massaker i någon slags mental vinkelvolt men å andra sidan hade det aldrig blivit film annars. Den var bättre förr.
/Vrångmannen

Friday the 13th part 2 (1981)
@
Jason dyker helt plötsligt upp för att hämnas sin mamma som bara skulle hämnas honom i förra filmen remember? Inget av det klassisk ikoniska finns med och Jason slarvas bort. En av grundpelarna i all bra slasher är en riktigt ikonisk dåre (tänk Michael Myers i Halloween shit man skiter på sig direkt!) och här har filmmakarna inte riktigt tänk så långt. Men filmen är en succé såklart och öppnar plats för trean där manusförfattarna äntligen började tänka i rätt banor (även om det i princip tar halva filmen).
/Surskägget

@@@
Den här är bättre en ettan (precis som Gudfadern). Jason introduceras som ondskan även om den klassiska hockeymasken inte dyker uppförrän i trean. Stämningen är mörkare och det är faktiskt riktigt spännande på sina ställen trots det glada blodiga våldet. Scenen där hjältinnan konfronterar Jason i hans solkiga skogshem är en klassiker och att ”offa” hjältinnan från ettan i öppningen av denna rulle är ett spännande grepp i en högst obehaglig scen. Här hittade dom formen. Me likes!
/Vrångmannen

Friday the 13th part 3 (1982)
@
Jason får äntligen på sig sin mask, men inte förrän mot mitten av filmen. Inte mycket att säga om den här egentligen. En ren upprepning av den tidigare filmen och lite sådär ”smutsig” som slashers var i slutet av 70, början av 80. Men speciellt bra är det inte även om den vekhjärtade säkert äcklas av specialeffekterna.
/Surskägget

@@
Trean är påhittig i sin slakt och inget nytt under kjolen (inte heller under kjolen) men man har inte tråkigt. Eftersom filmen visades i 3D på biograferna i USA så huggs det ofta mot duken och för oss i lilla Sverige som såg den på bio kan det ibland vara lite larvigt när Jason skjuter med harpungevär mot kameran och det tar liiiite för länge innan pilen kommer fram (pga att 3d effekten skulle funka på bio) men som sagt i genren är det inte skräp bara inte speciellt intressant.
/Vrångmannen

Friday the 13th: The Final Chapter (1984)
@@
Här börjar det äntligen röra sig mot rätt riktning. Det här är enligt mig den första ”riktiga” Jasonrullen då det är här vi får se honom i hockeymasken från start. Det tog fyra filmer men äntligen blev det rätt. Corey Feldman hade inte blivit tillräckligt känd än för att kunna dissa en sådär slasher och det är faktiskt han som får äran att döda Jason i slutet. Dock ballar hans karaktär Tommy ut och rakar huvudet för att likna Jason och tar på sig masken på slutet så att vi vet att det ska komma en uppföljare.
/Surskägget

@@@
Final chapter har en lite annorlunda plot och presenterar lille snorungen Tommy (Corey Feldman) vars stora hobby är att göra skräckmasker. Minns rullen som en av de bättre i serien och att den bjuder på några riktigt skojvidriga effekter (kladdeffektkungen Tom Savini är tillbaka från ettan!). Klart sevärd i geeenren.
/Vrångmannen

Friday the 13th: A New Beginning (1985)
@@
Man försöker sig på ett nytt koncept här där Jason faktiskt inte är med (eller jo fast ändå nej). Vi får följa Tommy (ej i Corey Feldmans skepnad längre) som sitter på ett dårhus efter att ha dödat Jason. Plötsligt dyker en hockeymaskbeklädd man upp som från ingenstans och börjar döda alla som kommer i hans väg. Tommy freakar för Jason ska ju vara död. Lugn Tommy, det visar sig att det är en ambulansförare vars son Jason dödat som blivit koko i skallen och dragit på sig masken. Slutet gott allting gott. Eller?/Surskägget

@
Bedrövlig även när man såg den som tonåring. Vad hände?

Friday the 13th part VI: Jason Lives (1986)
@@@
Min favorit i serien. Alice Cooper gjorde briljanta The Man Behind The Mask som filmmusik och fick en ny karriär på köpet efter att det gått lite trögt sedan slutet av 70-talet. Tommy släpps från dårhuset och åker till Jasons grav. Väl där råkar han väcka liv i liket och Jason går bärsärkagång. Tommy måste stoppa honom och lyckas till slut dränka Jason i samma lilla sjö där han en gång drunknade som barn. Cirkeln är sluten. Lysande. Jason dödar folk till höger och vänster. Min favorit är paintballsnubben vars ansikte smälls in i ett träd så hårt att han lämnar en smileygubbe efter sig i barken. Hahahahahaha! Femman.
/Surskägget

@@@
He’s baaaaack! The maaaaaan behind the maaaaaask! En hel del humor och lite rock n roll och Jason är tillbaka argare än någonsin. Vem kan inte gilla det?
/Vrångmannen

Friday the 13th part VII: The New Blood (1988)
@@@
Tina, en tjej med telekinetiska krafter, råkar återuppväcka Jason från sjöns botten. Han dödar allt och alla som råkar hamna i hans väg, men han räknar inte med att Tina kan försvara sig med tankens kraft. Slutfajten mellan dem är rätt cool och som slasher finns det inte mycket att klaga på.
/Surskägget

@@
Den är väl ok, typ.
/Vrångmannen

Friday the 13th part VIII: Jason Takes Manhattan (1989)
@@
Varför får Jason bara döda folk om de är vid Camp Crystal Lake? Varför skickar vi honom inte till New York? Så satt nog manusförfattarna och filosoferade när de skulle göra den åttonde rullen. Nej, skicka aldrig Jason till Manhattan, det funkar inte. Dock är färden dit på en trång båt helt okej, där känner sig Jason mer hemma (plus att det är enklare att skapa lite skräckstämning på en mörk båt ingen kan fly från än på Manhattans öppna gator). Sista tio minuterna eller så i kloakerna är rätt bedrövliga, men fram till dess är det helt okej.
/Surskägget

@
Älskade denna som tonåring men gjorde misstaget och såg om den. Ibland ska man låta gamla minnen vara för den är idag inget vidare. Jason slår huvudet av en gangbanger i New York och slår sönder en ghettoblaster är dock alltid ok men här började det bli så fånigt så man längtade tillbaka till modell A = mörda tonåringar i skog i 90min och lite tutte.

Jason Goes To Hell: The Final Friday (1993)
@
Räknas av hardcorefansen inte som en riktig Fredagen den 13:efilm. Själv kommer jag inte ihåg filmen alls trots att jag sett den, och jag tror det säger allt om hur dålig den var.
/Surskägget

@
Det visar sig att Jason är en rymdvarelse i form av äcklig krypande daggmask med tänder. Därför har han alltid överlevt allt. Av alla dumma jävla…ååååååååååh!
/Vrångmannen

Jason X (2002)

@
Det spelar ingen roll att rullen både är ironisk, påhittig och ”med i tiden”. Jason i framtiden på ett rymdskepp ÄR en etta. JESUS!


Freddy vs Jason (2003)
@@@
Äntligen! Efter alla år får äntligen dessa två ikoner möta varandra i samma rulle. Det är en lagom blandning av bägge seriers kännetecken där tonåringarna vare sig kommer undan när de sover eller när de är vakna. Slutfajten på bryggan vid Camp Crystal är allt alla fans alltid velat se (självklart blir det ett sorts oavgjort) och filmen överlag tillhör de bättre i serien.
/Surskägget

@@@
Tar man det för vad det är så är den ganska skoj. Alla ville se Freddy och Json mötas och här får man det med råge. Känns inte som den har något som heslt med klassikerna i genren att göra men en underhållande bagatell där man kommer på sig själv med att mysa lite samt minnas tillbaka till den gamla tiden då film var film och man kom undan med galenskapen vilket man inte gör idag. Och den är i alla fall bättre än Alien vs Predator.
/Vrångmannen

4 kommentarer:

Sara sa...

Vilken fin genomgång! Thanks guys!

Anonym sa...

Ja det är ju dom fina tiderna. Synd att man blir lite äldre för Fridayrullarna rockade förr men är lite skoj på sin höjd nuförtiden. Klassiker dock! :-)

Sara sa...

Såg precis den nya och jag säger bara: STAY AWAY. Fantasilösa mord (några var dessutom inte alls i Jasons stil - alldeles för luriga och sadistiska) och dialog som hämtad från en porrfilm. Dessutom de läskigaste bröst som jag någonsin har sett. Euuuuhh!

Anonym sa...

Porrfilm? Bröst? Måste se den här filmen.