söndag 9 maj 2010

The Actresses: Sandra Bullock

Sandra Bullock är ju mer eller mindre synonym med romantiska komedier. Ibland gör hon en dramastänkare för tjejerna och sen tillbaka till en romcom snabbt som attan. Hon har den där girl-next-door-känslan och har en lagom (åh detta härliga svenska ord) dos av allt. Söt. Sexig. Snygg. Charmig. Rolig. Smart. Talangfull. Samtidigt är det kanske inte så att man springer och ställer sig i kö vid biljettkassan när man hör att Sandra Bullock är med i en ny film. Snarare väntar man på att den dyker upp på dvd och plockar den för 3 för 100 ett par år efter det när man storhandlar på Willys. Ju mer jag tänker på det desto mer Ron "Opel" Howard känns det. Inga direkt bottennapp, men inga superfemmor heller. Eller? Låt oss ta en titt.


Love Potion no. 9 (1992)
@@
En romantisk komedi där Sandra blir kär i en snubbe som har en magisk dryck som gör honom oemotståndlig för kvinnor. Men hon är kär i honom utan drycken. Lyckligt slut. Okej rulle i genren som du glömt medan eftertexten fortfarande rullar.
/Surskägget

@
Det här var skräp ja.
/Vrångmannen

The Vanishing (1993)
@@
Sandra är ihop med Kiefer Sutherland men blir kidnappad. Sutherland letar kors och tvärs tills han blir kontaktad av Jeff Bridges som har Sandra. Katt-och-råttalek följer. En hyfsad rulle med ett ganska elakt slut.
/Surskägget

@@@+
Mycket spännande och annorlunda thriller där Miss Bullock har en blink and miss roll. Jeff Bridges är grym som "psykopat". Det holländska originalet är lite tradigare men har ett mycket elakare slut.
/Vrångmannen

The Thing Called Love (1993)
@@@
Countrydrama i Nashville där en bunt unga förmågor söker skivkontrakt. Sandra är söt sångerska och hänger med River Phoenix, Dermot Mulroney och Samantha "vart tog min karriär vägen hörni?" Mathis. Mycket sköna countrylåtar och standarddramamanus 1A. Men fan River var en bra skådis.
/Surskägget

Demolition Man (1993)
@@@
En gång i tiden var det en fyra för mig, men fan den har tappat en hel del med åren. Wesley Snipes i en av sina bästa roller (den andra är första Blade och sen har ju den karlen aldrig gjort nånting värt bläcket på pappret). Stallone är snut som blir nedfryst och väckt i framtiden där Sandra väntar och ska lära honom om hur saker och ting funkar i framtiden. Många sköna actionsekvenser och Wesley är heeeeeelt knäpp som skurk hahahaha.
/Surskägget

@@@
En bitvis ok action med charmig Bullock. Har korrekt tappat med åren till skillnad mot Stallones andra framtidsspektakel Judge Dredd..HAAHAHAHAHAAHHAHAHAHAAHAA!!!
/Vrångmannen

Wrestling Ernest Hemingway (1993)
@@
Är den nån annan än jag som ens sett den här? Nä, trodde väl det. Mest handlar det om två gamla gubbar (Robert Duvall och Richard Harris) som är lite kompisar med varandra trots att de ofta bråkar om det mesta. Sandra är servitris på ett café där gubbarna hänger ibland. Bra skådisar men ganska sömnig film.
/Surskägget

Speed (1994)
@@@@
Aaaaaah, nu börjar det hända grejer. Genombrottet! Tam-ta-ta-ta-tam-ta-ta-ta! Dennis Hopper är galen skurk, Keanu Reeves snuten som ska stoppa honom och Sandra Bullock tjejen som råkar vara på fel plats vid fel tidpunkt. Adrenalinfyllt actionspektakel vi gillar än. Regissören Jan de Bont hade tydligen inte samma agent som Bullock och Reeves. Efter denna fantastiska regidebut gjorde han Twister (okej), Speed 2 (neeeeeeeeeeeeeeej!!!), The Haunting (gäääääääsp) och Tomb Raider 2 (vilken är okej tack vare Angelina). Och det var det. Det var alltså sju år sen han gjorde en film sist...
/Surskägget

@@@
Det var charmigt och spännande och nu är det mest charmigt och lite larvigt men ändå med en hel del stjärtspark och elakaste Dennis Hopper som skurk.
/Vrångmannen

Medan Du Sov (1995)
@@
En romantisk komedi där Sandra Bullock blir kär i Bill Pullman. Eller om det är tvärtom. Skitsamma. Levde lyckliga i alla sina dar yadda yadda yadda.
/Surskägget

@@
Jag tror att jag skrattade till eller var det något jag åt? Den är ok. Knappt.
/Vrångmannen

Nätet (1995)
@@
Hahahaha Internet var nytt. Och farligt! Sandra blir jagad lite av skurkar som har tillgång till hela hennes liv via Internet. Men hon är för smart och slår tillbaka. Dennis Miller av alla människor dyker upp i en roll hahahaha!
/Surskägget

@
Av alla jävliga..
/Vrångmannen

Two If By Sea (1996)
@@
Hette nåt annat på svenska jag inte kommer på nu. Bullock blir denna gång ihopparad med Denis Leary! Hahahahaha! Lägg av. Sluta drick Jägermeister på castingkontoret innan lunch. Vad är det här?! Öh och just det. En romantisk komedi.
/Surskägget

@@
När Denis Leary läste manuset för första gången var det det roligaste han någonsin läst, berättade han i en intervju. Sen när första inspelningsdagen kom så hade någon druckit jäger på kontoret och skrivit om skiten!
/Vrångmannen

A Time To Kill (1996)
@@@@
Ingen Sandrarulle egentligen. Hon har ganska liten biroll. Matthew McConaughey i sin första större roll samt även Samuel L. Jackson, Kevin Spacey och Ashley Judd. Rättegångsthriller baserad på Grishams första bok som till skillnad från thrillermallen han fastnade i sen är riktigt bra.
/Surskägget

@@@+
Stabilt. Habilt. Bra. Gripande. Spännande. By the book. Hahahaha by the book..
/Vrångmannen

In Love And War (1996)
@@
Ett romantiskt drama där Sandra är sjuksköterskan som har hand om Hemingway (spelad av Chris O'Donnell?!?!? WTF!!! Vad sa jag om Jäger innan lunch på castingkontoret!) way back when. De blir kära etc.
/Surskägget

Speed 2: Cruise Control (1997)
@
Ibland vill man se terrorister och galningar på en båt (Under Belägring). Ibland vill man det inte (Speed 2).
/Surskägget

@
I arslet på..
/Vrångmannen

Hope Floats (1998)
@@
En romantisk dramakomedi där Bullock återvänder till lilla hemstaden efter att ha skilt sig. Bla bla bla. Lyckligt slut.
/Surskägget

Magiska Systrar (1998)
@@@
En romantisk komedi där Sandra är syster med Nicole Kidman och där båda är häxor som aldrig kan bli förälskade i en man för då kommer han att dö. Meeeeeeen det har väl aldrig hindrat att man hittar på vägar runt såna småsaker? Nä precis. Levde lyckliga i alla sina dar.
/Surskägget

@@
Hahahaha romantisk komedi? Vad såg du för film? Två häxor tar ihjäl en karl som kommer tillbaka från graven och försöker ta ihjäl dom. Det flörtas lite med en polis meeeeeen TVÅ HÄXOR TAR IHJÄL EN..
/Vrångmannen

Forces of Nature (1999)
@@@
Romantisk komedi som parar ihop Sandra med Ben Affleck. Jag gillar den här helt klart. Blandar Raka Spåret till Chicago med lite kärlek. Ibland behövs inte mer.
/Surskägget

28 Dagar (2000)
@@@
En romantisk komedi där Sandra är alkis och blir inlagd på behandlingshem. Hon hittar ny kärlek och slutar med spriten. Levde lyckliga i alla sina dar.
/Surskägget

@@
Hahahaha romantisk komedi? Vad såg du för film? Elände på elände på ett behandlingshem och enda gången Bullock garvar är när hon är full eller påtänd.
/Vrångmannen

Miss Congeniality (2000)
@@@
En romantisk komedi där Sandra är ful FBI-agent som tvingas bli snygg för att lösa beauty pageantmordet. Helt plötsligt är det högklackat och kortkort istället för sneakers och pistol som gäller. Söt och kul.
/Surskägget

@@@-
Bah! Det tar mig emot. DET TAR MIG EMOT! Tycker ju att den är underhållande och mysbusig. For shame!
/Vrångmannen

Murder By Numbers (2002)
@@@
Thriller om två unga grabbar som mördat och kommit undan med det. Eller har de? Sandra är snuten som är dem på spåren.
/Surskägget

@@@
Grabbarna är på riktigt bindgalna och det blir lite intressant att titta på. Rätt mörk rulle för att vara en Bullock.
/Vrångmannen

Two Weeks Notice (2002)
@@@
En romantisk komedi med Sandra Bullock OCH Hugh Grant. Där har du fantastisk casting. Kemin mellan Bullock och Grant är underbar och ja vi har sett allt förr men ser det gärna igen. Med ett leende. Levde lyckliga etc...
/Surskägget

Crash (2004)
@@@@
Handlingen kretsar kring ett gäng olika människor med olika etniska bakgrunder under två dygn i LA. Självklart vävs deras liv ihop, och vi får ta del av både fördomar, mord och hjältedåd. Briljant skriven, och mycket bra skådisar. Don Cheadle (en riktig favorit ändå sen jag såg honom i Djävul Med Blå Klänning) och Matt Dillon (i skön "comeback") lyser starkast, men alla är verkligen bra (även om det är svårt att ta Brendan "Djungel-George" Fraser på allvar just på grund av att han är Djungel-George). Sandra är rasistisk, rädd, lite elak och mycket ensam.
/Surskägget

@@@
Bullock är bra i denna men rullen är också lite överhypad. Sevärd.
/Vrångmannen

Miss Congeniality 2: Armed & Fabulous (2005)
@@
Är ganska säker på att jag sett den. Men minns ingenting. Nåja. En romantisk komedi med Sandra Bullock? Minst en tvåa i betyg.
/Surskägget

The Lake House (2006)
@@@
En romantisk komedi som återförenar Bullock med Keanu Reeves. De skickar brev till varandra genom tid och rum i en magisk brevlåda i huset i titeln. Slutet? Levde lyckliga etc...
/Surskägget

Premonition (2007)
@@
Sandra ser framtiden. Fast väldigt hoppigt. Typ ser torsdag sen tisdag sen söndag sen onsdag under samma vecka. Okej rulle. Minns väldigt lite av den nu.
/Surskägget

The Proposal (2009)
@@
En romantisk komedi som parar ihop Sandra med Ryan Reynolds. Sandra är hans väldigt bossiga boss som bor i USA men är från Kanada. För att få stanna i landet måste hon gifta sig och då är det Ryan som snällt får ställa upp. Sen åker de till Ryans familj och vet ni vad? De blir kära på riktigt! Kunde man väl aldrig tro. Hehehehe. Följer alla mallar men är söt och snäll och Sandra bjussar på en rolig nakenscen. Vrångmannen skrev såhär.
/Surskägget

The Blind Side (2009)
@@
Rollen som väldigt otippat gav henne en Oscar. Och filmen är helt okej. Hon är - som vanligt - helt okej. Men Oscar? Nån på filmbolaget måste mutat en hel jävla många människor att rösta på henne. Baserad på en sann story där en numera superkänd amerikansk fotbollsspelare från början var urfattig helt utan familj tills superrika Leigh Anne tar sig an honom och låter honom bo med hennes familj. Det puttrar på så sakteliga och alla lär känna varandra mer och mer och blir som en riktig familj mer och mer och så helt plötsligt är han bäst i världen på amerikansk fotboll och superrik själv. Det händer liksom inget egentligen i filmen, den bara rullar på rätt så trivsamt tills tiden är slut. Jag gillar ju mina filmer med lite amerikansk fotboll, men nja, problemet är som sagt att det aldrig är särskilt spännande för det finns typ inga motsättningar nånstans. Okej rulle, men inte mer. Vrångmannen sa såhär för ett tag sen.
/Surskägget

Avslutningsvis finns väl inget mer att säga än att Bullock har talangen och utseendet för sig men att hennes filmer i regel är "hyfsade", "okej" eller "lagom". Där Ron Howard är en Opel är miss Bullock helt enkelt filmvärldens alldeles egna fröken Lagom.
/Surskägget

8 kommentarer:

Sara BE sa...

Hjälp vad många Bullock-rullar ni har plågat er igenom!

Henrik sa...

Ah, men ni missade ju All About Steve! Filmen för vilken hon fick en Razzie för sämsta skådespelerska dagen innan Oscar för bästa i The Blind Side.

Surskägget sa...

Sara: det är lite som att dricka mellanmjölk. Det är helt okej för stunden men man är aldrig sugen på det.

Henrik: Sett trailern och skulle enbart på grund av den kunna ge filmen @@ i betyg för jag vet att det är det jag kommer ge den när jag ser den.

Vrångmannen sa...

Hahaha var det inte ett tag då Sandra Bullock vägrade tala om för media hur gammal hon var? Hon såg ju rätt ung ut i Speed men var väl redan då typ sextio.

Anna Nio sa...

En trea till "Demolition Man"? EN TREA? Jag gör slut, med er bägge! Eller så blir det duell i gryningen! SKAM! Jag fucking älskar DM, den har ju allt! Stallone-kväll snarast så ni kan göra bot och bättring! Utropstecken!

Men okej, bortsett från denna uppenbara fadäs på hjärnkontoren hos herrarna så måste jag kommentera "Nätet" också. Det är så sjukt roligt att se henne sitta inne, helt asocial och enstörig och träsmakande, för hon har ju brunt hår och tråkiga kläder, inget läppstift eller nån urringning, och då är man en FUL TJEJ enligt Hölliwud, så då är det okej att vara helt efterbliven och internetig. Hade hon varit uppsminkad/blond/tuttig så hade castingen aldrig gått igenom. Hollywood älskar Bullock (som betyder kastrerad tjur, sjukt kul) för att hon är precis lagom, som ni säger. Lagom snygg, lagom lång, lagom bred, lagom lagom lagom. Då kan man dels ha henne som fullständigt trovärdig kvinnoroll, ELLER slänga in henne i roller som kräver en FUL TJEJ fast som egentligen inte är en FUL TJEJ om nån bara ger henne en makeover ("I think there's always time for a montage") eller om hon träffar nån som äääälskar henne för den hon äääär *gnölig musik*.

Fast besides that så verkar goa fröken Sandra vara en grymt trevlig brutta rent privat. Hon kan inte rå för att hon är en FUL TJEJ. :D (P.S. jag älskar "Miss Congeniality" med, ni är inte ensamma i skammen.)

Surskägget sa...

Anna: DM har ååååååldrats på ett sätt andra Stallonerullar som Cobra, Rambo First Blood Part 2, Rocky IV eller Cliffhanger inte har. Det är fortfarande mycket tokaction och pangpang och kul, men det blir inte mer än 3. Vilket fortfarande betyder bra.

För övrigt en bra fortsatt analys av Bullock. Det är precis så hon är och det är därför publiken sväljer hennes filmer med hull och hår.

Anna Nio sa...

Nej och åter nej angående DM, den äger fortfarande fläskhårt i min värld, den är en av mina favvo-actions EVÖR och jag tycker bara mer om den för varje gång jag ser den. TROTS Wesley Snipes, som faktiskt är en vidrig jävla skådis i allt utom den här (inte så pepp på "Blade", faktiskt). :D

Tack, tack, ibland är jag smart, det känns bra. :D

Vrångmannen sa...

Hahahaha grymt Anna! Ska se om DM igen för din skull. Roligt att "alla restauranger" i DM heter Taco Bell i USA men Pizza Hut i Europa och loggor, reklamskyltar etc är elektroniskt utbytta och dialogen rätt dåligt dubbad när de snackar om Pizza Hut! Har sett bägge versionerna. Erkänner att det var minst 10 år sen jag såg den MEN en trea e ett gott betyg! Vad hade du gjort om vi gett den en tvåa eller ännu värre etta? Slagit ihjäl oss med en gummistövel?! Man kan faktiskt inte göra slut pga ett filmbetyg! Eller kan man? :D

Hahaha "FUL TJEJ". Man måste älska Hollywood! Åtta gubbjävlar i ett mötesrum "Yeah, and she's got to have greasy hair and.." HAHAHAAHAHAA! Så ser hon ju f ö också ut i Miss Congeniality i början (då hon är ful tjej) innan hon upptäcker sin inre och yttre skönhet på tävlingen och blir då FBI-prinsessa hahahahaahahahaa!