söndag 28 augusti 2011

Arnie vs Sly - Andra Ronden del 1: Sly

I denna bloggs begynnelse kände vi att vi var tvungna att ta reda på vem av Arnie och Sly som var den tuffaste och coolaste actionstjärnan på 80-talet då dessa herrar erövrade världen och gav oss klassiker som Cobra, Commando, Rambo: First Blood part II och The Terminator. Vinnare då blev Sly. Men efter 80-talets glansdagar kom så 90-talet. Herrarna blev äldre och efter att ha gjort typ samma film om och om igen (och gjort det bra!) kände de kanske att det var dags att hitta på nånting annat. Mer komedi smög sig in i deras repertoar samtidigt som de försökte bibehålla sin publik med lite välbeprövade actionrullar. De lyckades göra 10 rullar var (okej, Stallone har en liten biroll i en av sin brorsas filmer men nej den räknas inte och inte heller att han gjorde en av rösterna i Antz). Så nu kör vi igång. Vem av dessa actionhjältar kommer vinna titeln som 90-TALETS GIGANT!!!

Rocky V (1990)
@@
Stallone öppnar upp sitt 90-talet med vad som borde vara ett säkert kort. Hans favoritkaraktär är tillbaka och karriären går så knackigt nu att det blir till att sälja hus å hem å flytta tillbaka till de lite sämre kvarteren. Rocky vill lägga boxningen på hyllan och väljer att hjälpa unga talanger som tränare och manager istället. Men lo and behold. Han blir förrådd av sin egen gunstling. Rocky vägrar kliva upp i ringen och plötsligt blir det streetfight istället. Tanken är bra men utförandet känns lite sådär. Helt klart den sämsta Rockyfilmen i serien. Misstänker att den film Stallone egentligen ville göra som femman var den som till slut blev del sex istället, den känns som en betydligt värdigare uppföljare och avslutning. Skakig inledning på 90-talet. Tyvärr blev det inte bättre sen heller.
/Surskägget

@@
Rockysagan borde ha varit slut för längesen kan tyckas men Onkel Sly lyckades alltid hitta en väg tillbaka med "ett värdigt manus". Det här är skräp men också bitvis knasigt underhållande. Joey B Ellis "Go For It" är en härligt medryckande epokmarkering då Survivor inte längre är med i bilden. Stallones riktiga son Sage spelar även hans son i filmen.
/Vrångmannen

Oscar (1991)
@
Stallone som maffiabossen Oscar som lovar sin döende far att lämna maffialivet bakom sig och bli hederlig. Filmen utspelas på 30-talet nånstans och därför springer Sly runt i tidtypiska kritstrecksrandiga kostymer och viftar med Tommy Guns. Men det här är ingen action om nån trodde det. Nej, det här är en dratta-på-ändan-fars med tusen förväxlingar i sekunden och högst överdrivna karaktärer. Och nej, det är inte kul. INTE KUL!
/Surskägget

@
Fars är sällan skoj och är det definitivt inte här. Vad fan pysslade Stallone med? För att inte tala om John Landis. Kokset sprutade förmodligen ur öronen på karln.
/Vrångmannen

Stopp! Annars Skjuter Morsan Skarpt (1992)
@
Här ska det drivas lite med Slys actionkarriär. Han är stenhård snut som får sin gamla mamma på halsen på jobbet. Gud snälla Gud varför varför varför?!?!?! Här är för övrigt taglinen, den säger allt om hur dåligt det här är: "Detective Joe Bomowski's mom is in town for a visit. She did the laundry, washed the windows and scrubbed the floors. Now, she's gonna clean up the streets."
/Surskägget

@
Ett vidrigt och fruktansvärt skämt. Jag håller för öronen, blundar och skriker "Det är bara en dröm! Det är bara en dröm!"
/Vrångmannen

Cliffhanger (1993)
Sly fattade att karriären höll på att gå åt helvete och gick tillbaka till det han gör bäst. Stenhård action. Har tidigare ressats här för den som vill läsa hela inlägget. Här är snabbreprisen:
@@@@
Underbart! Stallone som bergsklättrare, hårda skurkar igen (John Lithgow!) och massor av ball välregisserad action i bergen. STOR succé världen över och en högst underhållande stjärtsparkare som tar ut svängarna sådär härligt smaskigt. Se och se om. They don't make 'em like this anymore.
/Vrångmannen

@@@+
Ja, stabilt och välgjort. Mycket bang for your buck. Men samtidigt lite väl by the book. Stallones första stora comeback (sen försvann han lika fort igen) och Lithgow gör jättebra skurk (och vart fan tog Lithgow vägen?). Rennys näst största ögonblick i Hollywood.
/Surskägget
Har sedan sett om den igen och ger nu: @@@@. Yeah, you heard me!
/Surskägget

Demolition Man (1993)
Sly öser på med mer action. Det gör han rätt i. Har ressats här för den som vill läsa hela inlägget. Här kommer snabbreprisen:
@@@
En gång i tiden var det en fyra för mig, men fan den har tappat en hel del med åren. Wesley Snipes i en av sina bästa roller (den andra är första Blade och sen har ju den karlen aldrig gjort nånting värt bläcket på pappret). Stallone är snut som blir nedfryst och väckt i framtiden där Sandra väntar och ska lära honom om hur saker och ting funkar i framtiden. Många sköna actionsekvenser och Wesley är heeeeeelt knäpp som skurk hahahaha.
/Surskägget

@@@
En bitvis ok action med charmig Bullock. Har korrekt tappat med åren till skillnad mot Stallones andra framtidsspektakel Judge Dredd..HAAHAHAHAHAAHHAHAHAHAAHAA!!!
/Vrångmannen

Specialisten (1994)
@@
Sly sägs ha sett Sharon Stone i Basic Instinct och blivit så kåt på henne att han skrev rollen åt henne och dessutom skrev in en het sexscen där de rullar runt näck. Behållningen i filmen är väl typ att Stone visare tutten. Och att man kan garva åt Eric Roberts superöverdrivna skurk. Och så gör James Woods en fantastisk scen där han skäller ut alla stenhårt. Den scenen gör att jag ger två i betyg istället för ett.
/Surskägget

@@-
Japp. James Woods oneliners kanske höjer ett halvt snäpp men filmen är sjukt jävla dålig. Urk.
/Vrångmannen

Judge Dredd (1995)
@@
Hade kunnat bli en kultklassiker. Stallone i Dredds hjälm ser fantastisk ut. Problemet är att han tar av sig hjälmen efter fem minuter och sen aldrig tar på sig den igen. Big mistake. Rob Schneider studsar in i en tidig roll som comic relief och Diane Lane är både tuff å snygg som Judge Hershey. En del okej actionsekvenser bjussas det på och den är inte så jävla usel som alla säger. Men problemet kvarstår. Judge Dredd ska inte ta av sig hjälmen. Aldrig. Inte ens när han sover.
/Surskägget

@
Att massakrera en av de stora är inte ok. Det blir dubbelt så illa när Sly gör det och dessutom har mage att be fansen hålla käften för "det är bara en serietidning". Han gjorde som han ville och det gick som det gick. Soundtracket är lysande, that's it.
/Vrångmannen

Assassins (Dödligt Möte) (1996)
@
Sly är lönnmördaren som vill sluta och Antonio Banderas lönnmördare som ska lönnmörda Sly. De skjuter på varandra mycket. Sly undrar hur det kom sig att hans karriär gick åt helvete så fort som den gjorde. Banderas är mest glad att bara vara i Hollywood. Publiken skiter i vilket och stannade hemma och såg om Cobra.
/Surskägget

@
Det är skoj när muskelgrabbar har för små puffror. Ser ut som lakritspipor hahaha! Poff poff!
/Vrångmannen

Daylight (1996)
@@@
Slys andra comeback på 90-talet. Efter att ha experimenterat lite igen inser han att lite pang-på-action är precis vad publiken vill ha och att det är det han gör bäst. Efter en olycka i tunneln som sammanbinder New York med New Jersey tar sig före detta räddningsarbetaren Kit Latura (som är så sjukt coolt namn) (och som spelas av Sly dårå för den som inte förstod det) ner i den brinnande och snart översvämmade tunneln för att rädda liv. Det exploderas hela tiden, tempot är högt och spänningen där. Har tappat lite, lite med åren (tyckte nog det var en @@@@ när jag först såg den) men fortfarande ett säkert kort när man bara vill ha lite actionspänning en fredag.
/Surskägget

@@@+
Guilty pleasure och extremt underhållande. Bra soundtrack, bra drag och känns märkligt äkta och spännande. Slutet kan man garva lite åt men överlag en skicklig katastrofrulle.
/Vrångmannen

Cop Land (1997)
@@@@
Stallone avslutar sitt 90-tal starkt med Cop Land. Han ville visa att han inte bara var en actionsnubbe med muskler utan att han faktiskt är en duktig skådis också. Så han gjorde vad alla skådisar som vill visa hur seriösa de är gör, han blev fet. Sen bjussade han på en sjukt tillbakadragen snut som är snudd på rädd för skurkarna. Långt ifrån Cobra med andra ord. Harvey Keitel, Robert DeNiro, Ray Liotta, Peter Berg, Robert Patrick, Michael Rapaport, Annabella Sciorra och Janeane Garofalo backar upp Sly stenhårt och den lilla filmen om maffians infiltrering i den lilla småstaden blir ett smärre mästerverk.
/Surskägget

@@@@
Den är skitbra. Se om den igen så får ni se hur jävla bra den är. Igen. Stallones insats är fläckfri.
/Vrångmannen

Totalt: 45

9 kommentarer:

Henrik sa...

Korrekt betygsättning rakt över.

Ordverifiering: Mully.

Surskägget sa...

Henrik: Äntligen överens! :) Ska bli kul å se Vrångmannens betyg på detta...

Anna Nio sa...

Men "Demolition Man"! Vaihelv...! En av mina absoluta action-favvos, ever! Gud! Vad tar ni för jävla nedåttjack egentligen? What seems to be your boggle? Sluta opp! :D

Fiffi sa...

En enda @ till Dödligt möte? Vad åt ni till frukost egentligen? Taggtråd? ;)

Underhållande läsning för övrigt även om jag inte alltid håller med er.

Surskägget sa...

Anna: Den är ju bra...bara inte så bra som den kanske upplevdes back in the day :)

Fiffi: Vi var generösa med betyget i det fallet :)

Vrångmannen sa...

Hehehe Fiffi du har en poäng, kanske är lite för hård mot "Assassins". Blir liksom bara så arg när det skjuts med lakritspipor :) Minns den knappt vilket borde vara ett tecken på lågt betyg (eller att jag börjar bli till åren)

Anna Nio sa...

Alltså, jag ser om DM säkert en gång i månaden, eller varannan månad allra minst, och den är precis lika bra varenda gång. VARENDA! Ni är bara gramsiga för att ni inte vet hur man använder the three sea shells! :D

Vrångmannen sa...

Anna, hur man använder "the three sea shells" skiter jag i. Get it? SKITER jag i? HAHAHAAHAHAHAHA!

"Vrångmannen. You are fined one credit for a violation of the Verbal Morality Statute"

Anna Nio sa...

187! 187! BE WELL!!!