måndag 21 januari 2008

Arnie vs Sly eller 80-talets Giganter (forts)

Slys 80-tal:



NIGHTHAWKS


Surskägget @@@
Stallone med helskägg! Bara det är värt en trea, hahahaha. Men skämt åsido. Den här filmen är faktiskt underskattad och har tyvärr försvunnit lite ur folks medvetanden och hamnat i skuggan av Rambo- och Rockyfilmerna. Stallone är en snut som jagar en hänsynslös mördare/terrorist. Filmen påminner lite om 70-talets snutfilmer (den kom ju -81) och har Rutger Hauer i ännu en paradroll som galen skurk. Försök få tag på den, helt klart värd att se.



Vrångmannen @@@@
Serpico möter Delta Force! Nighthawks är en smart, spännande raket med funky 70-talskänsla. Finns inte mycket att klaga på och den var klart före sin tid. Finalen uppe i linbanorna (i NEW YORK) och den chockerande tvisten gör denna till en riktig thrillerhöjdare. Stallones skägg är spot on och där ligger t.o.m surskägget i lä.


ROCKY III


Surskägget @@@
Rocky är kungen av boxningsvärlden och börjar bli mer och mer intresserad av dyra bilar än sin träning. Han softar ner sig och när han möter utmanaren Clubber Lang (Mr T) spöas han hårt och förlorar bältet. Hans gamle nemesis Apollo Creed hjälper honom att hitta tillbaka till the eye of the tiger och återta titeln. Stallone satsade mer på action i trean än på handling och karaktärer som i framförallt ettan men även tvåan. Det ledde till en lite ojämn film som har ett par halvtråkiga sektioner mellan boxningen, men som också har en extremt väldeffad Stallone i några av de coolaste boxningssekvenserna han spelat in. Mr T som Clubber Lang är också jävligt cool. Allt som allt en helt okej rulle.



Vrångmannen @@@
Boxningsactionscenerna i denna rulle är det inget fel på. Jag håller med om att den annars är ganska svag. Å andra sidan får vi BÅDE Mr T och Hulk Hogan i samma rulle. Roligt är också att vi ska tro att wrestling är på riktigt eftersom alla jänkarna på den tiden trodde det hahaha. Som underhållning är den skön men betyget tre är riktigt knappt för som film i sin helhet så...jag vet inte.


FIRST BLOOD


Surskägget @@@@@
Jag får fortfarande gåshud av den här filmen. Kommer ihåg att det var ett jäkla rabalder när den kom, speciellt scenen när han syr ihop sin egen arm ansågs väldigt stötande av förståsigpåare. Men jisses vilken jävla rulle det här är. Missförstådde och traumatiserade Vietnamveteranen John Rambo hamnar i klinch med en hel småstad och framförallt stadens hårdnackade sheriff. Våld utbryter och man kallar in en halv armé för att få tag på Rambo. Han är dock den bäste av de bästa så det går liksom inget vidare för polis att få tag på honom. Slutscenen när Rambo bryter ihop och kryper upp i sin gamle överstes famn är briljant. Extremt bra och håller än idag i både spänning och täthet.



Vrångmannen @@@@@
Att kombinera samhällskritik, spänning, tuff action och känsla är svårt. Inte många filmer har klarat av det. First Blood (som bygger på en grym roman av David Morrell) fixar rubbet. Det är helt klart något fel på vår hjälte John J Rambo som inte kan anpassa sig i efterkrigets USA. Han behöver egentligen professionell hjälp och är en galning av rang. Vi håller på honom i alla fall för den tjocke och elake snuten spelad av Brian Dennehy kan brinna i helvetet! Det kom även en rulle med Tommy Lee Jones några år senare på samma tema (The Park is mine) som jag har för mig var helt ok. Men First Blood är och förblir en klassiker och kanske, nej inte kanske det ÄR Sylvester Stallones bästa film (fuck Rocky!).



RHINESTONE


Surskägget @
Nån tyckte det var en bra idé att para ihop Stallone med Dolly Parton i en musikalkomedi där Stallone är redneck och sjunger. Det tycker inte jag.


Vrångmannen @
Makalöst uselt (men Dolly är söt och sjunger som en gudinna...om dom nu sjunger, men det gör dom väl, om dom nu finns?)




RAMBO: FIRST BLOOD PART II


Surskägget @@@@
Där första filmen i huvudsak fokuserar på karaktärerna springer tvåan in i actionsekvensernas underbara värld nästan direkt. Vi vet vem Rambo är och vad han kan, så nu kan filmmakarna bara släppa lös honom utan vidare krusiduller. Och det är precis vad de gör. Han ska in i Vietnamn och fotografera ett läger där man misstänker att det fortfarande sitter amerikanska krigsfångar. Nu visar det sig ganska omgående att det finns fångar där så Rambo bestämmer sig för att befria dem mot högste chefens önskan (som för övrigt heter Murdock, ett coolt skurknamn om inte annat). Sen utplånar Rambo halva Vietnam och USA vinner kriget i efterhand. Hurra!


Vrångmannen @@@@
Krigspropaganda? Ja. Fånigt? Kanske. Men det sparkas STJÄRT! Ettan hade en nerv, en grym story och ett stort hjärta. Regissören George P Cosmatos (som även bjöd oss på den übertuffa Cobra, kommer till den strax) har hittat en perfekt flow i klippningen av actionscenerna och Stallone är perfekt som dödsmaskin. James Cameron (Aliens, T2, Titanic etc) skrev manuset tillsammans med Stallone. Tuffa grabbar som bjuder på förstklassig underhållning om man gillar pang pang!


ROCKY IV
Surskägget @@@@
Efter att ha vunnit Vietnam åt USA var Stallone tvungen att göra nåt åt det kalla kriget mellan USA och Sovjetunionen. Hur lösa problemet på bästa sätt? I boxningsringen såklart. Rocky åker hela vägen till Sovjet och boxas mot den med hjälp av teknik superstarke Ivan Drago (rollen som gav allas vår Dolph Lundgren en fet skjuts i karriären). När Rocky vunnit och gråthåller ett tal med orden: "If I can change, and you can change, then I guess everyone can change!" är det så vackert att fred borde brista ut spontant i den region filmen visas i (mycket riktigt försvann också Berlinmuren ett par år senare).

Vrångmannen @@@
Fantastiskt ful 80-talsaction där karaktären Rocky Balboa har blivit parodi på sig själv och sen på sig själv. Det finns något charmigt i att göra titta-det-går-tid-och-vi-tränar-hårt montage till hela låtar för att fylla ut en ganska barnslig story. Tack och lov är filmen skojigt tuff och Ivan Drago är så pajigt hård att vi gärna sett honom som Bondskurk. Musiken är både berdövlig och fantastiskt om vartannat. Filmen vill tala om fred och förlåtelse men den hamnade ändå i facket där jänkarna får hata ryssarna lite till och USA segrar som vanligt, utan avancerade dataträningsmaskiner i steril miljö. Allt man behöver göra är att bära lite ved i skogen i ett montage naturligtvis.



COBRA
Surskägget @@@@@
"Crime is a disease, Cobra is the cure." Med en sån tagline vet man direkt att filmen kommer vara grym. Det här är Stallones hyllning till Dirty Harry. Cobra är en snut som jobbar själv och som får jobbet gjort oavsett odds. Han gör vad som krävs och lite till, och om det innebär att han måste få lite skäll från chefen och att den samlade journalistkåren jagar honom för att han är för brutal så får det lov att vara så helt enkelt. Handlingen är enkel, fotomodell (Brigitte Nielsen a k a dåvarande miss Stallone) ser mord utföras, mördaren är ledare för galen sekt, sekten börjar jaga henne innan hon hinner vittna, Cobra räddar henne och dödar i processen 200.000 skurkar. Slutet gott, allting gott. En av världens tuffaste actionfilmer helt enkelt.

Vrångmannen @@@@@
Bilen! Du glömde bilen! Modified 1950 Mercury...annars dito. Vad fan mer ska man skriva. Skägget har sagt det!

OVER THE TOP

Surskägget @@@
Det här är inte en actionfilm i dess rätta bemärkelse, den lutar lite mer åt dramahållet, men samtidigt är Stallone inte dummare än att han fattar att fansen vill ha lite action så han petar in en hel del scener med lite slagsmål och allmän fart och fläkt. Han är lastbilschaffis som är grym på armbrytning och ska till Vegas för att vara med i VM. På vägen plockar han upp sin 12-årige son som han inte träffat på jättelänge. Stallone har nu två svåra mål, dels bli vän med sin alienerade son och dels vinna VM i armbrytning. Självklart lyckas han med både och.

Vrångmannen @@
Fan jag är ju lite svag för såna här rullar. Lite drama, lite känsla, soundtrack med låtar som vill sälja och nåt för boysen dvs muscles and action. Over the top har jag aldrig lyckats ta till mig men vet inte varför. Ingredienserna finns där men jag tycker mest att den är dålig utan den där sköna känslan att det inte gör så mycket för dom visste inte bättre på 80-talet. Skillnad på slarvig charm och slarvigt bara. Kanske ska ge den en chans till men å andra sidan varför då. Let's move on to bigger and better things.



RAMBO III

Surskägget @@@@
Men visst var det lite oroligheter i Afghanistan? Jo det var det. Bäst att skicka dit Rambo och lära ryssen en gång för alla. Min favoritscen är när Stallone skjuter ner en rysk stridshelikopter med sin pilbåge. Det är fan macho. Och att sy ihop sina sår som i First Blood är gammalt och gjort. Nä, här häller vi krut i såret och eldar på. Det finns mängder med såna godbitar i den här filmen. Gillar man action gillar man Rambo, så är det bara. Och trailern lovar gott inför Rambo 4.
Vrångmannen @@@@
3000 ryssar kommer galet marscherande mot Colonel Trautman och Rambo som gömts sig i ett litet hål i öknen. Trautman frågar Rambo vad dom ska göra. Svaret blir ett "Fuck 'em" och sen unleashar John J Rambo the fucking fury. Snyggare än föregångaren (regissören Peter McDonald tog över efter ett avhopp av Russell "Highlander" Mulcahy efter ett påstått bråk med Stallone) och mer av allt. Hur man än gillar sina krigsäventyr, rått, medium eller välstekt så är detta en fantastisk fest. Det blir också lite historiskt intressant att Rambo här slåss med Talibanerna som då kallades frihetskämpar. Idag anses dom vara terrorister efter 11:e september tragedin etc.
LOCK UP

Surskägget @@@
Stallone hamnar i finkan (naturligtvis falskt anklagad) hos galne och elake fångvaktaren Donald Sutherland som ser till att Stallones liv blir ett riktigt helvete. Det här är en klassiskt fängelsefilm som om Linda Blair hade haft huvudrollen hade hetat: "Women in Heat in Cages" eller nåt sånt och som haft mängder med omotiverade duschscener. Nu får vi istället se Stallone kämpa mot Sutherland i en psykisk och fysisk kamp. Gissa vem som vinner?

Vrångmannen @@@@
Älskar fängelsefilmer och gillar Stallone (oftast). Den här kombon är svår att inte älska. Vi har sett allt förr men där inte Over the top kunde leverera i min smak (action/drama) så går Lock Up i mål med huvudet högt. Vackert pianoscore av Bill Conti som även gjorde musiken till Rocky. Stallone vill ju bara ha ett vanligt liv med sin flickvän men dom tvingar honom till att tuffa till sig. Kan ingen låta honom vara ifred?! VA?! Eller som Chris Cocker (Britney Spears älskaren på nätet) skulle ha skrikit: "Leave Stallone alone!!! Yes I am really crying you fucking morons!" Hehehe.

TANGO & CASH
Surskägget @@@@
Ännu en grymt skön actionrulle som har precis den rätta touchen av självdistans, coola oneliners, sköna shoot-outs, galen skurk, tuffa slagsmål och ett radarpar i Stallone och Kurt Russell. De är snutarna som efter falska anklagelser hamnar i finkan (känns det igen anyone?). De bryter sig ut och bestämmer sig för att hämnas på skurken genom att göra köttfärs av honom. De hinner även med att småbråka med varandra med diverse elaka skämt och dessutom fladdrar Teri Hatcher förbi som Russells snygga lillasyster. Bra skit helt enkelt.

Vrångmannen @@
Här går vi isär med åsikterna rejält. Jag tycker den här är närmast bedrövlig. Enda anledningen att rullen får en tvåa är för att den ändå är rätt välgjord och har ett par roliga scener mellan Kurt Russell och Stallone men i slutändan är det för mycket paj. När Stallone (Som polisen Tango) iförd glasögon i en scen konstaterar att "Rambo is a pussy" så blir det för mycket meta även för mig. INGEN DISSAR RAMBO!! Inte ens Rambo själv.


Slutbetyg: 76

2 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med om att Stallone gjort vassare filmer än Schwarzenegger på det hela. 90talet var ju också en guldera även om det började sacka mot slutet.

Kuntza sa...

Ja ni, det känns som att Kuntza behöver gå in även här och styra upp lite smak och stil kring ressarna på Sly:s 80-tal.

NIGHTHAWKS - KK+
Den har liksom aldrig satt sig hos mig, kommer inte ihåg mycket av den här, trots att jag, vi ung ålder var superhypad på den här efter att ha läst tuff reklamtext i Filmtidningen (den svarvita tabloid man fick när man gick på bio och som på 80-talet hade massa smaskig filminfo första av alla)

Rutger Hauer är alltid intressant som skurk och han är skönt evil i den här.

ROCKY III - KKK
Alla Rocky-rullarna är sevärda och ger en bra kväll med underhållning. Den här är bitvis lite fånig
Varken Mr T eller Hulk Hogan gillade jag ens då och tycker nu de bara luktar unket 80-tal på tråkigt sätt. MEN Rocky är alltid lite dum-spännande ändå i matcherna - så även här.

Är det inte förresten i denna som Mickey dör..? Där har jag alltid en liten tår i ögat. han var ju alltid så snäll mot Rocky och lärde honom träna på ett fint och etiskt sätt (vilket alltid gjort att han vunnit).

FIRST BLOOD - KKK
Helt ok men har aldrig varit så stor för mig som alla andra killar i samma ålder.
Den har en cool rå stil som vi gillar och Brian Dennehy är bra dumming (även om han beställer in Wild Turkey vilket gör att han inte egentligen är ond tycker jag).

Nån av er nämnde Tommy Lee Jones-patrasket The Park is mine, det var länge sen man hörde om den. ha ha.

RAMBO: FIRST BLOOD PART II - KKKK
Här händer det grejer. Det är våldsporr och
En överskön gear-up scen där Johnny plockar på sig massa superspecial-utrustning (vem har tillverkat dom?) och sen är det full fräs.
Storyn är helt ok, när jag var mindre hade jag en rysning när POWsen frågade Rambo vilket år det var och han svarade typ 1986. Det var filmmagi på den tiden och en del av det sitter kvar än idag :)

Filmhistoriens mest självklara jag-är-bara-med-för-att-kunna-bli-dödad-senare-så-hjälten-kan-bli arg-karaktär är Rambos flickvän som han träffar OCH blir förälskad i på sitt misssion i Nam. Ha ha, underbart!

Boven Murdock är ju fantastisk,
lite feg och en byråkrat som inte förstår sig på krig och hur män behövera vara. Därför får han lära sig en läxa av Rambo.


ROCKY IV - KKKKK
Sätt er ner för gott. Världens bästa sämsta film äger. Skamligt underhållande och så corny kul att jag fortfarande gärna ser om den efter typ 20 ggr.

Ryssarna hade inte räknat med att Rocky är både snäll och tränar så naturligt. Därför kan han jogga runt i vinterlandskapet medan de elaka KGB-agenterna dräller på rumpan och det är Rocky som endast har två tränare (varav en är ett avdankat fyllo) men ändå får bästa träningen.

Musiken är bäst i någon 80-tlas film överhuvudtaget med ett storslaget soundtrack alla måste äga.
Ja, gråt-talet "If I can change, and you can change..." är absurt och det även mycket annat i den här klassikern. Men den har production values, bra stämning, dum spänning och en allmänt tuff stil så jag älskar den här. Världens bästa sämsta film helt enkelt.

COBRA - KKKKK
Tror inte att nån annan film är tuffare och råare än the Cobra. Hänsynslöst fascistisk där sensmoralen skriker från första bildrutan att brottslingar måste vi DÖDA för dom är SKRÄP.

Men filmen rockar, den är till 100% packad med klyschor (medhjälparen som är en förrädare, the lonely cop som kommer hem till kylskåpet o tfn-svararen, den dumma chefen som bara klagar att Cobra inte går på the book mm.mm.) ALLT är här.
Men den tar det helt ett varv

Boven som är ledare över en mördarsekt (ni hör ju vad braaa!) är svettig och äcklig. Han viftar med kniv och spottas. Exakt vad den här sekten gör eller dyrkar framgår aldrig - det behövs inte för dom ska alla få smaka på bly när Cobra drar igång. Sekten har dock varit bra på rekrytering för dom är flera hundra som jagar Cobra.

Missa inte introt i snabbköpet, skurkens löjligt brutala död och den ju så häftiga biljakten där Cobra står på flaket och mejar ner alla.

RAMBO III - KKKK
Underhållande och mycket bang for the buck. Rambo åker t Afghanistan och lite av en slump också lär sig bli bäst (bättre än afghanerna) på att spela deras hästfotboll.
Helikopter-action är alltid tufft
och det här är en bra actionstänkare.

LOCK UP - KKK
Dumt, korkat, förutsägbart och fånigt. Men också ganska underhållande. Vi har sett allt minst 100 ggr tidigare och jag kan t o m ligga före i handlingen hela tiden - nu kommer det hända och nu kommer det här hända etc...

TANGO & CASH - KK
Wallmans salonger möter snäll-action för tonårspojkar. Det är inget vidare det här. Palance är en skön elak skurk men sen är det väldigt tröttsamt. Teri Hatcher var jag lite kär i när jag var mindre, det kan väl ge en guldstjärna i marginalen för den annars helt ondödiga rullen.