söndag 4 maj 2014

Death Wish I-IV

Death Wish (1974)
@@@
Filmen som för alltid kommer att vara mest förknippad med Charles Bronson trots att han hade betydligt bättre filmer under sitt bälte (Once Upon A Time In The West t ex). Clintan satte med Dirty Harry den ensamme och förbannade snuten som skiter i lagen och skjuter ihjäl skurkarna på kartan. Bronson sätter den ensamme och förbannade privatpersonen som skiter i lagen och skjuter ihjäl skurkarna på kartan med karaktären Paul Kersey. På sätt och vis är Harry och Paul samma mynt fast bara de olika sidorna. Båda är trötta på att skurkarna tycks komma undan med vad som helst och lagens ramar är alldeles för snäva för att verkligen kunna komma åt de värsta syndarna. Men där Harry trots allt har en polisbricka räcker det med en revolver för Kerseys del. När hans fru bli rånmördad och dottern hamnar på psyket på grund av våldtäkten i samband med inbrottet lackar Kersey ur. Beväpnad med en revolver ger han sig ut på New Yorks gator nattetid och skjuter ihjäl alla som försöker råna honom. Tidningarna börjar skriva om fenomenet och snart nog springer var och varannan civilist runt och stoppar rån. Snuten är Kersey på spåret men när det kommer till kritan väljer de att låta honom löpa. Det här är typiskt 70-tal. För stora glasögon, alla röker hela tiden, alla färger är nyanser av brunt och det är lite smutsigt och skitigt eller "realistiskt" hela tiden. Bronson har ett ansiktsuttryck som han kör nonstop hela tiden vilket ibland hindrar honom från att förmedla all dramatik Kersey upplever när han t ex skjuter ihjäl sin första skurk. I det stora hela dock en gedigen film som åldrats hyfsat väl om man kan bortse från vissa fånigheter som att skurkarna är så sjukt over-the-top och busigt onda så man verkligen ska förstå att de är skurkar.
Kändis: I Death Wishfilmerna poppade skådisar som var okända då men blev kända sen upp i små biroller som skurkar. I denna är det Jeff Goldblum som våldtar och rånar.
Antal skurkar Kersey dödar: 10.
Partyfolk med ballonger: Ja. Regissören Michael Winner gillade tydligen ballonger för i de tre Death Wishfilmer han regisserade finns det folk som festar ute på gatan med massa ballonger.
/Surskägget

Death Wish II (1982)
@@
Kersey har flyttat till Los Angeles och skaffat sig en ny flickvän. Dottern bor på mentalsjukhus men är på bättringsväg. Tills ett gäng skurkar gör inbrott hemma hos Kersey, våldtar och dödar hans hushållerska och sedan kidnappar dottern och våldtar henne också. Strax efter det tar hon livet av sig och Kersey plockar fram yea olde revolverino och ger sig ut på gatorna igen. Där skurkarna i ettan aldrig får sina straff ger sig Kersey uttryckligen efter de skurkar som är skyldiga denna gång. De skurkar som råkar komma i vägen när Kersey letar "sina" skurkar får skylla sig själva helt enkelt. En uppföljare borde vara mer av allt i, men det enda vi får mer av i denna rulle är mer utdragna scener där inget händer. 90 minuter känns som 120 och det är till och med FÄRRE skurkar som blir dödade än i ettan. Trams.
Kändis: Laurence Fishburne dyker upp som skurk innan Kersey skjuter honom till filmskurkehimlen.
Antal skurkar Kersey dödar: 9.
Partyfolk med ballonger: Ja.
/Surskägget

Death Wish 3 (1985)
@@@@
HAHAHAHAHAHA!!!! JAAAAAA! Nu börjar vi snacka. Här tappar filmserien slutligen alla koncept. Från att ha varit en ganska seriös dramafilm om en kille som fick nog och tog lagen i egna händer i ettan har vi nu tagit klivit till en typisk 80-talsactionrulle. Med andra ord mängder med skurkar som ser ut som om de kom direkt från Mad Max alternativt en Duran Duranvideo, en hjälte som skjuter först, skjuter sen och aldrig frågar och en story som är apfånig och enbart skapad för att hjälten ska kunna döda så många som möjligt. Den här gången kommer Kersey tillbaka till New York till en gammal polare bara för att upptäcka att polaren är död och kvarteret styrs av galna mutantklädda skurkar i ett stort gäng som terroriserar allt och alla. Snuten håller sig undan så det finns givetvis bara en sak för Kersey att göra. Precis, fram med pickadollen så kör vi. Första timmen är ganska långsam och halvseg med bara ett par skjutna skurkar men sista halvtimmen kompenserar i överflöd och aldrig har så många skurkar dödats på så kort tid sedan Arnold klev i land i Commando. Låt mig också påpeka att betyget absolut inte har något med att göra i bemärkelsen att det här är en bra film som t ex Gudfadern eller Taxi Driver. Det här är rätt uselt men sån galen pangpang att man bara måste älska det, jag menar huvudskurken skjuts ihjäl med ett raketgevär. PANG! Hahahahaha!
Kändis: Alex Winter blev känd för Bill & Tedfilmerna senare samt rollen som vampyrlakej i Lost Boys så han får väl räknas.
Antal skurkar Kersey dödar: 49 (det dör betydligt fler skurkar, tror runt 80-90, men Kersey skjuter 49, i alla fall fick jag det till det).
Partyfolk med ballonger: Ja.
/Surskägget

Death Wish 4: The Crackdown (1987)
@@@
Kersey är tillbaka i LA med ny flickvän och plastdotter. Nån som orkar gissa vad som händer? Jorå, dottern dör av drogöverdos och Kersey halar fram pistolen. Nu jäklar ska det dödas skurkar. Han får snabbt tag i knarklangaren som langade kokainet till dottern och ordnar biffen. Strax efter det får han ett samtal från en mystisk miljonär som ger honom all info han behöver om de två rivaliserande knarkgängen. Kersey ger sig självklart ut på jakt efter knarkkungarna och snart svämmar gatorna över av blod. Meeeeeen när dammet lagt sig och ligorna är utplånade visar det sig att den "snälle" miljonären är ännu en knarkkung som låtit Kersey jobba åt honom. Sånt kan Kersey givetvis inte tolerera så vi får en sista shoot-out innan eftertexterna rullar. Bland annat skjuts huvudskurken med ett raketgevär - igen. Men så stora smällar måste man bara älska. Ganska bra tempo genomgående men det börjar märkas att Bronson är 200 år gammal.
Kändis: Danny Trejo är med i 30 sekunder som knarkboss innan Bronson tar hand om honom.
Antal skurkar Kersey dödar: 44.
Partyfolk med ballonger: Nej. Winner regisserade inte denna.
/Surskägget

Death Wish 5 finns också, men det var så längesen jag såg den och hade inte tillgång till att se om den som jag hade med de fyra första. Därför blir det ingen recension på den.

Inga kommentarer: