måndag 1 maj 2017

SUMMER BOX OFFICE 2017 - Kuntza at the movies

Kuntza, vår egen spåfarbror är tillbaka! Det här har han att säga denna gång om sommarens storfilmer.

Det börjar närma sig för Hollywood-sommar. Högsäsong med årets tjockaste blockbusters. Och här är många alltid oroliga – vad blir flipp, vad blir flopp, vad är bra, och vad är skräpet?

Var inte oroliga – er ledsagare och expert Kuntza håller er i handen genom högt och lågt i sommardjungeln med den traditionsenliga Box Office Bonanza.
Jag kan erkänna att 2016 inte var min största stund. För första gången så hade jag ett par fel i min annars supersäkra prognos. Några rullar som jag flaggade som hits blev sen flops, och tvärtom. Det här måste berott på en värmebölja eller annat som förvirrade sinnet men får förstås inte hända (folk måste ju kunna lita på Kuntza!) så årets lista ska vara så säker ni kan förvänta er.

Fate & Furious
En av de absolut mest Over-The-Top trailers jag nånsin sett. Finns ingen gräns på mayhem och fansen gråter av glädje.
Själv bryr jag mig inte men teamet skrattar hela vägen till banken och den har det här har redan lugnt seglat ut som en av sommarens två största hits.

Guardians of the Galaxy vol 2
Nja den första filmen var inte så fantastisk som många säger. En avslappnad bagatell som inte lämnade några minnen en vecka senare.
Men nya trailern är kanon och med stor medvind i ryggen så kommer det här funka bra.
Lugnt en av sommarens största hits.

King Arthur: Legend of the Sword
Aj aj aj - här dyker vi rakt ner i ett djupt svart hål. Huvudrollsinnehavarna är helt okända, Jude Law säljer inga biljetter, storyn är för ointressant för amerikaner och de har krystat in lite monster som inte ens finns i originalhistorien. Trailern är bara förvirrande och de har inte ens orkat göra Jude Law till crazy galen badguy utan mer nedstämd och mjuk vilket är generalfel. Skyll er själva, det är bara att sätta upp skylten direkt: det här är solklart sommarens stora flopp.

Alien: Covenant
Efter den förvirrat pompösa och spretiga Prometheus så har de nu krupit till korset för att ge fansen den film de vill ha. Men sån här hitta-monstret-rymden rullar har vi verkligen sett förut så förvänta er inget nytt. Men trailers är schyssta och Ridley Scott kan fortfarande skapa scenerier som ingen annan så om de lyckas klippa allt mumbo-jumbo och våga gå hård horror så kan det vara en vinnare.
Tror på stor hit.

Cars 3
Pixar har ju tappat styrningen på sistone, man prioriterar numera säkra kort med etablerade franchises för att säkra intäkterna. Det har gett dem massa pengar men minskad cred. Och nu ska det cashas in igen. Även om alla barn som satt sina föräldrar i konkurs genom all merchandise för 5 år sen nu är äldre så kommer de nu hitta rätt nivå och är revanschsugna efter den usla Bilar 2.
Trailern är OK och Pixar lyckas alltid så blir stor hit.

Rough night
Det verkar finnas en publik för lite råare tjejkomedier och utan konkurrens den här sommaren så kan den här sticka ut som vinnare. Skamligt snodd story mixar Weekend at Bernies med Very Bad Things (se den I KVÄLL om du inte redan gjort det) men vem bryr sig.
Det kommer funka. Min tjej Scarlett J är alltid duktig. Stor hit.

Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge
Åååh, nu är det ni som slutar upp med här nu med det samma! Johnny ”vad hände med min karriär?” Depp gör sin vanliga grej och storyn är…finns det nån story…?
Jag tröttnade direkt efter första filmen och det här skeppet har nu seglat alldeles för långt ut från hamn (hepp!) så snälla kan de inte sluta med de här filmerna.
Tråkiga trailers och jag tror inte publiken orkar… nej det här blir en mini-flopp.

Wonder Woman
DC Comics är alltid i skuggan av storebror Marvel och har kraschlandat de flesta av sina franschise-startar rullar som dragit in OK pengar men hatats av alla.
Den här har helt OK trailers och känns ganska schysst men kvinnliga superhjältar haft det väldigt svårt att locka publik tidigare.
Svårgissat men jag tror medium hit.

The House
Will Ferrell har tappat lite fart senaste tiden och med åldern väl lugnat ner sig lite. Kanske passar det honom inte helt, och den här känns lite sådär standard, vi-har-sett-det-förut, fast jaha. En regissör som är gröngöling och en trailer som visar för mycket gör att man blir osäker.
Medium hit.

Amityvile: The Awakening
Finns ett gäng gamla filmserier som de aldrig kan sluta producera. Den här har alltid varit sisådär, och efter den helkassa Amityvile med Ryan Reynolds 2005 så är förväntningarna låga. Även om trailern har sina stunder så är det här PG13 och sånt funkar aldrig.
Flopp.

Baywatch
Min tjej Alexandra Daddario är alltid duktig när hon skådespelar i filmer tycker jag. Men det här är svårtippat. Kanske kan det funka att de valt spåret av busig komedi men trailers har bara varit sådär så oklart vem som är målgruppen. Men The Rock brukar sälja mycket biljetter och kanske är det här perfekt sommarunderhållning så vem vet… Medium hit.

Mumien
Tom ”Crazy” Cruise är lite 50/50 på boxoffice då varannan film är en hit och varannan en flopp. Här en riktigt bra trailer som lovar gott och det här känns som en lugn hit. Alla vill se The Cruiser springa runt rädd och det känns actionfyllt rätt för sommarpubliken. Så ja, det här kommer funka.
Tom har däremot redan varit med i en ännu mer skrämmande skräckfilm.

Transformers: The Last Knight
Åååh, nu är det ni som slutar upp med här nu med det samma!
Publiken verkar tyvärr älska det här tramset men jag känner bara en person som gillar de här filmerna (och det är inte ens Surskägget som har ökänd usel smak). De har nu verkligen stigit upp på höga hästar och pruttat fram en story som knyter an robotarna till människans historiskaaaa..zzzz. Åh vad trist. Gå inte och se det här så vi kan få slippa fler filmer då de redan planerat för upp till 19 (!) filmer.
Anthony Hopkins – vad gör du här?! Damn you Michael Bay!
Stor hit… åh the humanity.

Tjejresan
Nej ingen kommer bry sig. Flopp.

Dumma mej 3
Ja dom tuffar på som vanligt. Det här verkar funka utan problem. Stor hit.

Spider-Man: Homecoming
Dom har bra medvind här då de lyckats förlansera Tom Holland i den mysiga Cap America Civil War.
Trailern är OK men det är störande felcasting på Gamen/Vulture – det går bara inte att se Michael Keaton här. Varför ringde ingen Jackie Early Haley som är 100% lik serieoriginalet?! Om han var upptagen hade de kunnat gå på Bruce Dern eller friggin Burt Reynolds men inte Keaton som är galet fel.
Superhjältsfilmerna har börjat tappa lite fart på sistone men Marvel är revanschsugna på den här karaktären och den här kommer lugnt glida in som stor hit.
Nu måste vi få se den tuffaste skurken Hate-Monger i nästa film – gärna med subploten att han på riktigt är den maskerade Adolf Hitler! H-vete vilken rulle det skulle vara.


Valerian and the City of a Thousand Planets
Luc Besson gör supersnygga produktioner men är fransk stökig med sina historier så slutresultatet mest blir plottrigt.
Inga stjärnor i rollistan (nej, Rihanna säljer inga biljetter), finns ingen ung publik som vill se det här, serien är helt okänd för stora massan, den är typ 2.10 lång och kommer vara lite artsy fartsy snygg men sen bara dum. Så nej – flopp.
Rutger Hauer – we love you man!
Apornas planet: Striden
Hollywoods mest okända franchise lunkar på i sin egna division. Ingen pratar ens om de här filmerna men de spelar in sina pengar och funkar bra. Trailern är bra här men finns det en publik för en tredje film…? Jag tror den drar sig upp till medium hit men inte mer.

Dunkirk
Christopher Nolan gör sällan några fel – men han har fått en varning för den förvirrade Dark Knight Rises. Nu siktar han på Oscars-galan med humant krigsdrama med stor cast som såklart kommer vara kalasbra. Känns som sommarens nästa enda seriösa film i ett myller av ytliga blockbusters.
Stor hit.

Kapten Kalsong
Jag har läst alla böckerna och de är perfekta att föra över till film. Trailern är absolut OK men kan bli svårt att attrahera fler än inbitna fans, som är 90% pojkar.
Så även denna svårtippad med jag tror medium hit.

The Dark Tower
Oj vad svårtippat. Stephen King ger sällan bra biljettförsäljning, Matthew McConacughgcey är ingen säker publikdragare och vem tror att den danske regissören kan göra det här mastodontverket rättvist. Många fans vill ändå se vad de levererar så kommer säkert få en publik men räcker det för att bli en hit…njae tror jag.
Liten flopp.

Atomic Blonde
Har vi inte sett för många såna här ”tuffa-tjejer-sparkar-stjärt” rullar senaste åren? Och ingen har gett någon boxoffice.
Ja trailern är ball och filmen kan säkert vara bra, men blir max en medium hit.

The Emoji Movie
Vad är det här?

Baby driver
Ball trailer levererar och det här är säkert en bra rulle. Osäker om den funkar så bra i USA men troligen billig att spela in utan större skådisar så medium hit ska det absolut kunna bli.

Annabelle Creation
Alla hatade 1:an och de försöker nu smyga förbi skampålen genom att skippa en 2:a i filmtiteln och casha in sig med punchlinen ”the next chapter in the Conjuring universe”. Svenske David F Sandberg regisserar och kan säkert göra något OK av det här. Trailern är OK men god damn it vad vi har sett det här förut, inte en scen känns originell. Medium hit.


Summering:
Största hit: Fate and the Furious
Bästa film: Dunkirk

Största flopp: Kung Arthur

Inga kommentarer: