söndag 30 april 2017

Beck med Gösta Ekman

Hahahaha precis när ni alla trodde att det nu är slut på alla dessa jävla Beckrecensioner slänger vi in en liten bonus(?) som grädde på moset. Innan Peter Haber har det gjorts andra filmatiseringar av Beck. Mannen På Taket har jag redan sågat vid fotknölarna på denna blogg för ett par år sedan. Men den serie om sex filmer som gjorde med Gösta Ekman som Beck, Rolf Lassgård som Gunvald och Kjell Bergqvist som Kollberg har vi faktiskt aldrig recenserat förr så vilket bättre tillfälle än nu? För att jag skulle ge så riktiga betyg som möjligt såg jag dessutom om alla sex delar så att jag inte bara tog det ur minnet. Alla filmerna är från 1993. Dessa följer böckerna till skillnad från dem med Haber och vi får nog den mest ärliga Beck av alla de filmer som gjorts. Lassgård är kanon som Gunvald och är faktiskt betydligt bättre än Persbrandts tolkning. Ekman är en klockren Beck och trogen den Beck som han är beskriven i böckerna. Bergqvist är klockren som Kollberg och verkar dessutom vilja slå nåt sorts rekord i hur mycket en karaktär kan äta i en filmserie. Hahahaha. Svensk film när den är som bäst på nåt sätt. Givetvis hundra resor bättre än alla trötta Haberfilmatiseringar.

Roseanna
@@@
En kvinna hittas mördad i Göta Kanal. Beck utreder och spåren leder till en knäppgök som har svårt för sexuellt frigjorda kvinnor. Bergvist petar i sig två hamburgare, ett jordgubbsflarn och två äpplen. Lassgårds entré som Gunvald är makalös, varför kommer inte alla karaktärer in genom en dörr på det sättet hahaha!
/Surskägget

Mannen på Balkongen
@@@
En barnamördare härjar i Stockholm. Givetvis sätter Beck dit honom. Enda filmen där Bergqvist inte ses stoppa käften full med mat.
/Surskägget

Brandbilen Som Försvann
@@@
Min personliga favorit tillsammans med Stockholms Maraton i denna serie filmer. Bergqvist äter en bulle, massa popcorn och ett äpple. Det gäller att variera sig. Brandbilen i titeln syftar till en leksaksbil Bergqvist köpt i julklapp åt sin unge.
/Surskägget

Polis Polis Potatismos
@@@
Hahahaha Gunvald skäller ut två uniformerade poliser efter noter i en av de bästa scenerna i alla Beckfilmer som någonsin spelats in hahahaha! Bergqvist petar i sig ett helt lass kräftor.
/Surskägget

Polismördaren
@@
Den klart svagaste filmen i serien. Själva polismordet sker en timme in i filmen och är inget överlagt mord som man kan tro av titeln utan en ren slump. Det riktiga mordet som utreds är en kvinna som blivit strypt av en hemlig älskare. Bergqvist tuggar i sig Ballerinakex i två scener, får i sig en silltallrik och en rejäl hotellfrukost.
/Surskägget

Stockholm Maraton
@@@@
Den bästa i serien och en film som håller än idag. Slutjakten där Ekman, Bergqvist och Lassgård springer över hustaken på söder för att hitta mördaren är en klassiker. Kolla speciellt in scenen där Lassgård helt svettig och slut stannar till vid en tjej som solar topless uppe på ett tak och sveper i sig hennes grogg innan han springer vidare. Bergqvist springer så mycket så han hinner inte äta så mycket och får nöja sig med en ynka glass.
/Surskägget

Nu säger vi tack och hej då till Beck för all framtid. Tjohej!

Inga kommentarer: