måndag 7 juli 2008

Mamma Mia!

Eftersom varken jag eller Surskägget har för avsikt att se den här rullen så låter jag vår gode vän "Mr Udall" att recensera den här på bloggen:


@@@-
En miljon besökare har betalat och sjungit sig igenom musikalen och man beräknar att ca 200.000 svenskar har rest världen över för att se musikalen som har smultronen från ABBA's musik som ackompanjemang till en utomordentligt tunn historia.

Storyn är enkel med en uppenbar intrig, som måste tillkommit efter att herrarna Ulvaeus/Andersson snytit sig. En ung kvinna skall gifta sig på sin mammas grekiska ö-hotell. Hon har ingen susning om vem hennes pappa är, men vet genom sin mors dagbok att det finns tre heta kandidater, i filmen spelade av Pierce Brosnan, Stellan Skarsgård och Colin Firth. Den blivande bruden bjuder in de potentiella papporna genom sin mammas namn och intrigen tätnar. Till moderns(som excellent spelas av Meryl Streep) stora fasa så ökar stressen och filmen utvecklas till en katt-och-råtta-lek med lite smäll i dörrar. Alla herrarna kommer så småningom till insikt om att de kan vara fäder utan att ha vetat om det under de senaste 20 åren och på bröllopet kulminerar spänningen. Här vill jag inte berätta mer då filmen får en uppenbar perpeti - en point of no return.

Vad överaskar då? Jo, det är fascinerande att se Brosnan brista ut i sång. Salongen drar efter andan när Brosnan blottar sitt brösthår och skiter därmed högaktningsfullt i att kvalitén är av tvivelaktig singstar-nivå. Skarsgård och Firth håller igen läpparna så när som på något enstaka ställe och det kanske är lika bra det.

Det är ett vackert konstaterande att en musikal faktiskt kan fungera 2008. Extremt löjlig historia som är så barntillåten att en nip-slip aldrig är att tänka på. Musiken är f a n t a s t i s k oavsett om man är en fan av ABBA eller inte. 22 ABBA-låtar lyfter hela filmen och räddar den från en smärtsamt magplask. Den stora frågan som man bär med sig från salongen är dock: Kan Björn och Benny se sig själva i spegeln efter den här filmen?! Givetvis skrattar de hela vägen till banken och filmen kommer med all säkerhet att bli en kioskvältare över hela världen, men om du inte gillar musiken och om du har sett musikalen och skulle bära med dig samma förväntningar till biografen så kommer du att bli gruvligt besviken.

/Mr Udall

Inga kommentarer: