måndag 10 november 2008

Taken

@@@
Nej det är inte teveserien proddat av Spielberg utan en actionrulle med manus av Luc Besson med Liam Neeson i huvudrollen. Neeson är en gammal CIA-agent (eller liknande det framkommer faktiskt inte helt hundra) som är grym på att döda människor med sina bara händer. Hans 17-åriga dotter blir kidnappad i Paris av en traffickingliga som säljer vidare unga tjejer som slavar till alla möjliga delar av världen. Neeson åker över till Paris och så kan blodbadet börja när han letar efter sin dotter.
Det här är en standardaction som ändå höjer sig snäppet över nivån standardaction. Neeson är faktiskt trovärdig som livsfarlig mördaragent (vilket jag inte trodde) och ger dessutom filmen ett lyft rent skådespelarmässigt jämfört med om det varit t ex van Damme i huvudrollen. Storyn är visserligen basic men aktuell och actionsekvenserna påminner mycket om Bournefilmerna. Som actionrulle räknat bjuder den på mer än bara lite pangpang, även om den inte gräver sig alltför djupt ner i ett socialt patos som kanske kan göra sig lämpligare i en dramafilm. En riktig one-man-army-rulle väl värd att se.
/Surskägget

@@@+
Som Surskägget skrev så är Taken en klart sevärd actionrulle med lite extra stjärtspark. Mycket överraskande att se Liam Neeson bryta nackar och ta namn för att finna sin kidnappade dotter. Sådär skönt våldsamt är det också. Man skjuter gärna någon många ggr på skeva ställen där det gör ont. Taken är lite lagom överdriven så att man precis ändå ska känna att det kanske kan hända i verkligheten. Jag ploppar på ett plus på betyget faktiskt för jag tyckte det här var spännande och mysigt. Klyschigt javisst och rullen visar kanske inte upp Paris bästa sidor men det är kul att höja på ögonbrynen ibland åt sånt man trodde skulle vara en dussinrulle. Seagal, Norris, Stallone, Schwarzenegger, Bronson, Eastwood och nu Neeson! Hur otippat coolt är inte det egentligen?
Bon chance!
/Vrångmannen

5 kommentarer:

Henrik sa...

Va, är det en actionfilm? Jag trodde det var nåt familjedrama eller nånting. Och så blev jag förvirrad eftersom det fanns nån scifi-miniserie med samma namn. Humm.

Anonym sa...

Jag trodde att det här var en uppföljare på "Arthur och Minimojerna", men jag kanske har fel. Tänk så dumt det blir ibland!

Häromdagen köpte jag en mjölk (mellanmjölk, passar till allt) med utgånget datum. Jävligt snopet när man kom hem till Kungsängen.

Fyfan! Mig skall de inte få lura, tänkte jag, och hoppade in i min (Stora Blå) Fiat Punto och drog in till Jakan och skällde Leon i affären efter noter. Mig skall de inte få lura, icke, nehej. Jag är inget femte element.

Anonym sa...

Hahaha gillar din Luc Besson tråd. Men du skulle ha hoppat in i en "stor blå taxi".

Anonym sa...

Hur kan man missa en sådan straffspark? Kan du inget om europeiska småbilar? Har du inte en Seat Leon?

Henrik sa...

You are now mocking me and making me look ridiculous. Just say, "I love crepes."