måndag 6 april 2009

Unforgiven

@@@@+
En film som mycket välförtjänt knep hem ett gäng Oscars och som jag alltid känt varit vändpunkten för Clintan vad gäller att gå från smådissad till superhyllad av de fina kritikerna. Visst, han fick mycket cred för sin regi redan för Bird, men det känns ändå som att han smutskastades lite för rullar som Heartbreak Ridge, The Dead Pool och The Rookie som kom runt samma tidpunkt. Men med Unforgiven var det som att allt var förlåtet och helt plötsligt slogs kritikerna om att hylla mannen vi fans alltid vetat var bäst och tuffast. Och Unforgiven är förstås helt fantastisk. Vi får en hård, karg och elak western som nog ligger närmare sanningen om hur det faktiskt kunde se ut i vissa små städer förr än vad man skulle kunna tro. Gene Hackman som sheriff är lika smutsig och tarvlig som skurkarna han ska försvara staden ifrån, och hade det inte varit för att han råkar bära en sheriffstjärna skulle han lika gärna kunnat vara en av busarna han spöar upp och slänger i finkan. Skottlossningarna är realistiska med vapen som inte funkar och som inte är så pricksäkra skötta av män som är nervösa och livrädda för att få en kula i sig och därmed är fumliga och skjuter ännu sämre. Tempot är långsamt, Clintan har inte bråttom att berätta sin historia, men det gör också att karaktärerna verkligen får liv och när det väl blir skottlossning och det tar hus i helvete så känns det dubbelt så spännande än i en ”vanlig” western. En sjukt bra film på alla sätt och vis helt enkelt.
/Surskägget

@@@@+
Inte en en femma men fan i mig mycket nära. Inget mer att tillägga efter Surskäggets genomgående recension.
/Vrångmannen

3 kommentarer:

PTB sa...

Men vänta nu. ÄR inte det här filmen där clintan är grisuppfödare och bökar i leran i 1 timme och 59 minuter för att sen skjuta lite de 7 sista minuterna?

I så fall kommer jag ihåg filmen som ett skämt. Kanske måste ses om på eller nåt.

Vrångmannen sa...

Nej han bökar i leran i 7 min sen skjuter han ihjäl folk i 1 timme och 59 minuter fast han säger tuffa saker hela tiden också.

PTB sa...

fan sämst har ja för mig, ska ge en den en chans till då, återkommer ;)