torsdag 11 juni 2009

Assault on Precinct 13 (1976)

@@@@
John Carpenters andra långfilm och jäklar vad mycket man kan göra med blott 100.000 dollar (som egentligen är hur mycket pengar som helst, tänk att få 100.000 dollar på kontot, rätt okej eller hur?) (men i filmsammanhang är det vad Tom Cruise käkar mackor för på en vecka). Första halvtimmen ägnar Carpenter åt att snyggt bygga upp en spänning och stämning, och resterande timme är det klaustrofobiskt ös som gäller. Storyn kan väl de flesta vid det här laget, men jag tar det en gång till för säkerhets skull. En vanlig svensson som hamnat i bråk med ett fruktat gatugäng tar sin tillflykt till en polisstation i en öde del av Los Angeles. Tyvärr för honom (och de få på plats) är stationen nedlagd och inne på sitt sista dygn. Gänget tar fram allt sitt artilleri och skjuter polisstationen i småbitar medan överlevarna desperat försöker överleva lite till. Som en blandning av Rio Bravo och Night of the Living Dead med andra ord. Och minst lika bra.
/Surskägget
Vrångmannen tokhyllar här.

2 kommentarer:

Henrik sa...

Jag tyckte den var ganska tråkig. Full med logiska luckor och riktigt amatörmässigt gjord. Ett av mina sämre inköp, och den kostade ändå bara typ 40 spänn.

Vrångmannen sa...

Shit vilken klassiker! 40 spänn är den ju minst värd. Tror t.o.m det är kommentarspår med John Carpenter på den versionen. Se och se om.