måndag 8 juni 2009

Westworld (1973)

@@
Författaren Michael Crichtons (Jurrasic Park, Congo) regidebut för vita duken har inte åldrats med värdighet. Westworld, som säkert var smarrigt rafflande 1973, är idag dammig och långsam även om idén är hur ball som helst (remake på gång som vanligt i Hollywood). I framtiden kan rika människor åka till en nöjespark långt bort i ingenstans som är uppdelad i tre zoner: WesternWorld, MedievalWorld och RomanWorld. Där får de utlopp för sina vildaste fantasier i autentiska miljöer där alla statister och karaktärer de träffar på under sitt äventyr är robotar, som är programmerade att aldrig skada en människa. Naturligtvis går nåt galet och robotorna löper amok och börjar slakten. Vår hjälte (Richard Benjamin) blir jagad av en cowboyrobot i svart (Yul Brunner) som skjuter ihjäl alla som kommer i hans väg, en slags revolvermanterminator. Det händer inte så mycket. Det springs lite, rycks i dörrar som inte går att öppna och vår hjälte tar det ganska lugnt, inte speciellt orolig fast han har en galen osårbar gunslinger efter sig. Man märker att Crichton återkommit till samma tema under senare tid med Jurassic Park (som Spielberg gjorde en finfin popcornrulle av) där dinosaurier får löpa amok på en temapark. Den här rullen är god för ett par garv eller om man vill ha nåt att nanna till framför dumburken. Jag vill ändå vara snäll för Yul Brynner ser tuff ut i sin svarta cowboysardräkt och effekterna är lite plipp ploppskojiga. Klimaxet..HAHAHAHA!
/Vrångmannen

2 kommentarer:

Henrik sa...

Såg den för 5-6 år sen och den är klockren för vad den är. Ihop med rullar som Logan's Run och Soylent Green har den nån speciell feeling som bara är så skön. Bra - njaa, joo, det är väl inte toppfilm men ändå. Har Futureworld liggandes, ska ses inom kort...

Vrångmannen sa...

Logan's Run var ju en favvo när man var liten. Hyrde den ofta på sunkiga bensinmacken och visst har dom här rullarna nåt skönt så man får inte vara för elak på dom.