onsdag 9 september 2009

Vad hände? a k a Skådisar Som Var Hur Kända Som Helst Men Som Tvärdog Karriärsmässigt - del ett Emilio Estevez

Här har vi en kille som var född rakt in i Hollywood med Martin Sheen som far och Charlie Sheen som bror. Inte nog med att han var en duktig skådis, han skrev och regisserade själv vilket gav honom en större bredd och mer möjligheter. Men det var främst som skådis han var namnet på allas läppar under en period på 80-talet.
Hans resumé åren 1983-1990 är inte helt fel: The Outsiders, Repo Man, Breakfast Club, St Elmo’s Fire, Wisdom (jäkligt underskattad om du frågar mig), Young Guns I + II och Stakeout (vad fan hette den på svenska? Var det så enkelt som Spanarna?). I princip alla filmerna var stora hits och Emilio kunde ses i tonårsmagasin världen över. Han var som man säger The Man.
Sedan hände nåt. Resumé 1990 – 2009: Freejack, Mighty Ducks I-III, Another Stakeout, Loaded Weapon 1, Judgment Night, ett par teverullar och Rated X. Visst en del av rullarna är okej (Judgment Night t ex) men det mesta är lååååångt ifrån samma klass som 80-talet. Så vad fan hände? Varför dog hans karriär mer eller mindre helt när brorsan Charlie studsat runt från rehab till stora tevesuccéer när filmkarriären gick på tomgång?
Jag säger Mighty Ducks. Visst, publikframgång så in i helvete och drog in för mycket pengar för sitt eget bästa, men för alla oss Estevezfans dog han där och då. Det spelar ingen roll att han försöker få lite cred igen genom att göra en rulle om porrbranschen á la Boogie Nights (fast sämre) med Rated X. Det finns ingen cred att hämta efter Mighty Ducks 3. TRE! Varför? VAAAAAARFÖÖÖÖÖR!!!!
/Surskägget

1 kommentar:

Henrik sa...

Spanarna, ja.

Laddat Vapen är mycket rolig. Kanske hans enda vettiga 90-talscredit, om man inte räknar Sopåkarna (Men At Work) från 1990. Jag tycker att 1990 är 80-tal på nåt sätt. Judgment Night-filmen minns väl ingen? Det var ju soundtracket som slog!

Han har iaf helt klart blivit "vuxen" och således pisstråkig.

(ordverifiering: polers)