fredag 25 september 2009

Vad Hände? a k a Skådisar Som Var Hur Kända Som Helst Men Som Tvärdog Karriärsmässigt - del två Winona Ryder

Det fanns en tid innan jag träffade den tjej som kom att bli min fru då jag var fullständigt, komplett och upp över öronen förälskad i Winona Ryder. Med sina rådjursögon, valet av udda och bräckliga karaktärer och klassiska filmstjärneskönhet varvat med fyrtio rejäla skopor talang kunde jag bara kapitulera efter att ha sett henne för första gången i Beetle Juice.
Hon syntes överallt hela tiden. Alla stora tidningar som Rolling Stone och liknande slogs om att ha henne på omslagen och fyllde hyllmetrar med välskrivna och djuplodande intervjuer. Till och med här hemma i Sverige fanns Winonafebern. Lukas Moodysson skrev en helsida i Expressen om hans ”kärlek” till Winona (om jag minns rätt, kan ha varit nån annan än Moodysson).
Mellan 1986-1996 snittade hon två filmer per år, ibland hann hon med tre rentav. Och varje film befäste ytterligare hennes totala dominans. Beetle Juice, Heathers, Edward Scissorhands, Night On Earth, Dracula, Oskuldens Tid, Reality Bites, Alien: Resurrection och Girl, Interrupted talar alla sitt tydliga språk. Här hade vi en talangfull och het skådis som klarat övergången från tonårsstjärna till vuxenstjärna.
Trodde vi.
Sen skedde den ökända incidenten med snatteriet och löpsedlarna var helt plötsligt inte fyllda av lovord. Karriären stendog. Pang. Och när hon väl är med i nåt större som senaste Star Trek är det i små biroller. Hollywood som kan förlåta Robert Downey Jr allt han gör dissade Ryder för ett litet snedsteg. Stories om en förvirrad pillerknaprande Ryder räckte för att sänka henne helt. Hade hon bara varit 15 år yngre och hetat Lindsay Lohan hade hon kommit undan även med det, men nej nej (å andra sidan när gjorde Lohan nåt vettigt sist).
Tack och lov har vi fortfarande alla gamla filmer att sitta och mysa till och förhoppningen att Ryders comeback dyker upp en dag i framtiden.
/Surskägget
PS. Hon är fortfarande sötast!

3 kommentarer:

Henrik sa...

Hon är helt suverän i The Ten.

Surskägget sa...

Sant, men återigen, en liten biroll bara (ingen har i o f s en direkt huvudroll i den filmen).

Vrångmannen sa...

Håller med om henne i The Ten men fan hon har gjort en hel del intressanta grejer sen snatteri-incidenten plus att hon pushar 40 vilket aldrig är bra för de flesta kvinnor i Hollywood. I och för sig tror jag nog hon skulle få jobba mer om hon ville men hon kanske har för kul för det. Roligast när hon driver med sitt tjuveri på SNL. Hahahahaha!