onsdag 9 december 2009

Julkalendern 9 dec: Kiss Kiss Bang Bang

@@@@@
Manusförfattaren Shane Black (Dödligt Vapen, Den Siste Scouten, Long Kiss Goodnight) regidebuterar här med eget manus. Black gillar ju sina tuffa karaktärer och sin tuffa dialog. Resultatet är den här gången galet bra. GALET BRA! Harry (Robert ”Ge mannen alla priser” Downey Jr) spelar en småtjuv som genom några galna incidenter hamnar bland Hollywoods toppskikt mitt under juletid och spås mot alla odds en karriär som skådis. Han springer på sin gamla barndomskärlek som själv flyttat till Hollywood för att bli skådespelerska och känslor uppstår. Allt ser ut att gå vägen för Harry. Plötsligt hamnar han i en härva av mord och intriger. Downey Jr’s berättarröst guidar tittarna genom filmens äventyr och ibland talar han direkt till publiken: ”And you? How 'bout it, filmgoer? Have you solved the case of the the dead people in L.A.? And stop picking at that, it'll just get worse”. Hahaha! Metan funkar klockrent och balansen mellan allvar och satir är perfekt. Harry får hjälp av kändisdetektiven Perry (en lysande Val Kilmer) och de blir motvilligt tvungna att lösa fallet. Grymt rolig och smart dialog bland all spänning och intrig. En mycket annorlunda vinkel på en rätt vanlig deckarhistoria och fullt av sköna biroller. Filmen är fan i mig i det närmaste perfekt. Nej fan det är den! En perfekt rulle! En av de få filmer jag sett fler än en gång på bio. Köp den idag på DVD till er själva så får ni helt klart en RIKTIGT GOD FILMJUL!
/Vrångmannen

@@@@
I grunden är detta en deckarthriller av gammeldags film noirsnitt. Men istället för Humphrey Bogart och James Cagney bjussas vi på Robert Downey Jr och Val Kilmer. Deckarstoryn får ge vika för så mycket annat kul, framförallt det ständiga skämtandet där karaktärerna är fullt medvetna och att de är med i en film. Jag älskar sånt. Dialogen mellan Kilmer och Downey är stundtals hysteriskt rolig, och filmens kvinnliga huvudroll Michelle Monaghan (som har det underbara namnet Harmony Faith Lane i filmen, hahahaha) får dunka ut ett par riktigt minnesvärda repliker hon med. Otroligt kul film som dock definitivt inte är för alla. Man måste nog ha ett visst filmintresse för att gilla alla sköna metaprylar hela tiden. Men har man det älskar man det här. Varför får inte Shane Black göra mer filmer för? Hans dialoger/stories är otroliga!
/Surskägget

5 kommentarer:

Henrik sa...

Härlig rulle!

Ville bara säga att om ni håller på Gremlins till julafton är ni bara patetiska och förutsägbara. ;)

Vrångmannen sa...

Hahahaha! Den kommer faktiskt imorgon enligt Surskäggets lista. Han är f ö både patetisk och förutsägbar men samtidigt ganska tuff :-D

MacReady sa...

I löv Gremlins !! ,,köpte precis ett par coola figurer från filmen på www.filmochting.se

MacReady

PTB sa...

Inte sett... måste kollas... men Val Kilmer... han kanske kan överasska... Helgonet.. hehehehahaha

Anna Nio sa...

"-Look up the word 'idiot' in the dictionary, and you know what you'll find? -...A picture of me...? -NO! the definition of the word 'IDIOT', which you FUCKING ARE!" Hahahahaha, dör, DÖR! Såg den här på filmfestival utan att veta ett skit annat än att det var en modern noir-sak med humor + Dunis junior och Madmartigan i huvudrollerna, och det räckte för att jag sklle tjacka biljett - något jag helt klart inte ångrade sen!

Håller med om att den är är förbannat lysande på precis alla sätt, inte en dålig sak finns med!