måndag 14 december 2009

Julkalendern 14 dec: The Nightmare Before Christmas

@@@@
När Tim Burton producerar julfilm förstår man snabbt att detta inte är ännu en standardrulle med glättiga plastjulgranar, tomtar i mängder och allmänt mys. Nej, i denna dockfilm skickas vi till en liten stad som kretsar kring det årliga Halloweenfirandet. Alla som bor i staden är spöken, häxor, zombies eller skelett som vår hjälte Jack Skellington. Det är han som är den officiella ringledaren varje Halloween och han som kommer på nya och förbättrade idéer varje år. Problemet är att Jack börjar tröttna på att enbart fira Halloween hela tiden. Han vill göra nåt annat vilket han får den dagen han av misstag råkar hamna i Julstaden. Snabbt snor han konceptet med Santa Claws och presenter och tar med sig hem till Halloweenstaden fast i en lite mer skrämmande tappning än vi vanliga dödliga är vana vid.
Filmen är fylld med en bunt härliga sång- och dansnummer signerade Burtons hovleverantör av musik Danny Elfman. Skivan är underbar att slänga på under julafton som ett skönt avbrott mellan Absolute Christmas IV och Svenska Julhits XVI. Dockorna och miljöerna är otroligt vackra och detaljrika och storyn passar både vuxna och barn som kan hitta olika saker att roas av.
/Surskägget

6 kommentarer:

Vrångmannen sa...

Min hemliga skam är att jag inte sett den här rullen. Bara delar av den. Åker upp på listan även om 1) dockfilm och 2) musikal. Ser den bara för hypen och Burton.

Sara BE sa...

Du MÅSTE se Coraline också!

Vrångmannen sa...

Har sett den. Fantastisk! Var helt säker på att jag bloggat om den men icke! Hrmph! Kommer i januari..

Sara sa...

Tänkte att den kanske hade avskräckt dig genom sin dockighet! :)

Vrångmannen sa...

Det är sången som avskräcker mig mest. Har ju hört låtarna. Vitsiga brittiska teatrala yviga ordlekar a'la musikal 1A ÅÅÅÅÅÅÅH! ;-)

Coraline hade inget av detta. Den var fenomenal!

Henrik sa...

Har inte sett den. Corpse Bride t.ex. var ju inte alls bra, och jag tycker Tim Burton gått ner sig enormt så jag är inte så intresserad.

Ordverifieringsord: NEGAT