torsdag 4 mars 2010

The Actors: Steven Seagal

Mannen. Myten. Legenden. Hästsvansen. Innan han blev actionhjälte (och countrystjärna hahahaha!) så var Steven Seagal mästare i Aikido (7:e dan svart bälte) och jobbade som kampsportsinstruktör i sin egen dojo samt på några actionrullar. Frågar du honom så jobbade han även i hemlighet för CIA och han är nu även hedersutnämnd vice-sheriff i Jefferson Parish, Louisiana där han även tränat snutarna i kampsport och skytte (samt nu producerar och medverkar i sin egen dokusåpa som snut på riktigt). Många ogillar Seagal men jag har en lite hatkärlek till mannen. Han är så jävla "full of it" samtidigt som han har pondus och faktiskt har en bakgrund av tuffhet (tvivlar dock på CIA-grejen hahaha!). Det finns en hel del charm i de rullar han gjorde på 80 och 90-talet. Han var en sån där hjälte som aldrig tog stryk. Ingen rådde på Seagal i hans filmer. Ingen. En smäll eller två tog han sen rök det en skurknacke eller tre direkt. Ofta rev han hela byggen med skurkarna (affärer, restauranger, kontorskomplex etc.). Aikido funkar tydligen så hehehe. Steven Seagal gör nu comeback efter en massa fruktansvärt bedrövliga direkt till dvdfilmer i Robert Rodriguez efterlängtade "Machete". Här kommer ett axplock av hans lite äldre "mästerverk". Lägg också märke till filmtitlarna som är helt fantastiska. They don't make 'em like this anymore.

Above the Law (1988)
@@@+
Hette "Nico" i Sverige. Första rullen med Steven Seagal där han introduceras för publiken som en tuff men hederlig snut som bryter armar och ben av bovarna om dom bara stirrar lite för länge på honom. Above the Law är en bra snutrulle. Jag såg om den nyligen och den håller trots många år på nacken. Den är bitvis skönt ösig med härliga gangsters och några uppenbara scenarion där det krävs mycket kampsport för att ta ner skurkarna (precis som att Elvis Presley var tvungen att sjunga i varje film han medverkade i). Habilt och faktiskt lite spännande i all testosteron. En ung Sharon Stone spelar hans fru och Pam Grier är hans tuffa kvinnliga partner.
/Vrångmannen

@@@@
Såg den på bio då det begav sig. Fjorton bast var man. Självklart var Seagal då det tuffaste jag sett sedan Chuck Norris skägg dödade skurkar i Lone Wolf McQuade. Detta trots att filmen var totalt sönderklippt av censuren (där har vi ett inlägg att skriva, censurens uppgång och fall). När man sen skaffade den på piratkopierad Hong Kongkopia och fick se alla tuffa actionscener utan klipp var lyckan total. Älskar också hur Seagal väver in sitt "riktiga" liv som f d "CIA-Agent" och Aikidolärare i filmen. Den här rockar än idag!
/Surskägget

Hard to Kill (1990)
@@@
Gillade inte denna när jag såg den på premiären i Göteborg. Jag var så besviken så jag gick från salongen efter en timme och krävde pengarna tillbaka i kassan (jag fick ingen refund åååååh!). Såg om den på video något år senare och gillade den inte då heller. MEN såg den nu för ett tag sen på TV när jag var lite utråkad (ocensurerad såklart vilket den inte var vid biopremiären..) och den sparkar ju stjärt! Mycket larvigare än Above the Law på alla vis men mysig. Seagal är Mason Storm, en polis som får familjen mördad och själv hamnar han i koma. När han vaknar upp långt senare har han världens största och fulaste lösskägg och maffian vill fortfarande åt honom. En sexig sjuksyster (Kelly LeBrock som senare blev hans riktiga fru) gömmer honom medan han tränar upp sin dödsmaskin till kropp och sen..ja ni hajar. Hämnden. Hehehe ibland blir actionfilmerna bättre efter 20 år, men bara ibland.
/Vrångmannen

@@
Kelly LeBrock är snygg. Men hon var nog ännu snyggare i Weird Science. Att hon sedan gifte sig med Seagal tyder på dålig smak. Som sexig sjuksyster funkar hon dock absolut. Lösskägget Seagal har är det fulaste jag sett sen...ja du... Stort plus för namnet Mason Storm. Det är tufft som fan.
/Surskägget


Marked for Death (1990)
@@@-
Seagal mot voodoogangsters i Jamaica hahaha! Det här är så jävla dumt och filmen är ganska ful och verkar hastigt gjord MEN den har många riktigt balla fightingscener och är på något underligt sätt härligt underhållande trots allt den har emot sig. 10-12 manusputsningar, annan regissör (Dwight H Little gör actionfilmer i plast för lättlurade) och det här skulle ha varit Steven Seagals bästa. Nu är den bara ok men med ett brett leende.
/Vrångmannen


@
Har aldrig och kommer aldrig gilla den här. Voodoogangsters i fejkade dredlocks och dålig jamaicadialekt. Nä. Visst, Seagal spöar verkligen skiten ur folk i den här, men nej. Ful är den också.
/Surskägget

Out for Justice (1991)
@@
Ganska standard och faktiskt rätt tråkig snutthriller av John Flynn (som gav oss gedigna rullar som Lock Up med Stallone och Best Seller med James Woods). Seagal har en fet fightingscen i en restaurang, där han river stället totalt med alla skurkarna, och skjuter benet av en bad guy med en hagelbössa. Sen är det lite spring, lite ringa i telefonen och lite klassisk trademark Seagal = bita sig i läppen och stirra elakt innan det smäller. Mnjaa.
/Vrångmannen



Under Siege (1992)
@@@@
Klassiker ombord på ett krigsfartyg. Seagal är kocken Casey Ryback som busar med besättningen men som också har ett förflutet som tuff militär med kampsorten i ådrorna. Det blir en belägring på båten och alla militärer och personal hålls gisslan av två bindgalna skurkar (lysande skoj Tomme Lee Jones och Gary Busey). Erika Eleniak strippar ur en tårta och är sen helt poänglös. Under Siege är fartfylld och påkostad toppunderhållning och tar sig inte på alldeles för stort allvar även om det är välgjort hela vägen. Toppskurkarna är helt klart stjärnorna här även om Seagal tar bort dom från den här världen på de mest våldsamma sätt. En fröjd och en glädje, i allafall som jag minns den.
/Vrångmannen

@@@@
Javisst! En bindgalen och påtänd Busey (och då pratar jag inte ens om hans karaktär) och elak Tommy Lee Jones får storspö av kocken Seagal. Hahahahaha! Varför gör de inte såna här längre? Die Hard på en båt. Ibland är det så enkelt. Erika Eleniak var med i Baywatch, Playboy och den här innan hon började göra dussinrullar med Tom Berenger direkt till video för att sedermera försvinna helt (vad fan gör hon idag?) men scenen när hon studsar ut ur tårtan är för alltid inpräntad i varje ung mans hjärnbark. Några riktigt brutala Aikidoscener när nackar bryts och folk slängs hårt i trånga utrymmen är på riktigt allt man kan kräva av livet ibland när man ser film. Bravo herr Seagal. Bravo!
/Surskägget


On Deadly Ground (1994)
@
Seagals regidebut är ful, tråkig och skrattretande efter några groggar. En kalkon av klass. Seagal som eskimåtuffing värnar här om miljön i långa pinsamma utlägg och om fred medan han knäcker näsben och bryter nackar. Michael Caine är skurken i svartfärgat hår och det ser nästan ut som om han skäms i varje scen.
/Vrångmannen

@@
Såg den på bio i Prag och höll på att ramla av stolen av skratt under filmens sista fem minuter när Seagal håller ett brandtal om vikten av miljön och att de flesta företag är giriga kapitalistsvin som grisar ner i miljön utan att bry sig om konsekvenserna. HAHAHAHAHAHAHA! Bara därför får den en tvåa. Filmen är i stort sett annars precis som Vrångmannen skriver ovan. Dessutom måste vita killar sluta spela indianer.
/Surskägget

Under Siege 2: Dark Territory (1995)
@
Nej.
/Vrångmannen

@
Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeej!
/Surskägget




Här började det gå utför rejält för Seagal som blev mindre och mindre populär. Han gjorde ett gäng halvtråkiga filmer på väg mot botten. Steven Seagal fick dock ett litet lyft i hiphopactionsuccén Exit Wounds (2001) mot DMX samt i spännande thrillern Executive Decision (1996) mot Kurt Russell (Seagal medverkar bara i en liten biroll i typ en kvart) (publiken i biosalongen jublade när han dog efter 15 min, Surskäggets anm.) men sen sjönk han som en sten igen. Jag hade inte sett några utav hans senare direkt till dvdalster med låg budget så jag var tvungen attt köpa en på rea.

Driven to Kill (2009)
@
Hahahahahaahaha! Nej nej nej! Och guuuud så tjock han har blivit karln. Han är snart 60 karln! Hahahahaha nej nej nej nej nej.
/Vrångmannen

3 kommentarer:

Kuntza sa...

Du glömde nämna att han även släppt en egen energidryck (!) http://www.lightningdrink.com/ och att alla behöver läsa den fantastiska boken Seagology
http://www.amazon.com/Seagalogy-Study-Ass-Kicking-Steven-Seagal/dp/1845769279

Vrångmannen sa...

Seagal. Finns det ingenting den mannen inte kan göra. Det skall finnas ett Youtubeklipp någonstans där han i stort sett påstår att han är gud. Hahahaha! Underbart.

Surskägget sa...

Jag älskar att han tog emot pressen i Stockholm inför Under Siege 2 (tror jag det var) i härligt pösig judodräkt. Sen satt han och jäste i en fåtölj och svarade lätt nonchigt på alla frågor han fick. HAHAHAHAHAHAHA!