måndag 2 maj 2011

Shutter Island

@@@@@
Den här filmen var typ allt Inception borde ha varit. Spännande, mystisk, mörk och nagelbitande hela tiden. Varför Inception fick alla Oscarsnomineringar och Shutter Island blev bortglömd vete fan men det är väl som vanligt i Hollywood en fråga om lobbying. Hursomhelst bjussar radarparet Leonardo DiCaprio och Marin Scorsese på ännu en grymt bra rulle (The Aviator och The Departed är de andra två mästerverken, Gangs of New York not so much). Scorsese visar återigen prov på att han verkligen tillhör mästerregissörerna och ger oss en film som på samma gång är svidande vacker och skrämmande mörk. Inte sen Hitchcocks glansdagar har vi väl fått en thriller som kryper in under skinnet på en direkt och inte släpper taget förrän långt efter att eftertexterna rullat klart. DiCaprio är lysande i huvudrollen och Ben Kingsley verkar för en gångs skull inte bara dykt upp för lönechecken. Michelle Williams har en liten, men mycket viktig, biroll hon verkligen krämar det mesta ur och även allas vår Max von Sydow visar var skådespelarskåpet ska stå. Filmen är baserad på Dennis Lehanes bok och det är väl tydligt att det är dags att börja läsa honom nu efter Mystic River, Gone Baby Gone och nu den här. Vill inte berätta nånting alls om handlingen för ju mindre du vet desto bättre. Se nu!
/Surskägget

3 kommentarer:

Anna Nio sa...

Jag har inte sett den (än), men har läst boken och rekommenderar den varmt! Läser just nu "Gone, Baby, Gone" och har intet ont - men mycket gott - att säga, halvvägs in (som pojken sa). Och när jag läst klart den borde vi ha en Lehane-filmkväll, så jag får se även den filmatiseringen. :D

Anonym sa...

Väl talat! Ett äkta mästerverk.

Filmnörden sa...

Hejsan,

Håller inte med men förstår er. Den är så förutsägbar och det tar inte lång tid innan man börjar förstå vad som pågår. Trodde bättre och boken är säkert mycket bättre.