lördag 3 mars 2012

80-talet del 5: Thrillers

I vår ständigt pågående serie om 80-talsfilmer (för att 80-talet var bästa filmårtiondet!) har vi nu kommit till thrillern. Tidigare har du kunnat läsa om high schoolfilmer, komedier, actionfilmer och vilka som var the leading ladies på 80-talet.

American Gigolo (1980)
@@
Richard Gere är manlig hora som ser till att äldre rika damer får sig en trevlig kväll när de är i stan. Dessvärre blir han misstänkt för ett mord han inte begått trots att han har ett alibi. Rullen lider hårt av att mycket av tiden går åt att visa hur Gere åker runt i sin Mercedes i dyra märkeskläder till ”tufft” soundtrack av Giorgio Moroder. Lite som en musikvideo innan MTV riktigt fanns till. Ja och så får man se Geres snorre om det nu är intressant för nån att veta.
/Surskägget

@
Tyckte väl inte ens att American Gigolo var bra när jag såg den på video första gången när det begav. Som spoling ville man ju ha action och inte behöva tänka. Här får man ingenting av något (utom Geres drule..). På allvar skräp då och skräp idag.
/Vrångmannen

Target (1985)
@@@
Gene Hackman är pappa till Matt Dillon i en hyfsat rakt på actionthriller där Hackmans till synes mesiga fasad döljer en slipad och dödlig före detta CIA-agent. Dillon spelar tuffa sonen som tycker pappan är töntig tills de åker till Paris för att leta efter mamman och Hackman börjar sparka stjärt och ta namn. Inget spektakulärt men värt en titt.
/Surskägget

Misstänkt (1987)
@@@
Liam Neeson är dövstum Vietnamveteran som anklagas för mord. Försvarsadvokat är Cher som får lite hjälp av jurymedlemmen Dennis Quaid. Klassisk story där oskyldig man anklagas för mord och vi har sett det tusen gånger förr. Men visst är det en okej rulle.
/Surskägget

@@@
Småspännande och busig med en rätt oväntad tvist. Längesen jag såg den men den håller nog än idag. De brukar göra det de däringa courtrooms-thrillas.
/Vrångmannen

8 Million Ways To Die (1986)
@
Bridges är snut som knarkat ner sig och nu försöker få upprättelse genom ett sista mordfall som han vill göra på rätt sätt. Rosanna Arquette är med på ett hörn, men det här är mestadels trist och resten är tråkigt. Boring, next!
/Surskägget

@@@
Nej nej nej! Det här är en tung deckar-noir med en grym Bridges i huvudrollen. Åldrats sådär men fet när den begav sig. Klart sevärd och annorlunda rulle med skönt tempo.
/Vrångmannen

Black Widow (1987)
@@@
Debra Winger är snut som jagar efter Theresa Russell som gifter sig rikt och dödar männen. Hyfsat spännande katt-och-råttalek där Winger visar prov på att hon kunde spela tuff lika bra som sina manliga motsvarigheter. Inget sådär superminnesvärt men sevärd om du råkar snubbla över den.
/Surskägget

@@@
Sevärd deckarthriller som jag minns det.
/Vrångmannen

Body Double (1984)
@@
Film som alltid dyker upp sådär runt 02.30 på nån tevekanal. Brian De Palma har skapat en thriller med mycket naket och knäppa karaktärer som trots att jag sett den säkert fem gånger ändå inte lämnar några direkta bestående minnen mer än att Melaine Griffith är med. Inte direkt dålig men inte bra heller.
/Surskägget

@@@@-
Gnistrande Hitchcockpastisch a'la Brian De Palma (gör han något annat?). Ofta fantastiskt eller fail när det gäller hans rullar och här lutar det starkt åt rätt håll. Bitvis galet våldsam och krypande spänning med tung tvist.
/Vrångmannen

Fatal Attraction (1987)
@@@@
En av 80-talets mest kända thrillers där Glenn Close ballar ur fullständigt. Michael Douglas är glad och gift familjefar som får för sig att vara otrogen med Close. Låt oss säga såhär, det borde han inte ha gjort. Kaniner kokas snart, det skärs och viftas med köksknivar modell Rambostorlek och Douglas önskar snart att han hållit kuken kvar i byxan när Close kommer skrikande med kniven i högsta hugg som den bästa Jack ”The Shining” Nicholson.
/Surskägget

@@@@
Skitbra. Läs mer om den och sköna galningar här!
/Vrångmannen

Liftaren (1986)
@@@@
Rutger Hauer är makalöst fantastiskt bra som helgalen mördare som liftar sig genom livet och dödar vem den än månne vara som plockar upp honom. C. Thomas Howell har oturen att plocka upp Hauer i början av filmen men inser snart att nåt är fel och lyckas slänga ut honom ur bilen. Det som följer är en av de mest spännande katt-och-råttalekarna mellan vanlig hederlig snubbe som råkat vara på fel plats vid fel tidpunkt med den mest galna psykopaten du sett på film nånsin. Så enkel men samtidigt så effektiv. De gör fan inte så här bra grejer längre.
/Surskägget

@@@@
Instämmer till fullo.
/Vrångmannen

Into the Night (1984)
@@@
Klassiskt koncept där nördig, trist och stel snubbe (en lysande Jeff Goldblum) möter mystisk, cool och snygg brud (Michelle Pfeiffer) och hamnar i en massa trassel på grund av henne. Lite skratt, lite mystik, lite action och lite spänning. Skön thriller som åldrats en del men trots det fortfarande har en hel del charm.
/Surskägget

@@@
Busig och fartfylld Landis joint.
/Vrångmannen

No Way Out (1987)
@@@
Kevin “stelare än Botox” Costner i en roll där han faktiskt är riktigt bra (kanske för att han ska vara lite träig och stel). Hursomhelst har han en kärleksaffär med Sean Young som samtidigt är älskarinna till Gene Hackman. När Young blir mördad tillsätts Costner att ta reda på vem som är mördaren. Tät och spännande med ett par klassiska scener (limoscenen t ex, ni som sett den vet vad jag pratar om) som ändå inte håller hela vägen från ”bra” till ”lysande”.
/Surskägget

@@@
Yes, helt korrekt.
/Vrångmannen

Tequila Sunrise (1988)
@
Aldrig gillat den här sörjan. Hyfsat hyllad om jag minns rätt, men Guuud vilket skit. Mel Gibson, Kurt Russell och Michelle Pfeiffer borde vetat bättre än att ha skrivit på för den här. Usch!
/Surskägget

@
Åh gud skräpet. Som kostade för mycket pengar. När folk svälter i andra länder.
/Vrångmannen

Tidsjakten (1980)
@@@@
Alltid varit lite av en favorit ända sedan jag såg den för första gången. Här blandar man galen-mördare-på-rymmenthriller med sci-fi-resa-i-tidenfilm. Jack the Ripper lyckas knycka HG Wells tidsmaskin och hamnar i USA i nutid (läs 1980). Wells inser att han måste stoppa den galna psykopaten och åker även han fram i tiden för att jaga Jack. En katt-och-råttalek bryter ut där både Jack och Wells måste anpassa sig till de nya tuffare tiderna i moderna USA. Spännande och välspelad hela vägen.
/Surskägget

@@
Såg den här förra året och den håller inte alls idag. Det finns en rätt skön historia i grunden men spänningsmomenten är ett halvdant avsnitt av Dallas på TV och effekterna är (naturligtvis) helt bänga. Förstår att den var the shit när den kom men idag engagerar den inte ens de yngsta.
/Vrångmannen

Wisdom (1987)
@@@
Emilio Estevez regisserar sig själv och dåtida frugan Demi Moore i en sorts modern Bonnie & Clydehistoria där de två liksom lite av misstag plötsligt blir en rånarpar jagade av alla snutar i staten. På ytan en klassisk actionthriller om ett par utan utvägar som halkar in på en karriär av rån de egentligen inte tänkt sig. Under ytan en skarp kritik mot samhällets stora nedskärningar som drabbade vanliga hederliga arbetare som plötsligt såg sig arbetslösa och utan valmöjligheter.
/Surskägget

@
Hahahahahahahahaa!
/Vrångmannen

Vittne Till Mord (1985)
@@@@@
Mästerlig från första till sista bildrutan med kanonprestationer av Harrison Ford, Kelly McGillis och lilla Lukas Haas i sin första roll. McGillis är mamma till Haas och de tillhör Amishfolket. När de reser till storstaden råkar Haas bli vittne till mord. Ford är snuten som ska lösa fallet. När det visar sig att mördaren är snut och kollega till Ford backad av Fords chef blir det farligt att vara kvar i storstan och de flyr tillbaka till Amishfolket där de gömmer sig. Krocken mellan storstaden och det enkla livet hos Amishfolket balanserar perfekt utan att bli en skrattretande kliché och samspelet mellan Ford och McGillis är superbt. Deras kärlekshistoria växer fram sakta och organiskt och är bland det mest romantiska du kan se på film. Slutuppgörelsen är episk i sin stillhet. Det här måste bara ses.
/Surskägget

@@@
Välgjort och välspelat. Sevärt men långt ifrån mästerverk.
/Vrångmannen

Dead Calm (1989)
@@@
Sam Neill och Nicole Kidman seglar runt i sin lyxiga båt och njuter av livet. Allt är bra tills de plockar upp en skeppsbruten snubbe (Billy Zane) som snart visar sig vara fullblodspsykopat. Att en rulle som utspelar sig på mer eller mindre fem kvadratmeter båt med enbart tre skådisar kan vara så spännande och intressant som den här visar prov på talang både hos skådisar och regissör (Phillip Noyce som sedan gick vidare till Patrioter, Påtaglig Fara, I Samlarens Spår och Salt). Kidmans första större roll.
/Surskägget

@@@@
Dam-dam-di-dam-dam-di-dam! En näst intill perfekt thriller/rysare. Så jävla spännande så man nästan köper en segelbåt för sina besparingar och eldar upp den så man slipper ge sig ut och segla med GALNINGAR till havs!
/Vrångmannen

Betrayed (1988)
@@
Debra Winger är FBI-agent som går undercover bland KKK-medlemmar sedan en känd judisk radiopratare blivit skjuten. Tom Berenger är redneck och KKK-dåre som Winger ska fånga men som hon ändå utvecklar nån sorts kärlekskänslor för. Standardthriller som inte lämnar några djupare spår i filmhistorien.
/Surskägget

@@@
Den är lite bättre än så.
/Vrångmannen

Skjut För Att Döda (1988)
@@@
Sidney Poitier jagar skurk som tagit sin tillflykt i vildmarken bland bergen. Eftersom Poitiers snut är storstadskille som klarar av betongdjungeln men inte vildmarken tar han hjälp av Tom Berenger som är bästa vildmarkskillen i världen. De ger sig ut för att jaga rätt på den galna mördaren och en katt-och-råttalek på liv och död blir följden. Spännande rulle med rappt tempo och minnesvärda insatser från både Berenger och Poitier.
/Surskägget

@@@
Skön rulle.
/Vrångmannen

Jagged Edge (1985)
@@@
Jeff Bridges är gift med rik arvtagerska som en natt blir brutalt mördad. Bridges sörjer som få tills han plötsligt blir anklagad för mordet. Glenn Close är hans försvarsadvokat som inte bara försöker fria honom utan dessutom blir kär i honom. Klassisk thriller där skuldfrågan hålls öppen fram till sista bildrutorna.
/Surskägget

@@@
Alla rättegångsthrillers från den tiden är treor. Alla.
/Vrångmannen

Bad Boys (1983)
@@@
Nej det här är inte superduperexplosionsactionextravaganzan med Will Smith, det här är nitty gritty, smutsiga och verkliga ungdomsfängelsethrillern med Sean Penn. Han hamnar på ungdomsanstalt efter att ha kört på en gängledares lillebror. Gängledaren hämnas genom att våldta Penns flickvän och hamnar på samma anstalt. Lite halvdålig stämning grabbarna mellan löser sig till slut med en dos våld. Rätt så rå för sin tid med en Penn som sin vana trogen gör en riktigt bra prestation.
/Surskägget

@@@
Penn är sjukt bra i den här lyckade fängelserullen.
/Vrångmannen

Blue City (1986)
@
Judd Nelson och Ally Sheedy i gangsterthriller? Nej nej nej hahahahahaha!
/Surskägget

@
Hahahahahaha! Minns knappt skräpet men minns att det var skräp!
/Vrångmannen

Murphy’s Law (1986)
@@
Charles Bronson är alkad snut som är oskyldigt anklagad för mord (fan vad otippat) på sin ex-fru. Han måste ny fly och hitta den riktiga mördaren innan snuten får fast Bronson. Standardactionthriller som påminner en del om senare Death Wishfilmer.
/Surskägget

@
Skräp trots tuff Bronson.
/Vrångmannen

Best Seller (1987)
@@@
Den hette “Torpeden” här i Sverige och den amerikanska och svenska titeln säger egentligen allt om filmen. En torped (lysande James Woods) vill att hans liv ska bli bästsäljande bok och ber därför författaren och före detta snuten (Brian Dennehy) att skriva om hans liv. Eftersom Woods klienter inte vill bli kända gör de sitt bästa för att ha ihjäl både Woods och Dennehy så att boken inte ska kunna skrivas. Lite udda och annorlunda rulle som ändå levererar.
/Surskägget

@@@
Ja det här är en skön klassiker.
/Vrångmannen

Wanted Dead or Alive (1986)
@@@
Rutger Hauer är prisjägare som jagar Gene Simmons som är terrorist. Det bjussas på stenhård action i bästa 80-talsstil i thrillerskrud samtidigt som den på sitt sätt var ovanligt före sin tid med tanke på temat med terrorister på amerikansk mark. Kul att Hauer här är the good guy när han i Nighthawks var terroristen. Slutscenen när Hauer stoppar in en handgranat i munnen på Simmons är en modern klassiker.
/Surskägget

Runaway (1984)
@@@
Mer Gene Simmons. Här är han galning som har god hand med teknik och skapar dödliga små robotspindlar som sprider skräck. Tom Selleck är snuten som jagar honom. Det finns inget så kul som framtidsthrillers inspelade på 80-talet när ingen kunde tänka sig mobiltelefoner eller iPads och framtiden som porträtteras därför känns hyfsat gammelmodig. Ett tydlig tecken att det är framtid är dock att alla är klädda i silverliknande brynjor hahahaha!
/Surskägget

@@
Nja. Den är väl ok.
/Vrångmannen

Frantic (1988)
@@@
Harrison Ford i Roman Polanskis regi. Eftersom att Polanski inte kan åka till USA för att filma utan att bli slängd i finkan för barnvåldtäkt åker Ford till Paris där hans fru blir kidnappad. Ford ger sig ut på Paris mörkaste bakgator för att leta efter henne och vi får en tät Hitchcockinspirerad thriller där Ford anses vara skyldig men egentligen är oskyldig och måste hitta de skyldiga innan snuten får tag på honom. Bra men saknar det där lilla extra.
/Surskägget

@@@@
Riktigt lyckad och svettig kidnappningsthriller av en Polanski i högform.
/Vrångmannen

Sea of Love (1989)
@
Al Pacino är snut som jagar en mördare som mycket väl skulle kunna vara Ellen Barkin. Allteftersom att han spanar på henne blir han kär i henne. Ungefär samtidigt somnar vi i publiken.
/Surskägget

@@@
Underhållande "comeback" av Pacino som innan denna inte gjort en film på fyra år (pga alkoholproblem m.m). Filmen i sig är väl inget speciellt men samspelet mellan Pacino och Barkin gör den klart sevärd.
/Vrångmannen

Öga Mot Öga (1985)
@@@@
Bröderna Sean och Chris Penn spelar bröder i en liten amerikansk småstad där de fördriver tiden med lite bärs, lite brudar och lite bilar. Pengar finns det knappt och de drömmer om att komma därifrån och tjäna sig en fet hacka. Men mest av allt längtar de efter någon typ av relation med sin brottsling till pappa (Christopher Walken). När han väl dyker upp efter ännu ett fängelsestraff visar det sig att han inte alls är den coola snubbe Sean drömt och längtat efter. Det blir extremt spänt mellan dem och sakta men säkert byggs det upp mot den oundvikliga sista konfrontationen. Penn och Walken är kanonbra i sina roller och spänningen i scenerna dem emellan kan skäras med kniv. Sjukt bra.
/Surskägget

@@@@
Instämmer till fullo här. Jag måste vara full.
/Vrångmannen

Vittnet i Fönstret (1987)
@
Isabelle Huppert är otrogen med Steve Guttenberg när hon en natt från hans fönster få se stackars Elizabeth McGovern bli brutalt överfallen. Eftersom att hon inte vill avslöja att hon varit hos Steve, då skulle ju hennes man få reda på otroheten, bestämmer de att Steve får säga att han såg allt. Dessvärre leder det här till att han i slutändan blir misstänkt. Nu är det upp till honom och McGovern att få tag på den riktige skurken. Ungefär lika intetsägande som det låter som.
/Surskägget

@@@@-
Dåre. Det här är skarpt. En riktigt smaskig Hitchcockhyllning med en nervpirrande stämning i rafflande fart. Regisserad med järnkoll av Curtis Hanson (Handen som gungar vaggan, L.A Confidential, 8 Mile).
/Vrångmannen

Fire With Fire (1986)
@
Men snälla seriöst vilket jävla skit. Lika kul att titta på som å se kirurger amputera ens egna arm. Premissen är idiotisk. På ena sidan vägen har du ungdomsanstalt för missanpassade killar och på andra sidan katolsk flickskola. Bad boy meets good girl…gäääääääääääääsp! De måste fly för deras kärlek är omöjlig. Precis som filmen.
/Surskägget

Repo Man (1984)
@@@
Sci-fiactionthriller. Ja nåt sånt. Emilio Estevez är cool som fan i den här kultklassikern om ett gäng snubbar som försörjer sig med att stjäla bilar som ägarna inte betalat sina lån på. Mitt i deras hyfsat adrenalinpumpande liv blandar sig plötsligt en utomjordisk varelse in i smeten tätt följd av FBI-agenter. Det här är punkrock i filmform där saker som inte borde funka ihop (typ allt som jag nyss skrev om vad filmen handlade om) ändå funkar klockrent konstigt nog. Kanske inte en film för alla, men bör ses.
/Surskägget

@@@
Kult!
/Vrångmannen

Remo Williams: The Adventure Begins (1985)
@
Actionthriller utan vare sig häftig action eller tät thriller. Har du problem att sova så peta in den här i dvd-spelaren så sover du snart sött. Titeln tyder på att man förmodligen trodde sig göra ett gäng uppföljare (filmen bygger på en serie väldigt populära böcker) men eftersom att skitfilmen var så knäppusel så bidde det inte så. Tack och lov.
/Surskägget

@
Hahahaha stenuselt.
/Vrångmannen

1 kommentar:

Anonym sa...

at close range är från 1986, inte 85.