söndag 5 augusti 2012

Bernie Mac x3

Bernie Mac, likt en annan grym komiker Sam Kinison, började precis bli riktigt känd för den stora massan när han tyvärr dog en alldeles för tidig död. Han började sin bana som stå-uppkomiker och blev så populär där att stora regissörer fick upp ögonen för honom och petade in honom i biroller i sina superblockbusters (Ocean's 11-13, Charlie's Angels 2, Transformers). Likt Richard Pryor kunde Bernie Mac balansera perfekt mellan humor och allvar och var sjukt duktig på att improvisera så många av hans oneliners i filmerna är inte skrivna i manus. Underskattad komiker som borde fått det stora lyftet. Här är tre rullar med Bernie Mac som ni bör se.


Head of State (2003)
@@@
Chris Rock skrev och regisserade denna politiska komedi och lägger in mängder med roliga och smarta kängor till de styrande i USA. Rocks karaktär är en okänd politiker på låg nivå som blir vald av sitt parti att ställa upp i presidentvalet enbart för att partiet räknar med att han ska förlora vilket sedan kommer öka chanserna för nästa man fyra år senare. Självklart går det inte som planerat och Rock börjar snart knappa in på den andre kandidaten till presidentposten. Rock är kung av politisk humor (men se hans stå-uppfilmer på en gång sa jag!) vilket givetvis är den här filmens stora behållning. Dock är den lite svajig och på sina håll blir det tomt mellan skratten. Bernie Mac levererar stort som Rocks storebrorsa som ställer upp som vicepresident. När Mac blir intervjuad av politiska journalister och fintar upp dem på läktarplats är det bara att njuta av hans stirrande blick och vassa svada och garva stenhårt. Humor blir sällan roligare än så där och då.
/Surskägget '

Mr. 3000 (2004)
@@@@
I baseball är det väldigt få som lyckats med konstycket att slå 3000 slag (det räknas enbart som slag om man tar sig till en av de vita plattorna utan att bli bränd alternativt slår en home run). Bernie Macs karaktär börjar filmen med att slå sitt 3000 slag för att sedan direkt pensionera sig och vänta på att bli invald i Hall of Fame. När Hall of Fame nio år senare ska göra slag i saken upptäcks det att man räknat fel och Mac bara slagit 2997 slag. Nu måste han göra comeback för att slå sina sista tre slag, något som givetvis är lättare sagt än gjort nu när han är gammal och otränad. Mac måste dels hävda sig mot sina yngre spelarkollegor och dels hävda sig mot sin egen legend. Mac är kanon i rollen som skrytsam baseballspelare och pendlar skickligt mellan vassa oneliners och mer ömsinta stunder mot Angela Bassett som spelar kärleken i Macs liv. Bra sportfilm med rätt tempo och rätt blandning av humor, sport och en slev drama för att hålla de flesta intresserade.
/Surskägget

Guess Who (2005)
@@@
Halvt om halvt en remake av klassikern Guess Who's Coming To Dinner? (1967) där Spencer Tracy förfasas över att dottern släpar hem svarta pojkvännen Sidney Poitier, ett rätt så otänkbart val för en vitt kvinna vid den tiden. Här vänder man på steken och Bernie Mac spelar pappan som förfasar sig att dottern (Zoe Saldana) släpar hem vite pojkvännen Ashton Kutcher. Mac drar på alla växlar och levererar det ena skönare skämtet än det andra. Mac och Kutcher har bra personkemi och vissa scener blir så obehagligt pinsamma så du inte sett nåt liknande sen Ben Stiller hamnade i onåd hos Robert DeNiro i Meet the Parents.
/Surskägget

3 kommentarer:

Henrik sa...

Inte rolig nånstans.

Anonym sa...

Han är skön i Ocean's-filmerna. Guess Who är också skön, speciellt när han och Kutchieboy delar säng.

Surskägget sa...

Henrik - hahahaha du är den riktiga Vrångmannen/Surskägget :)

Adde - jupp, kommer en rec på den trion också snart.