fredag 19 december 2014

Julkalendern 19 dec - Creepshow 1-3

Creepshow (1982)
@@@
En fin gammal skräckantologi från ungdomens glada VHS-dagar, om man nu anser att 1982 är gammalt. Stephen King och George A. Romero inspirerades av de snygga rysarserietidningarna från 50-talet, med små otäcka och avslutande berättelser, som gavs ut av E.C. comics. Herr King hamrade ut fem kortfilmsmanus på skrivmaskinen som syddes ihop till en långfilm och Mr Zombiefilm himself, Romero, regisserade hela skiten. Håller fortfarande hyfsat idag, även om det såhär i vuxen ålder blir mer fnitter och minnen än terror. Leslie Nielsen dyker upp i en allvarlig roll och man skrattar ju bara man ser karln. Stephen King ”spelar” en knäpp bonde som får nån skitig mossa på sig. Lite zombies, lite monster och lite splatter. Allt paketerat som en serietidning. Trevlig underhållning för hela familjen. HELA!
/Vrångmannen

Creepshow 2 (1987)
@@
Eftersom en tvåa dök upp så måste ju ettan ha varit en hygglig succé på bio (eller i allafall på video). Här har George A. Romero sadlat om till manusförfattare (med lite stöd från Stephen King) och låtit någon okänd pajas regissera. Korta skräckhistorier, packeterat som en serietidning i långfilmsformat, precis som ettan. Hyfsat underhållande ändå, även om charmen från ettan i stort sett är borta. Ett gäng ungdomar på en flotte blir attackerade av en blob i vattnet. En liftare blir påkörd av en överklasskärring och vägrar dö. En tobaksindian i trä (!) blir plötsligt livsfarlig. I Creepshow 2 får vi endast tre historier där föregångaren bjöd på fem. Snålt och saggar sen tempot. Sevärt ändå, för hela familjen. HELA!
/Vrångmannen

Creepshow 3 (2006)
@
Direkt till DVD så får vi Creepshow nummer tre. Fruktansvärt uselt lågbudgetskräp utan någon som helst charm eller klass. Tjugo år för sent och fruktansvärt uselt lågbudgetskräp utan någon som helst charm eller klass. Tjugo JÄVLA år för sent och FRUKTANSVÄRT USELT lågbudg...
/Vrångmannen