@@@@
Vad är det vi egentligen
stoppar i oss? Denna debatt har varit på tapeten många gånger de
senaste åren mycket tack vare att det skrivits ett par
uppmärksammade böcker i ämnet. I USA är det kanske främst i
Kalifornien folk har tagit till sig att det helst ska vara organiskt
och ekologiskt och närodlat. När regissören Jeremy Seifert fick
barn började han reflektera mer och mer vad han egentligen stoppade
i familjen och började gräva och forska och kom rätt snabbt
underfund med att väldigt mycket av maten i USA är genmanipulerad,
s k GMO. Detta är han till en början helt neutral till men vill
veta mer vad det egentligen innebär och ju mer han börjar nysta i
det hela desto mer inser han att GMO är skit på flera plan. Dels
finns inga långsiktiga studier på hur detta påverkar oss människor
då GMO inte funnits mer än kanske 20 år. De bolag som utvecklar
GMO har gjort egna studier som givetvis visar att det inte finns
påverkan alls. Andra oberoende studier visar att cancer bland
labbråttorna var betydligt högre om de käkade GMO än vanligt
odlad mat. Dels har bolagen som utvecklar GMO tagit patent på
grödorna vilket gör att du som bonde måste betala dyra pengar
varje år för att få så grödorna. Kruxet är att om du är en
grannbonde som kör vanliga grödor så kommer GMO-grödorna att
pollinera dina grödor och ta över varpå du blir stämd för att
inte ha betalat GMO-licensen. Hur sjukt det än låter är det sant.
Den tredje stora nackdelen är att GMO-grödorna både är mat och
gift på samma gång. Istället för att bespruta dem med diverse
kemikalier för att hålla skadeinsekterna borta innehåller grödorna
kemikalierna i sitt DNA varpå skadedjuren dör. Problemet är bara
att GMO verkar slå ut även nyttiga djur som t ex bin och utan bin
ingen mat alls. I USA är närmare 95% av majs, sojabönor och andra
stora viktiga grödor GMO och det gör att man får i sig det oavsett
vad man äter då majsstärkelse och soja finns i typ all mat man
köper där borta samt att boskap få GMO-mat. Tack och lov är GMO
mestadels ett amerikanskt problem och här i Europa har regeringarna
intagit en kallare hållning och förbjudit GMO till stor del. Detta
är en ögonöppnande film även för såna som oss som länge
försökt ha koll på vad vi faktiskt stoppar i oss och hur många
”hemliga” fällor det finns som matproducenterna försöker
undanhålla oss.
/Surskägget
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar