måndag 19 januari 2015

GMO OMG

@@@@
Vad är det vi egentligen stoppar i oss? Denna debatt har varit på tapeten många gånger de senaste åren mycket tack vare att det skrivits ett par uppmärksammade böcker i ämnet. I USA är det kanske främst i Kalifornien folk har tagit till sig att det helst ska vara organiskt och ekologiskt och närodlat. När regissören Jeremy Seifert fick barn började han reflektera mer och mer vad han egentligen stoppade i familjen och började gräva och forska och kom rätt snabbt underfund med att väldigt mycket av maten i USA är genmanipulerad, s k GMO. Detta är han till en början helt neutral till men vill veta mer vad det egentligen innebär och ju mer han börjar nysta i det hela desto mer inser han att GMO är skit på flera plan. Dels finns inga långsiktiga studier på hur detta påverkar oss människor då GMO inte funnits mer än kanske 20 år. De bolag som utvecklar GMO har gjort egna studier som givetvis visar att det inte finns påverkan alls. Andra oberoende studier visar att cancer bland labbråttorna var betydligt högre om de käkade GMO än vanligt odlad mat. Dels har bolagen som utvecklar GMO tagit patent på grödorna vilket gör att du som bonde måste betala dyra pengar varje år för att få så grödorna. Kruxet är att om du är en grannbonde som kör vanliga grödor så kommer GMO-grödorna att pollinera dina grödor och ta över varpå du blir stämd för att inte ha betalat GMO-licensen. Hur sjukt det än låter är det sant. Den tredje stora nackdelen är att GMO-grödorna både är mat och gift på samma gång. Istället för att bespruta dem med diverse kemikalier för att hålla skadeinsekterna borta innehåller grödorna kemikalierna i sitt DNA varpå skadedjuren dör. Problemet är bara att GMO verkar slå ut även nyttiga djur som t ex bin och utan bin ingen mat alls. I USA är närmare 95% av majs, sojabönor och andra stora viktiga grödor GMO och det gör att man får i sig det oavsett vad man äter då majsstärkelse och soja finns i typ all mat man köper där borta samt att boskap få GMO-mat. Tack och lov är GMO mestadels ett amerikanskt problem och här i Europa har regeringarna intagit en kallare hållning och förbjudit GMO till stor del. Detta är en ögonöppnande film även för såna som oss som länge försökt ha koll på vad vi faktiskt stoppar i oss och hur många ”hemliga” fällor det finns som matproducenterna försöker undanhålla oss.
/Surskägget


Inga kommentarer: