tisdag 14 april 2015

The Directors: Roman Polanski

Roman Polanski föddes 1933 i Paris men växte upp i Krakow, Polen. 1968 flyttade han till Hollywood och sparkade igång sin karriär ordentligt, även om han redan gjort några rullar som kritikerna gillade. 1969 blev hans gravida fru Sharon Tate mördad av Charles Mansonsekten och 1977 blev Polanski åtalad för att ha haft sex med en minderårig, varpå han kort därefter flydde landet tillbaka till Europa. Allt det där, och mer därtill, finns att läsa mer om här och här och det finns också en dokumentärfilm som gräver djupt i fallet. Nedan följer ett axplock recensioner av gubbjä... regissörens mycket intressanta filmer genom åren.

Kniven i vattnet (1962)
@@@
"Vad är det här för svartvitt skit?" tänkte jag när jag såg filmen första gången på någon filmskola back in the day. Tack och lov har jag ju mognat sen dess (hahahahahaaa!) och sett om filmen på senare år. Det här är bra och många håller den idag högt som en klassiker. Jag skulle inte riktigt gå så långt, men det är helt klart en intressant debutfilm och jag gillar ju mina nerviga kammarspel.
/Vrångmannen

Repulsion (1965)
@@@@
"Vad är det här för ett svartvitt mästerverk?" tänkte jag när jag... Repulsion är en otäck och välgjord skildring av besatthet, ensamhet och förföljelsemani. En näst intill perfekt psykologisk rysare som är mer David Lynch än Lynch själv. Catherine Deneuve är lysande i rollen som den trasiga Carol och fotot är briljant. Varför kan inte filmer se ut såhär idag?
/Vrångmannen

Cul-de-sac (1966)
@@@@
Thriller-komedi-drama där ett gäng gangsters håller en rik familj gisslan i ett slott. Ytterligare ett slags kammarspel där humorn är nattsvart och karaktärerna känns tredimensionella. Ett klassiskt stockholmsyndrom, innan detta ens blev en grej. Snyggt, välspelat och skamligt underhållande med en ung Donald Pleasence i en av huvudrollerna.
/Vrångmannen

Vampyrernas Natt (1967)
@@@@
Hahahaha! Sluuuuta! Skräckkomedi som håller än idag. Det kan kännas som ett märkligt steg av Polanski att gå från de lite tyngre ämnen i hans tidigare alster till den här busiga och småläskiga farsen, men ett genialt sådant. Tung stämning, vansinnigt roligt och åter igen skitsnyggt. Polanski själv spelar här assistenten till Professor Abronsius som jagar vampyrer till höger och vänster i den snöiga transylvanska byn. Fantastiskt.
/Vrångmannen

Rosemary's Baby (1968)
@@@@
Polanskis första film i Hollywood. Recensioner här.
/Vrångmannen

Chinatown (1974)
@@@@
Film-noir-deckare med Jack Nicholson och Faye Dunaway, som trots att den utspelas i 30-talets soliga Los Angeles döljer ett stort mörker. Hyllats överallt som ett Hollywoodmästerverk och manuset av Robert Towne används som facit på alla dyliga filmskolor runt om i världen. Plockade hem Oscars för bästa-allt-allt-allt när det begav sig, vilket var helt korrekt. Chinatown blev också den sista filmen som Roman Polanski spelade in i USA.
/Vrångmannen

@@@@@
Det här är ett frippin' mästerverk, inget snack om saken. Att ge filmen en fyra i betyg är fan nästintill oförskämt. Nicholson har sällan varit bättre, Dunaway är kanon och gamle John Huston är ondare än Satan själv. Kanske Polanskis finaste stund.
/Surskägget

Hyresgästen (1976)
@@@@
Den avslutande delen i vad Polanski vill kalla för sin paranoiatrilogi (de första två var Repulsion och Rosemary's Baby). Polanski spelar själv huvudrollen som mannen som flyttar in i en lägenhet i Paris, som blivit ledig efter att en ung kvinna utan förklaring hoppat från vardagsrumsfönstret mot en säker död. Här bjuds vi på galna karaktärer, otäck stämning och ett snyggt porträtt av Paris. Svart humor blandas med psykologisk skräck. Det här är klassisk Polanski och det är mycket bra.
/Vrångmannen

Pirater (1986)
@
Påkostat piratäventyr med Walter Matthau i huvudrollen som blev en gigantisk flopp på biograferna runt om i världen. Jag minns den endast från movieboxens glada dagar som rörig och skittråkig,
/Vrångmannen

@
Gääääääääääääsp!
/Surskägget

Frantic (1988)
@@@@
Recension här i thrillerspecialen (om du orkar att scrolla ihjäl dig...)
/Vrångmannen

Bitter Moon (1992)
@@@@
Polanski tillbaka i högform (även om Frantic också bitvis var riktigt bra). Här bjuder han på det han kan bäst - intressanta och djupt störda kammarspel. Ett äkta par med uppenbara problem i äktenskapet (Hugh Grant och Kristin Scott Thomas) träffar den rullstolsbundne författaren Oscar (Peter Coyote) och hans fru Mimi (Emanuelle Seigner). Oscar börjar att berätta historien om hur han träffade Mimi i Paris och vad som börjar som en vacker kärleksberättelse förvandlas snart till någonting helt annat.
/Vrångmannen

@@@
Ja den är intressant och djupt störd. Men också lite långdragen på sina ställen. Dessutom har jag lite svårt för Grant i just den rollen samt att Kristin Scott Thomas är en av de där skådisarna jag bara inte gillar. Bra men saknar det lilla extra.
/Surskägget

Death and the Maiden (1994)
@@
Baserad på pjäsen med samma namn. Paulina (Sigourney Weaver), en politisk aktivist i ungdomen, blir övertygad om att hennes gäst är en man som torterade henne i på uppdrag av regeringen. Filmen blev väl mottagen när den hade premiär. Själv tycker jag att den är välspelad men väldigt seg och jag saknar den där mörka och bitska humorn.
/Vrångmannen

@
Vet att jag sett den, men kan för mitt liv inte minnas en sekund ur den. Med andra ord gjorde den inga större avtryck och därmed måste den varit sopig.
/Surskägget

The Ninth Gate (1999)
@@@
Hygglig djävulsthriller med Johnny Depp och Lena Olin. Jag gillar ju den här typen av filmer och The Ninth Gate hamnar väl någonstans i mellanlandet. Har inte så många av Polanskis trademarks kanske, men det är hyfsat underhållande även om det samtidigt ibland är lite larvigt och styltigt. Ok rulle för stunden som man glömt bort lika fort efter att ha sett den.
/Vrångmannen

@@@+
Gillar den här, och har sett den flertalet gånger. Lite samma stämning som i Rosemary's Baby kanske med en släng av Angel Heart och Eyes Wide Shut. Depp är solid i sin roll även om han varit betydligt bättre i andra filmer. Håller med om att den är lite styltigt på sina ställen, samtidigt är det nästan medvetet gjort för att skapa en konstig känsla och stämning. Kan inte riktigt ge den en fyra trots att det är nära.
/Surskägget

The Ghost Writer (2010)
@@@@
En mycket skicklig, underhållande och spännande thriller om en spökskrivare som får i uppdrag att skriva den fd brittiske premiärministers memoarer. Det visar sig vara lättare sagt än gjort och snart befinner sig spökskrivaren i ett spindelnät av livsfarliga intriger. Ewan McGregor och Pierce Brosnan i högform såväl som Polanski.
/Vrångmannen

@@@@
Recension här.
/Surskägget

Carnage (2011)
@@@@
Ytterligare en pjäs som blivit Polanskifilm. Fyra föräldrar träffas i en lägenhet och diskuterar vems unge som har rätt eller fel, i efterspelet av ett skolbråk. Artig och vuxen diskussion börjar sakta men säkert förvandlas till någonting helt annat. John C. Reilly, Jodie Foster, Kate Winslet och Christoph Waltz är alla utsökta i den här tragikomiska och dialogdrivna berättelsen. Kammarspel någon?! En liten pärla någon?!
/Vrångmannen


Inga kommentarer: