tisdag 10 november 2009

My Bloody Valentine 3D

@@@
Efter att ha läst Vrångmannens recension av den här för ett par månader sedan blev jag sugen på att se den. Nu släpptes den på dvd och självklart följer det med ett par 3D-brillor så att man kan få hela sköna 3D-upplevelsen i vardagsrummet. Nu misstänker jag att 3D-biten var bättre på bio där de idag specialdesignar salonger, kameror och glasögon för optimal upplevelse, men efter fem minuter har man vant sig vid att se allt i lite rödgröna toner och kan njuta av specialeffekterna.
Håller med Vrångmannen i mycket av det han säger. Det är gjort med stor kärlek till genren och smådetaljer som att mördaren är överallt hela tiden trots att det inte är logiskt spelar ingen roll. Det är slasherslakt som gäller och blodet sprutar och stänker åt alla håll och kanter mest hela tiden (mycket mot kameran så det känns som att man får det över sig). 3D-effekterna utnyttjas med gruvhackor och kulor som kommer mot en, men det överutnyttjas inte utan ligger på en bra nivå. Morden i filmen är sjukt over-the-top och blandar brutalitet med en viss det-är-för-mycket-blod-och-inälvor-som-sprutar-över-allt-humor som ger filmen en bra balans. Tror absolut att den funkar även utan 3D för jag gillar stämningen och skådisarna är faktiskt helt okej (sedan kan det bli lite pretto att se dem prata i extramaterialet om hur de verkligen tog sig an karaktärerna och utforskade deras bakgrund yadda yadda yadda som om det var ett seriöst djuplodande Oscarsdrama de var med i - det är en fucking slasher!).
/Surskägget

3 kommentarer:

Sara sa...

Usch, vad jag tyckte illa om den här filmen. En solklar etta. Den har 0 spänning, 0 skratt och 0 charm. Satt bara och saknade originalet och den härliga lättsamma och pajiga stämningen i slashers från back-in-the-day.

Vrångmannen sa...

Jag tycker den är ok. Dum och övervåldsam (som de flesta skräckrullar är nuförtiden) och skojig 3D. När jag såg den på bio satt jag och garvade med mina popcorn för stunden men ändå är man tom såhär i efterhand och minns knappt halva filmen. Som ett blodigt spöktåg på grönan typ. Visst var det bättre förr men också när man såg det förr inte nu :-)

Sara sa...

"Visst var det bättre förr men också när man såg det förr inte nu." Haha, well said. Men jag har ju ett helt onostalgiskt förhållande till slashers - jag såg min första i tjuogårsåldern... Vi tar denna diskussion när vi ses!