tisdag 5 januari 2010

Bästa filmerna 2000-2009 enligt Surskägget

Då har vi klivit in i ett nytt årtionde och därmed måste bokslut göras på det årtionde vi precis lämnat. Många filmer såg man, ännu fler glömde man bort. Allt som allt har dock åren 2000-2009 bjussat på en hel del schysst. Nedan listar jag topp-30 för årtiondet. Första 10 med korta kommentarer, de sista 20 bara rakt upp och ner. Utöver att jag delat upp det på topp-10 och resten finns ingen ytterligare inbördes ordning i det hela. Skulle jag dock bara få välja en enda film skulle det bli LOTR1 (PS lägg märke till att jag inte fegar och lägger ihop trilogin som en enda film bara för att få plats med ytterligare två filmer på listan).

Topp-10:
Lost In Translation – lysande manus med perfekt Bill Murray och Scarlett Johansson i huvudrollerna. Tokyo har aldrig varit mer vackert och kärleken får hjärtat att värka.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind – världens bästa kärleks/dramafilm någonsin. Carrey är så kär i Winslet att det gör ont i hela kroppen. Vackert filmad med underbart, briljant och innovativt manus.

LOTR 1 – Spänning, romantik, action, äventyr, drama, karaktärer och story. Allt finns här. Skratt och sorg, applåder och tårar. I princip alla skådisar i större roller borde fått varsin Oscarsstatyett. Sean Beans dödsscen som Boromir är redan en modern klassiker. Morias grottar är en av vår tids bästa actionsekvenser. Storslaget som all film borde vara. Filmlistan är som sagt utan inbördes ordning, men skulle jag sätta bara en film i topp är det denna. Bäst under 00-talet.

Old School – komedi som komedi ska vara. Buskul hela tiden med så knäppa karaktärer att man knappt tror det är sant. Perfekt casting med Luke Wilson, Vince Vaughn, Jeremy Piven och framförallt Will Ferrell. Briljant!

Sin City – Just när man trodde att Rodriguez hade sina bästa tider bakom sig slår han till med en film visuellt lika vacker och dödlig som sin serietidningsförlaga. Perfekt utförd från casting till visuella effekter är detta den ultimata serietidningsfilmen!

25th Hour – Varje scen är som en liten kortfilm. Bedövande vacker film om en mans sista dygn innan han ska in i finkan och samtidigt en sorts uppgörelse med sorgen efter 11 september. Spike Lee har alltid varit lite svajig, här bevisar han att han hör hemma bland toppregissörerna. Skådisarna (Edward Norton, Phillip Seymour Hoffman, Barry Pepper, Rosario Dawson, Anna Paquin och Brian Cox) briljerar alla i sina respektive roller. Skammen att inga Oscars delades ut gjorde att jag slutade följa Oscarsgalan de närmaste åren efter filmen.

Irreversible – Tung och jobbig fransk rulle som utspelar sig bakåt i tiden. Från att en man slängs in i polisbil för att ha mördat en person på ett skumt diskotek hänger vi med bakåt till vad som orsakade hela historien. Mest känd för sin brutala våldtäktsscen, men borde vara ihågkommen för innovativt kamera-arbete och manus. Memento gjorde nåt liknande men i Irreversible får baklängeshandlingen en helt annan innebörd och tyngd. Lyckas sluta ljust och lyckligt samtidigt som det bara därför blir ännu jobbigare.

Borat – Komedi som pressar alla gränser som finns och många gånger kliver rakt över liken för att ge oss en välförtjänt dos skratt. Politiskt inkorrekt men samtidigt politisk. Dum på ytan och smart under. Sällan det blir såhär bra och genomtänkt trots till synes mest improviserade scener.

LOTR 3 – Avslutningen är allt vi alltid drömde om som små kids efter att ha läst böckerna. Maffigt, mäktig och fantastiskt. Kung Theodens kamptal innan ryttarna rider ner mot säker död ger mig gåshud bara jag tänker på det. ”Death! DEATH! DEEEEAAAAATH!!!”

The Royal Tennenbaums – En smart komedi med sjukt många bra skådisar som faktiskt ger oss kanske sina livs prestationer allihop. Knäppt och skruvat och samtidigt fullständigt lysande. Detaljrikedomen flödar liksom fantasin. Den knäppa komedin med starka dramatiska inslag har aldrig varit bättre än här.

Topp-11 till 30:
Donnie Darko
The Departed
O Brother Where Art Thou?
Juno
The Dark Knight
Black Hawk Down
Moulin Rouge
Spider-Man
The Wrestler
King Kong
Team America: World Police
Bowling For Columbine
Almost Famous
Gladiator
Baksmällan
Jay & Silent Bob Strike Back
Zack & Miri Make A Porno
Superbad
Watchmen
LOTR 2
/Surskägget

3 kommentarer:

Henrik sa...

Men för helvete, var är SHAUN OF THE DEAD?! VA?!?!

Vrångmannen och Surskägget sa...

Av nån anledning har jag inte sett den, även om jag tror att jag skulle älska den. Så är livet ibland.

Vrångmannen sa...

Jag har sett den. Riktigt bra. Kanske topp 30. Kanske. Min lista (läs: Facit) kommer inom kort