lördag 18 september 2010

2 x James Spader (80-tal)

Har just sett om två "revengerullar" från 80-talets glatt våldsamma dagar som jag såg en gång i tiden då videon var ung. James Spader figurerar i bägge filmerna, i den ena är han god och i den andra är han ond. Hans spännvidd som skådis når inga gränser! Filmerna är mer eller mindre identiska i grundplotten.

The New Kids (1984)
@@+
När syskonen Loren (nån okänd tönt) och Abbys (min exfru Lori Loughlin) föräldrar dör i en olycka måste de två tonåringarna flytta till sin morbror i en liten stad i Florida. På den nya skolan regerar James Spader (knallblond i röd sidenskjorta och kokainröda näsborrar) med sitt knäppa hillbillygäng och sätter skräck i alla. När de trakasserar Abby kliver hennes brorsa fram och börjar slåss. Gänget slår tillbaka fegt och trefaldigt, brorsan ger igen och det hela eskalerar i ond bråd död och fars. Eric Stoltz har en biroll som fegis i ta-bort-honom-nån-skjorta och killen som spelar storebrorsan Loren ser inte ut att kunna slåss för fem och femtio trots att han ska ha gått i militärskola. Det är larvigt, lite lite spännande och busigt. Man tycker nästan synd om det elaka gänget för dom vill ju bara vara psykopater ifred men får för första gången motstånd av en rent ut sagt larvig kille i stickat. "Tuff" uppgörelse på ett nöjesfält till Lalo Schifrins spännande musik och knappt acceptabelt regisserat av Sean S Cunningham (Friday the 13th m.fl). Filmen hette även "Striking Back" ett tag och det är väl lite ballare.

Tuff Turf (1985)
@@
Unge, snabbkäftade, charmige men också tuffe Morgan (James Spader) blir tvungen att flytta till en ny stad för att hans farsa har blivit av med sin gamla firma. I high school regerar ett elakt punkgäng som sätter skräck i alla. När Morgan blir kär i gängledarens brutta blir hela gänget fly förbannat. Morgan visar likgiltighet i form av coola repliker och fräck attityd. Han är en busig vilde på gränsen (hahaha!). Naturligtvis går gänget för långt i sin galenskap (de kör bl.a över hans fina 10-växlade cykel) så Morgan måste visa hur tuff han egentligen är för att vinna över punktjejen till snebena/segelbåtssidan. Ond bråd död följer. Robert Downey Jr skymtar förbi och Fritz Kiersch (Children of the Corn m.fl) har fått för sig att han regisserar. Mer popcorn åt alla!
/Vrångmannen

3 kommentarer:

Anna Nio sa...

Åååhh, "Tuff Turf" har jag velat se! Äger du den i utlåningsbart format? Får man tjyva åt sig den på någe vänster? Innan du vet ordet av har jag lånat halva din filmsamling och flytt till Rio med hela klabbet, hahahaha!

Vrångmannen sa...

Sorry Boo. Har den inte själv :( The New Kids är ju "bättre" på alla sätt men bägge har sin charm och sin tid, VERKLIGEN sin tid :D

Anna Nio sa...

Åh nej, the agony! Jag skulle lätt vilja se bägge såklart, men jag får väl skumma vidare och hoppas på att komma över dem nån dag. :)