söndag 19 september 2010

The Ghost Writer

@@@@
Ett grått och regnigt landskap genomsyrar hela Polanskis täta och spännande politiska thriller. Det är nästan som att väder och vind blir en extern karaktär som ligger som en matta under den lågmälda handlingen. Ewan McGregor spelar en spökskrivare som ska hjälpa före detta brittiska premiärministern (Pierce Brosnan) att skriva sina memoarer. Det som på ytan verkar vara ett hyfsat enkelt uppdrag har mängder med underliggande svårigheter. Framförallt måste Ewan leva upp till sin föregångares jobb med boken. Kruxet är att förre spökskrivaren nyligen tagit livet av sig. Eller blev han mördad?
Polanski låter karaktärerna berätta historien och genom dem nystas sanningen sakta men säkert upp. Det är en stillsam film på ytan med många turbulenta strömmar under. Det var längesen jag såg en politisk thriller av den här sorten. Det är inte mängder med explosioner, skjutvapen och datoreffekter. Istället är det mångbottnade karaktärer och riktigt grymma skådisar som lever i en värld som känns verklig och genuin och där saker och ting utspelar sig ungefär som man kan tänka sig att de faktiskt skulle göra i verkliga livet. Utöver Ewan är det de två kvinnliga huvudrollerna som sticker ut. Kim Cattrall som premiärministerns sekreterare och älskarinna och Olivia Williams som premiärministerns högra hand och fru gör båda två ett fantastiskt jobb. En film man vill se om.
/Surskägget

1 kommentar:

Anna Nio sa...

Oh, fan va najs. Jag lyckades inte se den här när den gick på bio men var lite sugen. Och nu är jag ännu mer sugen när den får såhär fina lovord av dig, såklart!