söndag 31 oktober 2010

The Spiderwick Chronicles

@@@
Familjefilm baserad på böcker med samma namn. Har inte läst böckerna och hade inga förväntningar eller förhoppningar på den här rullen. Det var mest nåt att glo på med ungarna en fredag innan de gick och la sig så att jag kunde slänga på The Last Boy Scout eller nåt åt det hållet. Trodde att det här skulle vara ännu en i raden av ganska uddlösa sagorullar riktade mot barn som jag mest skulle sova mig igenom. Tack och lov visade det här sig vara en ganska actionspäckad historia baserad på gamla sägner där det finns en parallell värld till vår fylld till bredden av magiska varelser som drakar, troll, knytt, älvor och liknande. Familjen Grace bestående av två tvillinggrabbar, storasyster och mamma flytter efter skilsmässa från pappa till ett gammalt halvt fallfärdigt hus som släkten ägt i generationer. Ganska snart upptäcker ungarna att gammelmorfar en gång i tiden upptäckt den dolda världen och att han skrivit ner alla sina upptäcker i en bok som storelakingen Mulgarath vill ha tag på för att ta över världen. De hittar boken och försätter sig själva i stor fara när Mulgarath inser att boken finns tillgänglig och börjar jaga dem. Mängder med fighter och actionscener följer och tempot och intrigen håller helt klart för även en vuxen att inte somna. Vissa monster är kanske lite för läskiga för ungarna som satt med kuddar nära till hands för att gömma sig i när det blev lite för mycket. Slutscenen blir som vanligt i monsterfilmer lite fånig när specialeffekterna inte räcker till för att visa monstret så mycket som man gör, men vägen dit är spännande mest hela tiden.
/Surskägget

3 kommentarer:

f i f f i sa...

Jag tycker också den är sevärd, långt mycket bättre än mycket annat bjäfs i samma genre.

Jag somnade inte till en enda gång.

Sofia sa...

I disagree! Inte så att den var jättedålig, men de fick liksom inte till rätta sagostämningen. På något sätt kändes det som om historien inte riktigt hängde ihop. Eller också var det bara för länge sedan jag såg ett större antal barnfilmer...

Surskägget sa...

Sofia: Kan hålla med om att det inte var sagostämning i den, det var lite mer som fantasyaction. Men jämfört med de flesta andra barnfilmer som inte är animerade är detta ljusår roligare, mer spännande och bättre. Som Fiffi sa, somnade inte en enda gång (försök ta er igenom en icketecknad Ben 10-film utan minst tre insomningar).