tisdag 5 oktober 2010

Snabba Cash

@@@

Wow. Det går ju att göra vettig, underhållande, spännande och cool action i Sverige också. Det har ju försökts göra lite gangsterrullar tidigare men ingen har varit bra med undantag för Under Ytan som egentligen står och stampar med foten i knarkdramagenren mer än knarkgangstergenren (är det nån som ens viskar 9 Millimeter nu dödar jag er med Paolo Robertos kokbok!). Snabba Cash är baserad på Jens Lapidus superduperbästsäljare med samma namn. Efter att ha läst de fyra första meningarna på uppföljaren "Aldrig Fucka Upp" blev jag för alltid avskräckt från att komma i närheten av Lapidus "författarskap" nånsin igen då karlen skriver som en kratta och jag bara kan anta att Snabba Cash är lika uselt skriven. Dock är storyn kanon och det faktum att han var först med att förvandla Stockholm till lika gangsterhäftigt som New York á la Gudfadern ska han förstås ha cred för.

I filmen har lilla oskyldiga Stockholm blivit en stor, rå och kall stad där gangstertyperna härskar och det vackra Stureplansfolket är precis så känslokalla och råa som mytbilden av dem alltid visar. Vi får följa JW (Joel Kinnaman) som är fattig norrlandsgrabb som kämpar för att komma in bland det fina folket, Jorge (Matias Padin) en förortskille med digert brottsregister som rymt från finkan och ska fixa en stor kokaindeal och Mrado (Dragomir Mrsic) en serbisk hitman som börjar ifrågasätta sitt onda liv tack vare att han fått ta hand om sin dotter sedan mamma drogat ner sig. Givetvis vävs deras tre olika livsöden ihop och snart nog tickar klockan obönhörligt närmare och närmare katastrof.

Kill Your Darlings brukar jag säga gång på gång. Hade rullen varit 90 min är jag säker på att betyget åkt upp ett snäpp, men med ytterligare 20 min är det en hel del scener som faktiskt inte behövs och som drar ner både tempo och tålamod en hel del. Slutuppgörelsen annonseras tidigt och sen sitter man bara och väntar på att filmen ska komma dit nångång already! Efter slutuppgörelsen hastar man igenom de röda trådarna och knyter ihop lite halvilla. Men som helhet är detta riktigt, riktigt bra för att vara svensk film. Shit, det är fan bra även med Hollywoodmått mätt. Det är bara att lyfta på hatten för en film jag hade noll förväntningar på.

/Surskägget

14 kommentarer:

Sara BE sa...

Snabba Cash är faktiskt riktigt underhållande som bok, bara man kommer förbi det första kapitlet som är rätt uselt skrivet. (Har hört av folk som har läst båda att Aldrig fucka upp är ljusår sämre)

Joel Burman sa...

Jag gjorde misstaget att läsa "Aldrig fucka upp", den är riktigt dålig. Fattar att de inte ska filma den som uppföljare.

Jag tycker Snabba Cash var bättre än boken. Hardcore fansen är ju förbannade för att en stor del i handlingen helt tagits bort men det funkar ändå bättre såhär.

Helt klart årets bästa svenska film hitills just för I rymden finns inga känslor.

Tycker att det som funkar jättebra är den icke svenska stämningen (filmiskt) fast det utspelar sig i sverige.

f i f f i sa...

Jag har läst både Snabba cash och Aldrig fucka upp och jag personligen tycker det är ENORMT stor skillnad. Snabba cash är en bra bok. Vad jag tycker om Aldrig fucka upp, njääääää, I rest my case.

Men kul att du gillade filmen! :)

Surskägget sa...

Ok, jag hör vad ni säger. Kanske får ge Snabba Cash bokversionen en chans då. Men seriöst, de fyra första meningarna i Aldrig Fucka Upp fick mig på allvar att aldrig vilja läsa Lapidus igen. Fyra jävla meningar. Joel och Fiffi, hur lyckades ni tar er igenom resten av boken?

Vrångmannen sa...

Vrångmannen har läst boken. Gillar den för vad den är. Filmen då? Den ska JAG aldrig se. HAHAAHAHAHAAHAHAHAAA!

f i f f i sa...

@ Surskägget:
Jag drack sprit.

Anna Nio sa...

Heter han inte Joel Kinnaman? Varför vet jag det? Åh, varför vet jag sån här skit men inget avvärde för, va?

Och som en inflikning till att läsa böcker som verkar dåliga: varför? När det finns så många böcker som verkar bra direkt? Alla får göra som de behagaar, givetvis, men jag har hemskt svårt att förstå varför man känner sig tvungen att fortsätta läsa en bok/se en film/höra på en skiva/se en konsert/etc som man inte tycker om. Det är ändå frivilliga kulturella saker det handlar om, sånt som ska berika själen (Nerd alert!), inte göra en sur och känna sig tvungen. I'm just sayin'. ;D

Sofia sa...

Jag läste av någon anledning Aldrig fucka upp först och därför kändes Snabba Cash lite som en omtagning, inte minst slutet.

Och 9 millimeter måste ju vara en av de bästa gangsterfilmerna som producerats i Sverige under modern tid ;)

Surskägget sa...

Fiffi: Ah, det förklarar en del.

Anna: Självklart heter han Joel. Det vet ju jag också. Varför jag skrev Johan har jag ingen aning om.

Sofia: Åååååh! Nu måste jag köpa Paolo Robertos kokbok och leta upp dig! :)

Sofia sa...

@Surskägget: Får jag behålla boken? ;)

f i f f i sa...

@Anna Nio:
Jag kan förstå om det verkar korkat att fortsätta läsa något som är skräp, men i Aldrig fucka upps fall så ville jag verkligen inte tro att den var så mycket sämre än Snabba cash som den faktiskt var.

Det var dumt och jag har lärt mig en hel del av detta.

Anna Nio sa...

Fiffi: Haha, det är förståeligt, jag kände mig också tvungen att läsa ut en true crime-bok eftersom jag är intresserad av personen det handlade om, men fan vad jag led över den uselt skriva och ännu uslare översatta smörjan. The things we do for, öh, nyfikenhet? :D Men generellt sett: läsa dåliga böcker, se dåliga filmer? Hell no!

f i f f i sa...

@Anna Nio:
Tyvärr måste jag erkänna lite till svagheter dåra. Just att se dåliga filmer kan det faktiskt finnas en poäng med när grejen är att jag ändå ska recensera den efteråt.

Att skriva filmsågningar är liksom en underskattad hobby ;)

Joel Burman sa...

Surskägget: Jag känner manusförfattaren till Snabba Cash och har läst det manuset under utveckling tillsammans med boken så jag läste mest om det var så att de skulle filma den boken också vilket jag förstått att de nog inte kommer göra vilket är bra.