måndag 24 januari 2011

The Hurt Locker

@@@
Kathryn Bigelows (Strange Days, Near Dark, Point Break) lilla indierulle som kom redan 2008 men som fick kämpa för att få lite gehör i Hollywood och sen resten av världen innan den slutligen kammade hem de tunga priserna på Oscarsgalan förra året. Den har hyllats överallt (senast av vår egen Vrångman) och efter att slutligen ha sett den alldeles nyligen kan jag bara säga att hyllningskörerna är fett överdrivna. Oscar för Bästa Film och Bästa Regi vete fan om den är värd och Bästa Manus är den absolut inte värd. Vi får följa en snubbe som desarmerar bomber i Irak. Där är det alltid kaos och vem som helst kan när som helst visa sig vara en galen självmordsbombare eller bara galen. Det ligger dolda bomber överallt och du kan inte lita på nån så nerverna på alla amerikanska soldater är som studsbollar. Filmen är oerhört repetetiv. Misstänkt bomb anmäls, våra hjältar åker ut, letar bomb, hittar bomb, desarmerar bomb. Varannan gång ungefär skjuter nån på dem innan de desarmerar bomben. Om och om igen i två timmar. Jag fattar poängen, man vill visa hur repetetiv och livsfarlig situationen är för amerikanska soldater och irakiska medborgare som alla lever under hemsk stress. Men det betyder inte att det blir en Oscarsvinnande film bara för att jag fattar budskapet som skickas. Det är inte dåligt, det är en bra film, men den hade vunnit på lite mer karaktärsutveckling och mindre repetition. Visar bara att en bra rösta-på-oss-kampanj inför Oscarsgalan kan få även en okej rulle att vinna för Bästa Film.
/Surskägget

7 kommentarer:

Anna Nio sa...

Eller huuuuur? Jag kände likadant efter att ha sett den, och då gick jag ändå in med prefixet att den INTE skulle vara så majestätiskt bra som hela världen gett den credit för. Och så var den ändå inte bättre än nåt slags medel. Inte dålig, men bara, ja, okej. Faktiskt.

Vrångmannen sa...

Men guuuuuuuuuuuu världens mest spännande, välspelade, aktuella och engagerande rulle av en kvinnlig ACTIONREGISSÖR! Guuuuuuuu kolla på era Land of the Losts för h....vad äääääär det häääääääääääääääääääääääär?!

Anna Nio sa...

Vrångis, gå och kolla på "Spaceballs" så blir du glad sen, va! Pfffff!

Vrångmannen sa...

Spaceballs.. Filmen som faktiskt inte går att se klart utan att man river ut ögena ur huvve! Det gåååår inte! :D

PTB sa...

Oj! Jag håller med Surskägg och inte vrångman... festen!

Vrångmannen sa...

Aha?! Så du gillar Spaceballs? Varför sa du inget då så hade vi tittat klart?!

PTB sa...

ja, eller ang hurt locker. rensa öjjena, gamle man...