söndag 6 mars 2011

The Imaginarium of Doctor Parnassus

@@@@
Terry Gilliam har en galen fantasi. Hans rullar är alltid fyllda av skönt knäppa karaktärer, udda miljöer och miljoner små detaljer i nästan varje bildruta (Brazil, De 12 Apornas Armé, Fear & Loathing in Las Vegas). The Imaginarium of Doctor Parnassus är inget undantag. Här får vi följa ett litet ambulerande teatersällskap lett av den mystiska doktor Parnassus. Vågar man som publik kliva innanför den magiska spegeln utlovas en fantastisk resa. I själva verket är spegeln en port in i doktor Parnassus hjärna där han kan få dina mest hemliga njutningar och böjelser att bli verklighet. Allt vore frid och fröjd om det inte vore för två saker. 1. Teatersällskapet har knappt några pengar och publiken bryr sig inte så mycket om den ”magiska resa” som erbjuds. 2. Doktor Parnassus kan inte låta bli att slå vad med Djävulen hela tiden vilket bland annat lett till att hans dotter ska bli Djävulens på hennes 16-årsdag vilken närmar sig med stormsteg. In i detta halkar Tony (Heath Ledger i sin sista roll) som tappat minnet och därför hänger på teatersällskapet i brist på bättre. Kanske kan han vara den faktor som avgör om Djävulen får Parnassus doktor eller ej. Det här är en underbart knäpp rulle precis som sig bör när mr Gilliam får härja fritt. Christopher Plummer som Parnassus är makalös, Lily Cole vill jag gifta mig med efter att ha sett henne i rollen som dottern och Heath Ledger visar återigen prov på vilken grym skådis han var. Det är färgsprakande, roligt, dramatiskt, actionfyllt och magiskt hela tiden. En riktig fullträff.
/Surskägget

2 kommentarer:

Babilooba sa...

För mig var inte det här en film som fungerade. Det här med att det är knasigt kan väl vara roligt men det måste sitta ihop i sömmarna också. Det tyckte inte jag det gjorde.

Surskägget sa...

Hej och välkommen till vår blogg. Vi slänger upp en länk till dig och hoppas du gör likadant på din blogg.
Filmen studsar onekligen mycket mellan nutid, dåtid, framtid och fantasitid men tycker ändå att Gilliam lyckas hålla ihop det väl. Självklart hade det känts bättre om Ledger kunnat slutföra alla sina scener, men Depp, Law och Farrell gjorde alla tre ett bra jobb att spela Ledger.