onsdag 18 december 2013

Julkalender 18 dec - The Chronic. What?! Cles of Narnia.

Inget säger jul som ett datoranimerat lejon, en isprinsessa och en garderob. Eller hur var det nu igen? C.S. Lewis superberömda familjeböcker om syskonen Pevensie som kliver in i en garderob och kliver ut i en magisk värld är svåra att motstå. Första boken publicerades 1950 (fyra år innan Tolkien publicerade Ringen, bara en sån sak) och ytterligare sex böcker följde i snabbt tempo. Skamligt nog har jag bara läst den första men de andra sex ligger på hög här hemma och väntar. Dagens lucka handlar kort och gott om de tre filmatiseringarna av de tre första Narniaböckerna (de tre senaste filmatiseringarna ska väl tilläggas, det finns en tecknad variant och så har man gjort teveserie av det hela också en gång i tiden). Disney står bakom producentspakarna så här är det helylle familjeunderhållning hela vägen.

Häxan och Lejonet (2005)
@@@
Det är andra världskriget och vi befinner oss i London där de fyra syskonen Pevensie blir skickade ut på landet för att undkomma de massiva tyska bombningarna av den brittiska huvudstaden. Väl på plats på en enorm herrgård upptäcker de snart en magisk garderob som tar dem till en lika magisk värld vid namn Narnia. Djur kan tala, sagofigurer av alla de slag smyger omkring och en elak isprinsessa (svalt, hahahaha, spelad av Tilda Swinton) styr landet med järnhand. De som vågar sätta sig emot blir förvandlade till sten vilket avskräcker de flesta från revolt. De snälla djuren berättar om en profetia där fyra barn ska befria Narnia tillsammans med det modiga lejonet Aslan. Det här är snällfantasy för ungarna på högsta nivå. Allt är lite lagom mysigt, läskigt, spännande och det mesta våldet sker utanför bild. Lämnar man vuxenhatten i ett annat rum får man en underhållande resa för stunden som dock bleknar ganska fort ur minnet.
/Surskägget

Prins Caspian (2008)
@@@+
Ungarna sugs in i Narnias värld igen. Många långa år har gått i Narnia sedan de var där sist, trots att det gått högst nåt år eller två i vår värld. Aslan är borta igen och en ny fara hotar Narnia. Och när en fara hotar Narnia så kallar Narnia in syskonen Pevensie för att bekämpa ondskan och försvara landet mot alla fiender, yttre såväl som inre. Syskonen blir snart bundisar med Prins Caspian som i sin tur är jagat villebråd. Hans ondskefulle farbror vill ha honom död och styra landet själv. Återigen hamnar syskonen i hetluften och tvingas utkämpa ett krig för att vinna heder och ära åt Narnia och sig själva. Tvåan har betydligt mer action än föregångaren och det sista slaget är uppe och försöker snudda vid de fantastiska slagen från Ringentrilogin. En mer vuxen film överlag med bättre tempo och handling än ettan.
/Surskägget

Kung Caspian och Skeppet Gryningen (2010)
@@
Just när vi trodde att vi gång på gång på gång ska få följa med samtliga syskon Pevensie på magiska resor in och ut ur Narnia så luras man och skickar bara iväg de två yngsta syskonen. De hamnar på Kung Caspians båt och sedermera i ett litet örike som behöver räddas från ondskan. Jag kan inte sluta göra jämförelser mellan Pirates of the Caribbean: I Främmande Vatten (del fyra i serien alltså) och denna film då den på sätt och vis följer en hel del av upplägget i PotC punkt till pricka (eller så har PotC snott allt från Lewis bok, vad vet jag?). Den stora skillnaden är att PotC har schysst tempo, sköna karaktärer och balla skurkar och denna tredje Narniafilm inte har nåt av det. De två yngsta syskonen är de minst intressanta av de fyra och storyn faller därmed rätt platt. Dessutom tar man ett stort kliv bakåt och blir en riktig barnfilm igen. Nä, vi hoppas på en mognare och bättre fjärde filmatisering i denna serie.
/Surskägget

Inga kommentarer: