onsdag 4 december 2013

Julkalender 4 dec

Julen handlar om kärlek, brödraskap, vänskap, familj, värme och gulligullgull. Fint så. Men låt oss icke förglömma att det finns så sjukt mycket jävla skit därute i världen så här kommer en bunt ettor att undvika. Inte bara under julhandeln utan jämnt.

Captivity
@
Gäsp. Gääääääääääääääääääsp. Shit vilken tråkig rulle. Det verkar som att nån för länge sen såg den där skräckrullen Dee Snider knåpade ihop, Strangeland eller vad den hette. Den personen fick för sig att göra samma sak i Saw. Nån annan såg den så blev det Hostel. Och personen som gjort Captivity har nog sett alla tre rullarna och tyckte att det en gång för alla var dags att sätta spiken i kistan på seriemördare-med-skumma-rum-där-offer-torteras-filmer. Elisha Cuthbert är filmens stora affischnamn och det räcker inte långt. Jag tycker hon har presterat ganska okej förut i "24", "Girl Next Door" och "The Quiet", men här verkar hon ha noll koll. Kanske är det regissören. Kanske det soppiga manuset. Kanske hon inte ens bryr sig. Vem vet? Trist och oengagerande är det hursomhelst. Filmen försöker med lite olika twists i handlingen som man ser komma i samma sekund förtexterna börjar rulla. Nej nej nej. Se inte den här. 
/Surskägget

Punisher
@
Vissa filmer pendlar för mycket mellan olika genrer för att det ska bli bra. Det verkar som att regissören är otroligt velig och att han inte haft koll på vilken typ av film han egentligen vill göra. Punisher lider otroligt av detta. Ena sekunden vill man förmedla det svarta och hämndlystna. Andra sekunden är det en actionkomedi med överdrivna serietidningsfajter tänkta att locka barn till skratt. Och i tredje sekunden ska det vara en cowboyrulle. Mitt i allt dyker en oengagerad John Travolta upp som den tristaste skurk sen mannaminne. Annars är det inget större fel på skådisarna. Det är manuset som är den sämsta smörja som skrivits sen typ Battlefield Earth. Kommer ni ihåg filmatiseringen av Punisher med Dolph Lundgren för en herrans massa år sen. Det var en klassisk b-action i gammal hederlig 80-talsstil. Men den rockade jämfört med nyinspelningen. Då fattade man i alla fall att Punisher var en arg och svärtad kille. Man lät honom bo i ett kloaksystem. Och han kom bara ut på natten för att döda skurkar. Mängder av dem. Här bor Punisher i ett hyreshus med grannar. Och han dödar inte särskilt många skurkar. Vad är då poängen med en Punisherrulle? Nä, skit i den här. Försök få tag på Dolphs gamla 80-talsepos istället. Där bjussas det om inte annat på en jävla massa smutsig action åtminstone. Som det bör vara.
PS. Det här är alltså den där Thomas Jane spelar Punisher. Det gjordes ytterligare en Punisherrulle ett par år senare som rockade fett.
/Surskägget

Code Name: The Cleaner
@
Seriöst. Cedric The Entertainer är ett fånigt artistnamn. Redan där borde man ana oråd. Men neeeej. Regissören är mannen bakom Flubber. Där har vi två anledningar till oro. Men neeeeej. Filmens skurkar spelas av Nicolette Sheridan och Mark Dacascos. Alla andra springer åt andra hållet vid det här laget. Men neeeeeej. Surskägget petar in filmen och tittar. I en timme och 31 minuter. När förtexterna rullat klart vet han allt som kommer hända i filmen lika bra som om han skrivit manuset själv, producerat och regisserat. Det är som en tråkig Chris Tuckerfilm (och tro mig, alla Chris Tuckerfilmer är usla). Enda behållningen är Lucy Liu, men nej. Det hjälper inte. Inte på långa vägar.
Se. Inte. Den. Här. Filmen. Punkt.
/Surskägget

Date Movie
@
När Mel Brooks gjorde sina parodier brukade han parodiera en viss genre som t ex västernfilmen (Det Våras För Sheriffen), skräckfilmen (Det Våras För Frankenstein, Det Våras För Dracula), sci-fi (Det Våras För Rymden) eller gigantiska mastodontfilmer (Det Våras För Historien). När bröderna Wayans gjorde parodier blev det parodi på skräckfilmer i synnerhet, och populära blockbusters i allmänget (Scary Movie 1+2). Syftet är förstås att visa på det lite löjliga i skräckvästernscififilmerna så att folk kan skratta åt det hela. Men vad i hela världen är poängen med att parodiera komedier? Komedier är ju liksom redan roliga, och det finns ingen riktig poäng med att återanvända ett skämt igen fast lite sämre och i nåt som ska vara en parodi på originalet. Hursomhelst är det precis det Date Movie gör. Den har sina stunder (när Eddie Griffin får en svettig bringa i nyllet och fyrtio kilo brösthår är jättekul) men överlag är den väldigt onödig. Se nåt av Mel Brooks istället, det är bra grejer det.
/Surskägget

The Covenant
@
En gång i tiden gjorde Renny Harlin rätt så bra och coola actionrullar. Die Hard 2, Cliffhanger och Long Kiss Goodnight till exempel. Jag gillade till och med hans hajrulle Deep Blue Sea som om man tar den för vad det är faktiskt bjussade på lagom doser spänning och action. Men sen hände nåt. Vi fick Driven. Jaha? Och Mindhunters (som kanske är bra, men är det nån överhuvudtaget i hela världen som sett den?). Och Exorcist: The Beginning kanske inte vara världens smartaste projekt att hoppa på. Men så kom den riktiga bomben, den där som kan vara spiken i kistan på en mans karriär (eller förhoppningsvis en grym nytändning). Renny bjussade på The Covenant. Tänk Förhäxad möter She’s All That. Typ. Det är häxmästare och snygga brudar och en pisstråkig story vilken full snubbe som helst kan komma på på trettio sekunder medan han tittar på teve. GÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄSP. 
/Surskägget

National Lampoon’s Pledge This
@
Det finns bra collegerullar som Animal House, Road Trip och Old School. Sen finns det helt okej rullar som Van Wilder eller Accepted. Sen finns det tyvärr också de helt usla som Pledge This. Jag kan köpa att man har Paris Hilton i en av huvudrollerna för hon är med som producent. Slänger man upp pengar får man vara med i filmen. Det jag har svårt för att köpa är att de stora skämten uteblir, Paris känns okej som skådis för att alla andra skådisar suger nåt så enormt (minst två av dem var med i den där fejkade dokusåpan Joe Schmo Show vilket säger en hel del) och manuset är rent ut sagt bedrövligt. Undvik.
/Surskägget

Ballistic
@
Ibland kan allting se så bra ut på papper (på filmomslaget alltså) men ändå bli så fel så fel när filmen börjar rulla. Ballistic är precis en sån film. Egentligen finns det inget som säger att det här inte skulle vara en standardaction, en svag trea, kanske tvåa, lite tidsdödare men ändå bra drag. En actionrulle helt enkelt. Den har Antonio Banderas och Lucy Liu (vilket borde borga för nån sorts minimikvalité men icke då) och en massa tuffa explosioner och stunts (bland annat ett jag aldrig sett där vi får följa en stuntman hela vägen ner i ett fall ändå till landningen, kan ha varit trickfilmat, men en gut feeling säger att det var en äkta tagning). Men det spelar ingen roll hur många shoot-outs och bilar som exploderar, filmen var så tråkig att jag somnade efter en timme ungefär. Men vad fan! En actionfilm som folk somnar till. VA! Skärpning goddammit.
/Surskägget

The Cave
@
Varför plågar man sig igenom 90 minuter dynga för när man inte ens får betalt för det? Knappast för att Cole Hauser är med i alla fall. Ett dåligt försök till att blanda Alien med lite grottdykning. Trist story, trist action, trista skådisar, usla specialeffekter och pinsamt förutsägbart slut. Se inte! Varningstrianglarna lyser överallt.
/Surskägget

Inga kommentarer: