fredag 10 oktober 2014

Invasion of the Body Snatchers x4

Ibland är det de enkla idéerna som är bäst. En serie sci-fi/skräcknoveller som skrevs på 50-talet samlades ihop, putsades till och blev en roman där utomjordiska frön(!) skapar kopior av människor och tar över deras själar när man sover. När man vaknar har man alla sina minnen men man har tappat sina känslor. Låter inte speciellt superläskigt eller spännande, men det har gjorts hela fyra filmatiseringar på denna bok och det om nåt bevisar väl att det finns en nerv och spänning i detta. Frön eller ej.

Invasion of the Body Snatchers (1956)
@@@
Don Siegel som sedermera blev berömd för att ha skapat filmhistoria tillsammans med Clintan i hårdkokta Dirty Harry regisserar denna första filmatisering. Filmen lider en del av taskig budget, men Siegel visar redan här prov på att han är en skicklig regissör som kan skapa stämning och spänning även med de mest enkla medel. Mycket av filmens charm är givetvis att den är ett barn av 50-talet där dialog och karaktärer är väldigt djupt rotade i en annan tidsålder där män var män och kvinnor var kvinnor och man med dagens moderna ögon mest garvar åt att det var så. Samtidigt är det ett intressant tidsdokument och ett bra tecken på hur långt samhällsutvecklingen gått på bara 60 år. Den stora behållningen med filmen är dock stämningen Siegel skapar. Man sitter och glor och är orolig över karaktärerna och vad det är som sker i staden där allt utspelar sig. Man får aldrig se några monster eller läskiga specialeffekter, men man VET att det är fara för allas liv och pulsen höjs helt klart ett par gånger. Det här är nåt som dagens skräckfilmare många gånger missar helt och slänger in ungefär en miljon oläskiga datoriserade effekter ingen blir rädd för. Filmen har åldrats en del, men fortfarande håller grundstoryn.
/Surskägget

Invasion of the Body Snatchers (1978)
@@@@
I stort sett en remake på första filmen (har inte läst boken så vet inte hur väl man följer den) där man moderniserat storyn litegrann. Donald Sutherland har huvudrollen och i sann 70-talsfeministanda har man uppdaterat den kvinnliga karaktären till att bli tuff och självständig (spelas av Brooke Adams som du tycker dig känna igen men som du aldrig egentligen sett i nåt). Här har man tagit fasta på stämning och spänning ännu mer och skruvar till jag-sitter-på-nålar-bitarna fem varv till. Första timmen är nästan som ett vanligt, klassiskt  70-talsrelationsdrama där Sutherland och Adams karaktärer är kära i varandra men ihop med andra vilket omöjliggör deras förhållande. Med den skillnaden att det är nånting som inte stämmer i deras liv. Nånting är lite off i världen. Nånting är skevt. Men vad? 70-talsrealism hela vägen med närmast dokumentära kameravinklar och känsla gör att det här blir väldigt naturtroget. Sutherland visar prov på vilken duktig skådis han faktiskt är, och Jeff Goldblum (som jag alltid gillar) dyker upp i en biroll och spelar det han alltid spelar, nämligen Jeff Goldblum. Kul också att huvudrollen från första filmen får dyka upp i en liten cameo samt att även Siegel är med några minuter. Bra nerv och spänning gör filmen till den bästa av de fyra.
/Surskägget

Body Snatchers (1993)
@@@
Hahahahaha! Abel Ferraras variant tar bort all spänning och stämning och satsar på fullt ös medvetslös istället. Han förlägger storyn till en militärförläggning så att ALLA karaktärer har fri tillgång till alla vapen i hela världen hela tiden och så låter han det bli en stor jävla shoot-out av det hela. Jag förstår honom, varför göra ytterligare exakt samma remake som redan har gjorts. Gillar man grundstoryn får man ju satsa på att hitta på nåt lite nytt och fräscht med den. Det här är en b-skräckis men en bra sådan där i alla fall jag sitter och flinar från första till sista sekund. Inget mästerverk på nåt sätt, men bra ös en fredagkväll.
/Surskägget

The Invasion (2007)
@@
Tråkigaste versionen av de fyra. Nicole Kidman och Daniel Craig i huvudrollerna. Man försöker sig på en blandning av 1978-versionen och 1993-versionen och blanda stämning med action men lyckas aldrig riktigt. Väldigt mycket standard 1A över hela filmen och det känns som att de flesta ställde upp mer för lönechecken än för att de verkligen trodde på manuset. Ska du skippa nån film i "serien" så är det denna.
/Surskägget

Inga kommentarer: