lördag 11 oktober 2008

Indiana Jones & the Kingdom of the Crystal Skull

@@@
När den första trailern började surra på Internet var jag en överlycklig kille. En av mina allra största filmhjältar någonsin skulle äntligen göra comeback på vita duken. Sen kom de första recensionerna och den halvljumma responsen. En del (vår vän Kuntza bl a) tyckte det var rena dyngan och skrek: "ETTA!!!!" efter biobesöket. Vrångmannen delgav sina tankar i denna recension: http://film4fucksake.blogspot.com/2008/06/indiana-jones-and-kingdom-of-crystal.html. Jag kände hypen dö ut. För första gången i mitt liv gick jag inte och såg en Indyrulle på bio.
Sent omsider har jag nu äntligen sett den. Förhoppningarna var väldigt, väldigt låga. Och kanske är det därför jag tycker att den var mer än okej. Visst, det finns en hel del töntiga grejer i den (får jag se Indy kliva ut ur ett kylskåp efter en atombombsexplosion hel och ren igen så smäller jag nån på käften) men i det stora hela är det fartfylld action hela vägen. Det som saknas lite är kanske forna tiders glimten i ögat och galna naziskurkar (det är numera galna kommunistskurkar). Slutet är inte så dåligt som alla vill hävda, och man fattar ju redan från början att det kommer sluta precis som det gör. Visst kan man tycka att de skulle valt en mer jordnära legend än utomjordingar att göra nåt med, men samtidigt har man ju krämat ur det mesta ur bibelaspekten också so what the fuck? Hursomhelst var den bättre än väntat och betydligt sämre än föregångarna. Men absolut sevärd.
/Surskägget

2 kommentarer:

Henrik sa...

Det är lugnt. George Lucas och Steven Spielberg har blivit arresterade nu.

..och varför har jag glömt att recensera den? Såg ju den när den kom ut...

Anonym sa...

Kuntza här (citerad att ha hatat det här filmen i Surskäggets ress och ja - det är ju sant).
Jag vill bara påminna alla om det här är fruktansvärt uselt och ett oförlåtligt kiss i ansiktet på alla Indy-fans.

De första tre filmerna är alla fantastiska och milstolpar i kul äventyrsactionfilm. Men den här... aj aj aj. De enda ljusen i mörkret är en schysst mc-jakt i inledningen men det...är...väl...det...enda...också. I. En. Indiana Jones. Film.

Ryssar som fåniga skurkar är inte intressant. Aliens ska överhuvudtaget inte finnas med i Indy. Ingen ska, under en biljakt, svinga sig fram i lianer och på två sekunder bli kompis med en stam djungelapor (!!!) som blir hjältens sällskap och tillsammans jagar skurkarna. Varför anfaller spöklika gravvårdare våra hjältar nattetid under en minut för att sen försvinna helt ur filmen och ingen, inte ens de anfallna, nämner dem med ett enda ord?

Ja det finns massvis här som är rent bedrövligt. Spielberg - eldarna är tända för dig. Lucas - du högg mig i ryggen

/ Kuntza