måndag 30 mars 2009

Rio Bravo

@@@@
Den här gamla klassikern är i princip så bra som en westernrulle kan bli. Jag har nånstans hört att regissören Howard Hawks och hans polare John Wayne lackade ur på Gary Coopers och regissören Fred Zinnemanns (Härifrån till Evigheten) sedermera också klassiska western High Noon och därför gjorde Rio Bravo som ett direkt motsvar. Där Coopers sheriff försöker få sin stad att hjälpa honom (och därmed visar svaghet enligt Hawks/Wayne) tackar Waynes sheriff gång på gång nej tack till hjälp. En redig karl klarar sig själv å allt det där.
Wayne har efter ett mord på saloonen en snubbe i sitt fängelse. Inget konstigt med det, förutom att snubben är bror till mannen som äger all mark på 300 mils omkrets och inte tycker att hans brorsa ska sitta i fängelse. Wayne måste nu hålla stånd mot alla revolvermän som kommer för att frita fängelsekunden. Till sin hjälp har han en alkad Dean Martin och en ung hetsporre. Självklart gör Wayne och kompani mos av alla utbrytningsförsök tills mördaren kan lämnas över i den statliga sheriffens händer.
Samtliga skådisar gör helt fantastiska roller. Dean Martin som mest är känd för lite enklare komiska och eller romantiska roller kör hela vägen ut som alkad före detting. Wayne är Wayne och Wayne är stenhård punkt slut. Angie Dickinsom som stadens hora är även hon lysande. Hawks krämar verkligen ut det mesta ur sina skådisar helt enkelt. Rappt berättat (som vanligt när Hawks regisserar) är det spännande och underhållande hela tiden. Ett måste inte bara för westernfans utan alla som tycker om riktigt bra film.
/Surskägget

@@@@
Ibland glömmer man helt bort vilka filmer dom kunde göra på den gamla goda tiden. Ok alla pallade inte tidens tand men denna är och förblir en klassiker. Howard Hawks var ett fantastiskt underbarn när filmen var ung och klart före sin tid i vilken genre han än tog sig för. Kul att tillägga här är att John Carpenter baserade sin balla siegerulle Assault on Precinct 13 på just Rio Bravo (Carpenter var ett stort Howard Hawks fan) och han klippte även filmen själv men med pseudonymen John T Chance (John Waynes karaktär i Rio Bravo). Kuriosa från flanken kanske men Rio Bravo är en av de stora westernfilmerna fortfarande. Fartfylld, spännande och rolig emellanåt precis som Surskägget nämner. Good man.
/Vrångmannen

Inga kommentarer: