tisdag 8 september 2009

I Hetaste Laget

@@@@
En riktig gammal klassiker signerad mästerregissören Billy Wilder (Sunset Boulevard, Double Indemnity) med Jack Lemmon, Tony Curtis och Marilyn Monroe i huvudrollerna. Lemmon och Curtis är två musiker på dekis. De tar alla spelningar de kan få tag på, lånar pengar till höger och vänster och pantsätter t o m sina varma rockar mitt i smällkalla Chicagovintern. Av misstag råkar de bli vittnen till ett maffiamord och finner ingen annan utväg än att gå med i en kvinnlig orkester på väg till tre veckors spelningar i Florida. För att kunna vara med klär de ut sig till tjejer och snart nog är kalabaliken igång med miljonärer som förälskar sig i dem och turnésystrar som avslöjar lite väl mycket i tron om att grabbarna är brudar. Monroe gör det mesta av rollen som blåst blond och alkoholiserad bimbo och är förstås så charmig och vacker att man direkt förstår att både Lemmon och Curtis vill ha henne på stående fot. Lemmon kör sin grej som alltid, och Curtis överraskar genom att vara otroligt rolig (har alltid tänkt på honom som en mer dramatisk skådis än en humoristisk och det var längesen jag såg filmen sist). Slutet gott, allting gott förstås, det är ju en feel goodkomedi trots allt. Nä, de gör fan inte såna här filmer (eller skådisar för den delen) längre.
PS. Som en rolig anekdot kan nämnas att det på 80-talet fanns seriösa planer på en remake med Arnie och Sly i huvudrollerna. Där har du en film jag skulle velat sett.
/Surskägget

7 kommentarer:

Pamela Ewing sa...

But Bobby!! You have to stand up to J.R! You cant let him push you round like that! And by the way Bobby, when are you gonna Sue Ellen?

Vrångmannen sa...

Hahahaha! Varför?!

Måste erkänna att jag ej sett hela "I hetaste laget" och jag var nog för ung för att uppskatta den då. Den hamnar på listan över MUST SEE 2009!

Vrångmannen sa...

Har dock sett musikalen med Björn Skifs och Regina Lund på Cirkus i Stockholm. Fråga mig inte varför...ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅH!!

Rebecka Nyberg sa...

Killar vet ni varför de filmade den i svartvitt och inte i technicolor... Curtis & Lemmons smink såg grönt ut i färg. Älskar denna film by the way. :D

Surskägget sa...

Aaah det härliga "gömma dålig sminkning med svartvitt" tricket!

Killen i mitten sa...

Nä nu j... Om någon film förtjänar en femma är det denna. Så många oneliners, la cumparsita, MM, Billy Wilder (g-e-n-i). Och med tanke på hur överjävligt jobbig Monroe var att jobba med (minns inte vad dokumentären heter, men hon hade hur många sätt som helst att sabba en tagning) är det under att det blev en film överhuvudtaget. Men framför allt den är riktigt, riktigt bra - se om, sätt rätt betyg. En femma. Basta!

Surskägget sa...

Tony Curtis har skrivit en riktigt intressant bok om inspelningen där Monroes problem med att dyka upp i tid eller överhuvudtaget är väl dokumenterade.

http://www.amazon.com/Making-Some-Like-Hot-Memories/dp/0470537213