torsdag 22 april 2010

The Foot Fist Way

@
En rulle som hyllats hejdlöst av allas vår Will Ferrell och jag kan förstå det ur den synvinkeln att huvudrollen som Tae Kwon Doinstruktören som är helt tom i huvudet är en perfekt Will Ferrellroll. Hade han varit stjärnan i filmen med bättre budget och roligare birollsinnehavare runt sig hade detta säkert kunnat blivit betydligt bättre. Nu är det som en skugga av en film där man förstår intentionerna men där manus, talang och utförande sätter stopp. Danny McBride (sprängmedelsexperten i Tropic Thunder) i huvudrollen är bra, men klarar inte att lyfta en hel film på sina axlar. I korthet handlar det om Tae Kwon Doinstruktören Fred som går igenom en skilsmässa samt på vägen får lära sig att hans stora idol Chuck The Truck är en sönderalkad, bitter snubbe som gör vad fan som helst för lite pengar nu när hans Hollywoodkarriär gått åt helvete. I denna lilla röda tråd följer en radda scener man slängt ihop med klister och lim för att få det att hålla ihop överhuvudtaget. Det enda riktigt roliga i filmen är karaktären Chuck The Truck. Har jag nånsin sett en parodi på Chuck Norris i mitt liv så är det detta. Likheterna är slående på flera plan. Vunnit full kontaktmästerskap 7 år på raken, b-filmskarriär och en skådis som liknar Chuck med skägg. Hahahahaha, nån bland manusförfattarna har ett horn i sidan till Chucken helt klart. Utöver det är det få garv och ännu färre saker att underhållas av (och jag är medveten om att man satsar lika mycket på dramabiten som komedin, men det blir tyvärr inte bättre av det).
/Surskägget

@@@-
The Foot Fist Way har flera goda kvalitéer. Danny McBride (som f ö är lysande i kortlivade tv-serien Eastbound & Down) gör ett tragikomiskt porträtt av den talanglöse kampsportsintruktören som försöker impa på barn och vuxna som anmält sig till hans kurs. Filmen är bitvis amatörmässig och bitvis lysande men genomgående underhållande och rätt oförutsägbar. Att den ser billig ut är inte bara en fråga om låg budget filmmakarna (bl.a McBride) skulle inte vilja ha det på något annat sätt. The Foot Fist Way hade kanske gjort sig bättre som en kortfilm på 30-40 min för det känns lite väl tänjt ibland men den har en viss charm och är bitvis mycket mycket rolig i det enkla formatet. Se den om du vill se något annorlunda och se sen den bättre serien Eastbound & Down från samma skapare. De är helt klart på väg åt rätt håll med kungen Will Ferrell som stöd hela vägen.
/Vrångmannen

2 kommentarer:

Henrik sa...

Neeej, men vafan jag var ju laddad på att se den här. Gillade ju regissörens Observe And Report och hoppades på denna. Bläh. Ser den ändå för du har säkert fel.

Surskägget sa...

Observe & Report är betydligt bättre. Lite samma stuk på filmerna med liknande karaktärer och mörk lågmäld humor/drama mer än jättegarvhumor. Ville gilla Foot Fist men det gick bara inte.