söndag 11 april 2010

Spotlight: Djävulen

Eftersom att detta är det 666:e inlägget på bloggen passar det väl sig alldeles utmärkt att titta på en del filmer där Djävulen har en av rollerna.

Omen (1976)
@@@@
Namnet Damien är för mig för alltid förknippat med ondskefulla barn efter att ha sett Omen när jag var liten tonåring. När Gregory Pecks nyfödda bebis dör ser han till att få med sig en annan bebis för att därmed lura sin fru att allt är frid och fröjd. Meeeeeeen ungen är Djävulen in the flesh och allt han vill är att döda alla och ta över världen. Krypande stämning, kuslig unge, ännu kusligare hund och en hel del otäcka dödsfall. Nyinspelningen har jag inte sett, men kan inte tänka mig att den överhuvudtaget kommer i närheten av denna gamla klassiker.
/Surskägget

@@@@
Nyinspelningen är ok men inte mer. Originalet däremot är och förblir en riktig rysarklassiker. Än idag kör folk med klyschan "kolla den elaka ungen i skalpen efter tre sexor" hahaha! Musiken för övrigt förhöjer den onda stämningen. Ett par uppföljare blev det också (där vi får se ondskans snorunge som tonåring och senare vuxen). Regissören Richard Donner gjorde sedan även succé med Superman the Movie och Dödligt Vapenfilmerna.
/Vrångmannen

End of Days
@@
HAHAHAHAHA Arnie slåss mot Djävulen. OCH VINNER!!! HAHAHAHAHAHA! Egentligen borde bara det göra att filmen är en femma.
/Surskägget

@@@-
Jag bjussar till det lite. Sätter man ser ner för att se en film där Arnold Schwarzenegger (som brandman hahaha!) kommer djävulen på spåren så vet man att det blir dumt och skoj. Fan, bitvis riktigt ösig den här men man skrattar lika mycket åt det underhållande dravlet.
/Vrångmannen

The Exorcism of Emily Rose
@@@@
Riktigt läbbigt och obehagligt rysardrama där en till synes normal ung kvinna plötsligt börjar tala i tungor och säger attt hon är en demon från helvetet. Är hon galen eller lärde hon sig flytande Latinska på en kvart samt buktalning? Jennifer Carpenter (tv-serien Dexter, Quarantine) gör ett gripande och otäckt porträtt av Emily Rose och filmen pendlar mellan nagelbitarrättegångsdrama och skräckinjagande tillbakablickar på vad som hände med Emily. Baserad på en verklig händelse vilket gör det mer obehagligt, sann eller inte. Se den!
/Vrångmannen

Lost Souls
@@@
Winona Ryder är med i en liten kristen grupp som misstänker att Ben Chaplin kommer att vara värd för Djävulen när denne ska bli kött och blod och ta över världen. För att vara på den säkra sidan börjar hon hänga lite med honom. En del tycker säkert den här rullen är lite långsam men jag tycker att den följer samma anda som t ex Omen. Mycket stämning och krypande kusligheter som sakta men säkert bygger upp mot det perfekta slutet utan att ha 38 skrämselchocker varje minut. Regissören Janusz Kaminski är Spielbergs hovkameraman och Lost Souls är därför desutom skitsnygg.
/Surskägget

@@+
Än idag så får jag lite gåshud av den här filmen. Det finns ett par scener som är galet nerviga. Visst är den både snygg och har en viss krypande stämning. Den skulle dock varit så mycket bättre med alla dessa förutsättningar.
/Vrångmannen

Exorcisten
@@@@@
Linda Blairs huvud snurrar 360 grader, hon våldsonanerar med ett krucifix, spyr ärtsoppa på Max von Sydow och hotar att döda alla och ta över världen med äckligt guttural röst som får det att krypa i skinnet bara jag tänker på filmen. Kan vara den på riktigt läskigaste film jag sett. Tog mig knappt igenom den och kommer aldrig - aldrig - se om den. Lysande.
/Surskägget

@@@@@
En av de största i genren och bevisar än en gång "they don't make 'em like they used to". Filmhistoria.
/Vrångmannen

Angel Heart
@@@
Robert DeNiro är Louis Cypher (eller Lucifer hehehehe). Mickey Rourke en privatdeckare som ska fånga en snubbe som är skyldig herr Cypher saker och ting. OBS SPOILER! Det visar sig dock att det är Rourke själv som är skyldig sin själ. Lisa Bonet visar tutten och alla som kom ihåg henne som oskyldigt söt från The Cosby Show satte kaffet i vrångstrupen. Återigen är det framförallt stämningen som gör filmen samt att Rourke är lysande naturligtvis.
/Surskägget

@@@@
En skitsnygg och stämningsfull helvetes-film-noir av ofta lysande Alan Parker.
/Vrångmannen

The First Power
@@@
Egentligen är jag väl helt galen som ger den här en trea för att den är förmodligen pissusel idag. Det finns en charm jag inte riktigt kommer ifrån och jag minns den ju från den gamla fina vhs-tiden eftersom jag inte har sett den på över 15 år minst. Lou Diamond Phillips (La Bamba, Young Guns) är en snut på jakt efter en mördare som får sina krafter direkt från djävulen. Coolt och läskigt pianoscore och blodiga mord mellan shoot outs och jakter. Saknar lite den här tiden. Actionskräckisen. En bortglömd genre. Snyft.
/Vrångmannen

Hellbound
@@@
Hahahaha den här egentligen också helt wack men fan mysigt underhållande till groggen. Chuck Norris roundkickar djävulen hahahahahahaahahaahaaa! Läs recensionen i vår Chuckspecial här.
/Vrångmannen

2 kommentarer:

Henrik sa...

Exorcisten: Ett jävla gapande om gud och djävulen i sexton timmar. Betyg: Minus

Vrångmannen sa...

Hehehe filmen skrämmer somliga och plågar andra till gränsen med gnat och prat. The devil moves in mysterious ways..