onsdag 6 februari 2008

The Actors: CHUCK NORRIS FOREVER!

Chuck Norris är tuff och han var min stora videohjälte när jag var liten och därför ska han hyllas (även om sågningarna duggar lika tätt). (Surskägget här, jag kommer hoppa in på vissa av filmerna, för jag minns knappt hälften av dem tillräckligt bra för att sätta betyg) (hey, det var 20 år sen man såg vissa!).

The Way of the dragon (1972) - @@@
Det här är egentligen Bruce Lees rulle och Chuck Norris har hoppat in som bad guy. Chucken blir besegrad av Lee i en tuff fight i Colosseum men redan här får man en smak av hans personlighet och feta roundhousesparkar. Rullen är schysst och som gammal karatefilm så är den kvalitetsmässigt långt över andra rullar från samma tid.
Tagline: The Colosseum . . the battleground of Bruce Lee and Chuck Norris

Surskäggets kommentar: Köpte den här på dvd för ett tag sen för mindes den som värsta coola rullen. Den sög. Fajten i Colosseum är okej, men det är också allt. Betyg: @


Breaker! Breaker! (1977) - @@
Filmen är sådär men det är en riktig huvudroll för Chucken som söker efter sin försvunna bror i en håla långt nere i amerikanska södern. Fånigt, för lite action men lite schysst dammigt och bråkande långtradarchaffisar. Den är ok men knappt.
Tagline: A town without justice. A hero without fear.

Good guys wear black (1978) - @@
Chuck är en ex-commando som försöker ta reda på vem som dödar hans gamla kollegor (ständigt återkommande tema i den här sortens rullar). Som vanligt för dom tidigare rullarna så är det lite för mycket dötid men när Norris exploderar så vill man inte stå i hans väg. Ett par riktigt påhittiga actionscener och Norris första med den grymt balla mustaschen!
Tagline: The C.I.A. can't afford John T. Booker... alive.

A Force of one (1979) - @@
Chuckens första hyggliga genombrott som actionstjärna (har jag för mig..) där han jagar en karateseriemördare (hahaha!). Som vanligt lite tuffa fighter, horribel dialog och en fet avslutningskamp mot den dåvarande riktige mästaren Bill "Superfoot" Wallace som här "spelar" skurken.
Tagline: He hears the silence. He see's the darkness. He's the only one who can stop the killing.

Surskäggets kommentar: Precis som Vrångmannen skriver är det. Fajterna är okej. Man får till och med se en tidig variant av Ultimate Fighting i en boxningsring som är knäppusel mot dagens riktiga kampsportskillar. HAHAHAHA. Betyg: @@


The Octagon (1980) - @@@@
Äntligen! Min all time favorit från förr. Någon har startat ett hemligt träningsläger för ninjor (!), den så kallade The Octagon. Det gillar inte Chucken, som själv tränades till ninja som liten. Han tar ihjäl alla! Tuff stämning och riktigt bra action för den tiden. Slutstriden där Chuckie själv måste träda in i The Octagon och kampas mot ninjor medan eldslågor slår upp överallt går till historien. Chuck Norris med svärd och kaststjärnor är alltid en fyra. Alltid.
Tagline: The Ninja, unholy masters of terror. No one will admit they still exist

Surskäggets kommentar: Bäst i hela filmen är när Chuck Norris tänker. För att vi ska fatta att det är hans tankar och inte bara en voice-over så ekar det. "Ninja..ja...ja..ja, can't be...be...be...be...". HAHAHAHHA! Utöver det är det väl en helt okej slutfajt när han kommer till ninjornas högkvarter. Men innan han kommer dit så är det zzzzzzzzzz.... Betyg: @@


An Eye for an eye (1981) - @@@
Chuckieponken spelar en ex-snut som sparkar stjärt med den kinesiska maffian. Jag minns att den var ball och att Chucken kickar en kille genom en ruta. The regular fluffy stuff. Helt ok.
Tagline: Chuck Norris doesn't need a weapon... he is a weapon

Surskäggets kommentar: En av rullarna jag sett men inte kommer ihåg. Dock är titeln så cool och så har jag för mig att han hade tuffa solglajjor och det där med bilrutan minns jag vagt med. Betyg: @@@


Silent Rage (1982) - @@@
Chuck Norris möter Frankenstein...typ! Chuck är en sheriff som skjuter ihjäl en stor galen mördare MEN några forskare experimenterar på mördaren och råkar få honom till liv och samtidigt gör honom osårbar HAHAHAHAHA! Det här är minst sagt ok. Blodig rysaraction där Chucken verkar lite lite rädd ibland...nä jag såg nog fel. Chucken får helt enkelt sparka hårdare!
Tagline: Science created him. Now Chuck Norris must destroy him

Forced Vengeance (1982) - @@
Den här var inte så rolig (förutom Chuckens cowboyhatt). Denna gång spelar vår hjälte en säkerhetsvakt som hjälper sin polare då maffian är ute efter honom. Minns denna som rätt actionspäckad men kändes klart som en mitt-i-mellan rulle.
Tagline: A walking weapon that never misses!

Lone Wolf MqQuade (1983) - @@@
En riktig modern western. Dammigt, tufft med krutröken hängande i luften! David Carradine spelar boven och det är rejält underhållande och för första gången känns det som en riktigt påkostad hollywoodrulle (för genren) med en genomtänkt story. Mer pang pang än karate men visst bjussar Chucken på några roundkicks.
Tagline: The 'Mad Dog' Criminal...The 'Lone Wolf' Lawman...The Ultimate Showdown

Surskäggets kommentar: Chuck Norris barbröstad med mer kroppshår än en bergspuma och med avsågat hagelgevär i en skön modern westernvariant. Det räcker för en trea alla gånger. Betyg: @@@


Missing in Action (1984) - @@@
Precis samma vietnamvåldshandling som Rambo: First Blood Part II fast den här kom FÖRST! Klart sämre än Rambo men du vill ha maskulint pangpang till din folköl och köttabit så är den helt ok. Jag nämner i samma veva de två uppföljarna, MIA II: The Beginning (en prequel till ettan) och Braddock: MIA III som jag minns som lite sämre varianter.
Tagline: The war's not over until the last man comes home

Surskäggets kommentar: Vrångmannen sa det. Som Rambo II fast sämre. Minns att det var ett jävla krig mellan Chucken och Sly där de anklagade varandra för att ha snott storyn av varandra etc. Betyg: @@@


Code of Silence (1985) - @@
Snutrulle a'la standard med Chuck Norris och hans mustasch. Här bjussar han på lite karateaction men verkar mest ha gått över till tyngre eldvapen. Det är synd. Minns att man frossade när man såg den balla trailern men rullen levererade tyvärr inte ens när man var 15. Storyn är det dock inget fel på och någonstans kanske den här rullen blev lite för allvarlig och det skojiga busaction man var van vid var som bortblåst. Ska fan se om den.
Tagline: Eddie Cusack's a good cop having a very bad day

Surskäggets kommentar: Chuck är lite "seriösare" än vanligt. Vill dock minnas en jakt på ett tunnelbanetak och nån tuff fajt inne på en krog där Chucken rensar ut ordentligt. Betyg: @@@


Invasion USA (1985) - @@@@
Nu börjar vi snacka BALLT! Terroristarmé försöker invadera USA men då kommer Chucken och tar hand om dom allihop! Fullt fräs och ingen tid för tjafs. Söker du ball barnförbjuden action så har den här allt. Det kan vara en av dom löjligaste filmerna som har gjorts men sånt skiter vi i här. ROCK 'N' (ROUNDHOUSE KICK) ROLL + världens ondaste skurk. Hahahahaha! Se och se om!
Tagline: No one thought it could ever happen here...

Surskäggets kommentar: Chucken dödar huvudskurken genom att skjuta honom...med bazooka! På två meters håll! Damn vad coolt! Betyg: @@@@


The Delta Force (1986)/ The Delta Force 2: Colombian Connection (1990) - @@ / @@@
Tar dom här rullarna på samma gång. Ettan är rätt tråkig och var legenden Lee Marvins sista film. Chuck och specialstyrkan som slåss mot terrorister fick klara sig utan honom i tvåan. Vår vän Kuntza hyllar tvåan som en over the top action utan dess like men jag håller inte med. Den är klart godkänd och har många sköna scener (bl.a Billy Drago som ondast!) men om man t.ex jämför den med Invasion USA så står den sig rätt slätt. Acceptabel underhållning i genren medan man väntar på nästa riktiga stjärtsparkare.
Taglines: 1) They don't negotiate with terrorists... they blow them away!, 2) Norris and the force are back (den är fan sådär..)

Surskäggets kommentar: "Open this door or I will blow the plane!" Det funkar -86, skulle inte funka idag. Lite för lång på sina ställen, men ändå klart sevärd. Lee gör inte mycket väsen av sig, men Chuck flyger genom ett fönster på motorcykel så han kan roundhousesparka sönder skurken på slutet. Betyg: @@@


Firewalker (1986) - @
Skitdålig , plastig Indiana Joneskopia med Louis Gossett Jr som sidekick. Bedrövligt.
Tagline: A pair of down-and-out fortune hunters cash in on high adventure!

Surskäggets kommentar: En riktigt höjdare som jag brukade se om och om igen när jag var 12, 13. Såg den säkert 10-15 ggr. Ja, det är en sämre Indykopia, men med hjärtat på rätt ställe. Perfekt matinéunderhållning, och även om den inte är sådär Chucktuff är den fortfarande underhållande. Betyg: @@@


Hero & the terror (1988) - @@
Fan det här kunde ha blivit så bra. Chuck jagar en galen seriemördare kallad "The terror", fångar honom och sätter honom på en anstalt. Mördaren flyr och things get personal. Jag älskar ju cross-overs mellan genrer (skräckfilm möter snutrulle möter karatedans) men den här är tyvärr inget vidare. Ospännande och på tok för lite action. Här börjar det gå utför för vår vän Norris på riktigt.
Tagline: Heroes hit hardest

Surskäggets kommentar: Nej. Betyg: @

Sen dök det upp en rad med usla rullar som Sidekicks, Top Dog (men va faan?!), The Hitman mfl. Dessa är knappt värd att nämna men det kom en halvintressant rulle bland allt skräp (skilj alltid på skräp och bra skräp sa ja!).

Hellbound (1994) - @@@
Hahaha fatta! Chucken är polis och undersöker ett mord med religösa undertoner. Då dyker djävulen upp och fighten är i full gång! Behöver jag säga mer? Nä! För ni är redan intresserade! En skönt pajig cross over som faktiskt är riktigt underhållande med halvhyggliga oneliners mer humor än väntat och så naturligtvis den största skurken av dom alla, hin håle själv! Hvergang!
Tagline: Mess with this Chicago cop and there's hell to pay.


/Vrångmannen

3 kommentarer:

Henrik sa...

Mycket härlig läsning! Läs gärna mina Missing In Action/Delta Force-recensioner här: http://www.heltperfekt.com/glob/index.php?s=chuck+norris&submit=

Anonym sa...

Will do Henrik!

Kuntza sa...

I mina ögon har alltid Chucken varit överskattad, han var 80-talets VanDamme med diverse skräp o trams i en karriär som väl aldrig riktigt tagit fart. Det finns några ok grejer men mestadels blaj. Här en kort dragning Chuckens mest intressanta verk.

The Octagon (1980) - @@@@
Sevärd av två skäl, dels första gången med ninjas i tuff amerikansk actionfilm. När kommer dom tillbaka på vita duken igen? Har ju aldrig kommit en revival i genren och ska typ inte typ David Fincher våga ta ett steg fram här?
Det andra skälet man ska den här är för just de makalös voiceovers som Chuck tänker lite då o då. Han funderar på gåtan och vi får följa med honom i tankarna. Till slut löser han fallet genom att sparka alla ändå så var ju inte mycket taktik i det tänket. :)

Missing in Action (1984) - @@
Som ni sagt - precis som Rambo II fast sämre på alla vis. Affischen var cool när han petade ut sin M60 nästan i 3D och gav alla associationer att det var hans könsorgan - vilket väl nästan var meningen i den homoerotiska genren av onearmy rullar.

Code of Silence (1985) - @@-
Trailern var ju supertuff (WOW dom slåss på tunnelbanans tak!!) men filmen levererade ju egentligen inte alls.

Invasion USA (1985) - @@@@
Det här är ju galet på alla nivåer. Storyn måste vi ta ett varv till - det är alltså en armé med terrorister och kommunister som har en plan - invadera USA. Ja dom har samlat ihop en hel armé. Ja som ska invadera en hel kontinent. Och ja, det går ganska bra till en början. Amerikanska försvaret har liksom ingen koll på nåt och bovarna är så smarta att planen verkar gå i lås direkt. Det känns i filmen som landet blir deras på 4-5 dagar.
Men Chuck bor i ett träsk och brottas med crocs. Han har en vengaence på storboven och räddar hela USA. Det sker genom att han folkmördar hela terroristarmén i en härlig våldsorgie vi inte sett sedan Death Wish III som kom ett år senare.

The Delta Force (1986) K
Första rullen är trist, mest för att de har med Lee Marvin som ser död ut i sin roll. Inget vidare.

Men fuck - The Delta Force 2: Colombian Connection (1990) - KKK+ där har ni en skön söndagseftemiddag.
Slutstriden är en actionfest (som jag eh..minns iaf) och Billy Drago är helt fantastisk som galen druglord.


/Kuntza