Vi har ju gått genom en del skådisars listor (lite halvt om halvt sådär) och gett våra two bits om deras filmer samt deras framföranden etc. Naturligtvis har vi vidrört vid någon regissör också. Det är roligare med regissörer, speciellt såna som konstant har överraskat, antingen med att vara dåliga (Uwe Boll coming soon hahaha!) eller för att dom har något speciellt (Fincher, se tidigare inlägg damn it!). Varför döda en så fin tradition så här tänkte jag lite på ytan gå i genom Bröderna Ridley & Tony Scott. De är båda från reklambranschen och engelsk TV från början men började så småningom på egna håll göra succérullar i Hollywood (och en del rejäla plattfall också). Bägge gubbarna har en unik stil men som kanske har tappats en aning på senare år, varför vette fan men det är ju samma med allt. Komiker t.ex. När slutade Eddie Murphy vara rolig? Ok det är en helt annan puck vi kanske tar tag i. Som vanligt kommer inte alla rullar Bröderna Scott gjort med utan endast dom som setts. Kommentera gärna om ni tycker att ett litet mästerverk/snedsteg som är värt att nämnas missats.
Först ut Sir Ridley Scott (Tony Scott följer inom kort):
Duellanterna (1977) - @@@
Minns att jag tyckte den var lite seg men snygg och annorlunda. Skitlängesen jag såg den alltså på den gamla goda vhstiden (Esselte släppte den på video tidigt vill jag minnas). Harvey Keitel & Keith Carradine fäktas och bråkar om heder i början av 1800-talets Frankrike. Vill se om den.
Alien (1979) - @@@@
Ack så välgjord, krypspännande och stämningsfull sci-fi/rysare. Är det sant?! Kom den här 1979?? Ta en titt på den igen. Helt sjukt vad lite den har åldrats på dom här snart trettio åren. Extremt smart uppbyggnad av karaktärer och atmosfär och man förstår varför den blev sådan succé när den kom. Att folk inte sket ner sig i biograferna när allt dom hade var Kojak på TV (hehe) är ett mirakel. För er som inte vet storyn så kan jag berätta...nä ni är inte värd det.
Surskäggets kommentar: Tät, spännande, klaustrofobisk. Scott visste vad han pysslade med. I rymden kan ingen höra dig skrika, men i biosalongen där hörs det alldeles utmärkt. @@@@
Bladerunner (1982) - @@@@
Sjukt välgjord sci-fi/deckare med Harrison Ford i spetsen som jagar replikanter i en smutsig mörk framtid. Harrison själv tog avstånd från filmen och tycker den är sämst, andra kallar den ett mästerverk. Denna har likt Aliens åldrats värdigt, visst kan man småflina åt vissa effekter o.s.v men det mesta funkar än idag och miljöerna är fullständigt makalösa. Blade Runner kom också i flera versioner då Ridley Scott plötsligt fick för sig att ändra i sin egen rulle ett bra tag senare. Hans "director's cut" är bättre (@@@@@), ingen småtöntig deckarvoiceover t.ex, så något måste ha gnagt i hans skalle länge. Lysande.
Surskäggets kommentar: En av mina ständiga topp-tio-filmer. Har för länge sen tappat räkningen på hur många gånger jag sett den här, både den första voice-overversionen och Director's cutten senare. Harrison Ford gör en av sina bästa roller och Rutger Hauer är helt makalös som replikant. Aldrig har Scott fått utlopp för sin visuella stil som här. Varje bildruta är extremt genombearbetad. Allting är perfekt och grymt vackert i sin mörka, dimmiga, regniga, sönderfallna skönhet. I boken flörtas det öppnare med att Fords karaktär också är replikant, men Scott har tonat ner de bitarna i filmen även om det ständigt förs en diskussion bland fans huruvida Ford är replikant eller ej (tror Scott nångång på senare tid sagt att det är så). Har nu släppts i en fantastisk DVD-utgåva på fem hela diskar där man får fyra (sug på den, fyyyyyra) olika versioner av filmen, bl a en helt nyklippt version (Scott har också sagt att ingen film är huggen i sten, allt går att klippa om och göra annorlunda). Jag tillhör skaran som kallar den mästerverk. @@@@@
Legenden (1985) - @@@+
Fantasy med Tom Cruise i tidig roll. Många skrattar åt den här och viftar bort den son en bagatell men dom är slut. Den är absolut sevärd. Coola miljöer, enhörningar, monster och Tim Curry som en grym djävul. Rolig kuriosa är att Tangerine Dream, som skrev filmmusiken till filmen, fick ta en del av skulden för att filmen floppade och Jerry Goldsmith hoppade raskt in och skrev om all musik för att den skulle gå bättre på den europeiska marknaden. En film med två helt olika scores alltså och bägge går att få tag på om man letar och ens är intresserad. Jag håller på Jerrys grymma toner men jag är också lite mainstream hehe.
Surskäggets kommentar: Såg den på bio när jag var 11. Älskade den. Såg om den på VHS när jag var 15. Garvade rått. Såg om den för ett par år sen. Och den är helt okej. En liten charmig bagatell. @@@
I Skuggan av ett brott (1987) - @@@
Exstremt by the book romantisk thriller där Tom Berenger är inhyrd snut för att skydda en överklass dam (Mimi Rogers) som blivit vittne till ett maffiamord. Berenger är gift men faller för Rogers och det blir ack så komplicerat samtidigt som det är lite spännande och pang pang också. Nja den är väl ok och jag är snäll med betyget eftersom jag gillade den när den kom (för TJUGO ÅR SEN!) men skulle jag se den idag så fnös jag nog och rynkade på näsan. Tror att Ridley gjorde denna för att han var trött på sina genomarbetade halvfloppar och ville ha en publikhit. Det fick han men undrar om han blev gladare för det.
Surskäggets kommentar: Tom Berenger var stor som fan 1987 (det var långt till Sniper och The Substitute då). Mimi Rogers också. Hon var till och med gift med Tom Cruise (nån som minns det?, sjukt men sant) och vek faktiskt ut sig i Playboy ett par år efter skilsmässan. Men filmen då? Standardthriller där Mimi Rogers tycks missa att hennes feta Manhattanvåning är fylld av en jävla massa dimma hela tiden. @@
Black Rain (1989) - @@@@
Michael Douglas som supersnut med sin partner Andy Garcia levererar en medlem ur Yakuzan (Japanska maffian typ) till polisen i Tokyo men de blir lurade och gangstern smiter undan. Tillsammans med den japanska poliskåren försöker dom fånga the bad guys samt lära sig varandras seder och lite heder på kuppen. Toppaction med grymt score, häftiga miljöer och en löjligt over the top Douglas som nästan slår Stallone i ballhetsfaktor. En r-r-r-raket!
Surskäggets kommentar: Har bara sett den en gång för mååååånga år sen. Minns att nån yakuzasnubbe måste skära av sig lillfingret. Minns Douglas och Garcia i ett parkeringsgarage jagade av motorcyklar. Minns att Douglas är sådär amerikansk testosteronig och vägrar ta till sig minsta lilla av den japanska kulturen, tills han senare i filmen inser sitt misstag och blir kompis med den japanske snuten. Minns den som helt okej. @@@
Thelma & Louise (1991) - @@@
Roadmovie med Susan Sarandon (Louise) och Geena Davis (Thelma) på flykt undan världens mansgrisar efter att Louise skjutit ihjäl en man som försökt våldta Thelma. Alla män är svin i deras värld (nästan) och de som verkar trevliga visar sig snart också vara förjävliga. Det här är ok. Snyggt, välspelat och rätt kul på sina ställen men också lite segt i slutändan tyckte man när man var 22 och såg den på bio. Sen satt man hela tiden och var förbannad på kärringarna att dom gjorde alla fel i boken när dom hade många chanser att göra det rätta. Slutet är skrattretande men åtminstone lite annorlunda.
Surskäggets kommentar: Brad Pitts första lite större roll. @@@
1492 Conquest of paradise (1992) - @@
Snyggt som vanligt och välgjort men tyvärr ett sömnpiller som jag knappt kommer ihåg trots att jag gett den två chanser. Det kan inte ge ett högt betyg.
G.I. Jane (1997) - @@@+
Recensionerna var usla när den här rullen kom ut. Jag fattar inte riktigt varför. Demi Moore vill bli Navy S.E.A.L inom amerikanska militären (som bara män får vara) och börjar träna med de tuffaste grabbarna som ensam tjej. Testostoronen haglar och grabbarna gör allt för att bli av med den lilla tösen men hon visar alla fel och får kämpa dubbelt så hårt. Hon är tuff men med hjärta och vinner snart över alla männen på sin sida (Varning: Spoilers...eeeh to late!). Kom igen! Rullen är skön. Snyggt, ballt och skamligt underhållande även om den är lite väl pajig och amerikansk så har den poänger. Inget mästerverk men som Demi Moore skriker när hon tillfångatagen blir misshandlad av en elak (men med hjärta) tränare (Viggo Mortenson): "Suck my dick!". Good girl.
Surskäggets kommentar: Demi tränade så hårt att hon såg biffigare ut än Viggo. Ändå sparkar Viggo skiten ur henne i nån scen. Men han gör det av kärlek. Och för att bevisa att hon inte har där att göra. När hon tar all stryk får hon respekt. Och så säger de att män aldrig visar känslor. @@@
Gladiator (2000) - @@@@+
Ta en nypa gamla Spartacus, krydda med...ja andra filmer i samma genre, peta in så mycket intrig du kan och bjud på smarrigt svärdsvåld och snygga effekter sen tar du lite snyggt och rör om. Smaka av med lite ballt och snyggt och du har ett sjudundrandes äventyrsdrama färdigt att serveras. Är det någon som tycker det här är dåligt. Underhållning när det är som bäst utan att be om ursäkt för det. Notan tack!
Surskäggets kommentar: What we do in life echoes through eternity. Den här filmen kommer eka länge och väl, för återigen får Scott in en hejdlös homerun som är perfekt rakt igenom. Den som inte gråter i slutet när Crowe ser sin fru och barn i sädesfältet är hårdare än sten (på ett dåligt sätt). @@@@@
Hannibal (2001) - @@
Åååååh vad jag vill gilla det här. Uppföljaren till När Lammen Tystnar faller nästan pladask. Älskade boken och såg framför mig hur bra filmen skulle bli men Ridley Scott har totalt tagit bort spänningen. Hannibal Lecter är fortfarande charmigt vidrig (och tjock också, eller som kannibalen sade till sin kompis när dom satt och åt: "jag gillar inte din fru", "nähä?" svarade kompisen "men du kan väl äta upp potatisen i allafall.." HAHHAAHAHAHAHAHAAHAA!). Långttråkig men snygg produktion och fel film för Herr Scott helt klart. Fan också!
Surskäggets kommentar: Nej. Snälla nej. Bara sluta tramsa. NEJ SA JAG! @
Black Hawk Down (2001) - @@@@
Den här filmen kom samma år som Hannibal och man märker väl nu vart Ridley lade krutet (ursäkta ordvitsen). En spännande och nervsvettig film baserad på en verklig händelse då det 1993 bröt ut ett helveteskrig i en stad i Somalia mellan lokalbefolkningen och amerikansk militär. Ruggig film på alla vis och det är svårt att skratta åt actionfilm ett bra tag efter man sett den då krig kan vara hemskt även i fet dolby surround i biomörkret.
Surskäggets kommentar: Att det kunde avlossas så otroligt mycket skott utan att fler jänkare dog är makalöst (det är också makalöst hur många somalier som beräknas ha strukit med). Tydligen funkar vad de nu än lär ut i den amerikanska militären jävligt bra. Scott tar med oss in i händelsernas centrum med nästan dokumentär känsla. Trots att det är ett actionspektakel lyckas han låta oss lära känna en hel del karaktärer vilket naturligtvis gör det jobbigare när de hamnar up shit creek. Josh Hartnett, Ewan MacGregor, Eric Bana, Tom Sizemore, William Fichtner och Orlando Bloom i världens minsta roll skapar människor av kött och blod som vi bryr oss om. Lysande. @@@@
Matchstick Men (2003) - @@@
Nicholas Cage spelar en riktig lurendrejare som med sin partner in crime (lysande Sam Rockwell) ska göra århundradets blåsning och bli rika på kuppen. Plötsligt dyker hans tonårsdotter som han inte visste om upp och vill lära känna sin farsa samt vara med och kuppa. Småroligt och trevligt utan petitesser. En skön söndagsrulle helt enkelt varken mer eller mindre.
Surskäggets kommentar: Okej dramakomedi med en Nic Cage med sedvanliga nervösa manér. @@
Kingdom of Heaven (2005)
Tål att nämnas då jag ej sett rullen, den fick svala recensioner och ville inte ens men så hörde jag att Ridley Scott släppt en director's cut på DVD som ska vara sjukt mycket bättre än bioversionen och att han fått lite cred i efterhand med bra recensioner! Nu ligger den på min "must see" lista. Har också hört att den ska vara som Arn ungefär...HAHAHAHAHA! Aaaaah.
Surskäggets kommentar: Har bara sett originalversionen och den var för lång, för spretig, för ointressant, för trist, för intetsägande, för förvirrande, för zzzzzzzzzz. @
American Gangster (2007) - @@
Se tidigare inlägg om den här men om ni inte vill så kan jag summera den lite snabbt. Vilken jävla soppa!
/Vrångmannen
onsdag 20 februari 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Började skriva på en sån här lista om Dolph en gång i tiden. Borde avsluta den.
Red Scorpion är en trea. Trea!
Ok Kuntza kan (efter påtryckningar!) även bidra med kunskap här.
Ridley är en klassisk storebror, lite äldre, lite lugnare och lite visare. Tony är lite sprättigare, lite ballare och mer busigt kommersiell.
Alien (1979) - KKKK-
Svår att recensera, när den kom 1979 var det kanske originellt med skräckstorys där folk bestämmer sig för att dela upp sig och en-och-en leta efter jättemonster. Men nuförtiden är såna storys totalt uttjatade. Det gör ju också att den inte är så spännande - alla vet att bara en person kommer kvarstå till slutstriden...
Mycket välgjord och supersnygg i alla detaljer med mycket coola idéer och en suggestiv stämning som ändå är ganska unik - speciellt i den här genren.
Bladerunner (1982) - KK?
Har sett den många gånger och aldrig gillat den riktigt.
Supersnygg in absurdum och scenografin är fantastisk ihop med bra foto och mycket vackra visuella infall. Sen ska den vara lite för smart för sitt egna underhållnings-bästa - därmed är storyn saggit och tyvärr inget för mig. Hade kunnat vara världens bästa film men nej - inte alls.
I Skuggan av ett brott (1987) - KK
HBO på stora duken. Vem bryr sig egentligen?
När ska förresten Tom Berenger göra comeback? Han har potential och behöver nån Tarantino eller Fincher som fiskar upp honom i den sjö han verkar ligga begravd i för tillfället.
Black Rain (1989) - KKKKK
Det måste bli full pott. Helt bortglömd idag men jag har alltid ett hjärta till den här trots superklyschig story. Den har perfekt casting (Andy Garcia är the man!), snyggt score, snyggt foto, Ridley med neon och rökmaskin och så mycket mer.
Se om den och mys lite extra. Det är en cop thrilla med japanese vanilla!
Thelma & Louise (1991) - KKKK
Sluta dissa den här. STabil och lite fin livsfilm om tjejer som tar tag i saken. Christopher McDonald är som vanligt helt underbar (ge honom en egen spinoff film med den här karaktären) och Harvey Keitel stabil som vanligt (när ska HAN göra comeback då?).
Slutet är bra och jag nickar tyst och ledset i biostolen.
Gladiator (2000) - KKKK
Blev ju Ridleys comeback med en spark i arsle på alla tvivlare. Han levererar på alla nivåer och vågar ta i med stora handskar när han verkligen målar upp en stor värld som har allt.
Smaskig och svulstig underhållning för alla smaker.
Hollywood när det är som bäst. !
Hannibal (2001) - KK+
Inte så hemsk som alla försöker flasha med. Ganska onödig men också lite obehaglig som den ska vara på rätt ställen.
Black Hawk Down (2001) - KKK
Helt ok men eftersom den sanna storyn vinklats och gjorts lite usa-finare så blir det lite unken eftersmak. Skitsnygg produktion och bra cast men nja - skulle kunna blivit så mycket bättre.
/ Kuntza
Intressant att se hur herr Kuntza har tappat alla begrepp om verklighten. Blade Runner en tvåa? Black Rain en femma? Vart är världen på väg?...
Skicka en kommentar