fredag 29 februari 2008

Blade Runner - The Final Cut

@@@@@
Ni som läst inlägget om Ridley Scott vet att jag håller Blade Runner som en av de allra bästa filmerna nånsin. Strax innan jul släpptes den feta femdiskutgåvan av Blade Runner med fyra olika versioner av filmen. Det som framförallt lockar med disken är en nyproducerad version kallad The Final Cut, samt mängder med nyinspelat bonusmaterial.
Den som förväntar sig en helt ny film med The Final Cut ungefär som när Director's Cut släpptes i början av 90-talet kan sluta förvänta sig det här och nu. The Final Cut bjuder visserligen på ett par nya scener (fast de är så korta och så få att de knappt är värda att kallas scener) men det som verkligen gör filmen intressant är all uppiffning den fått. Ljudet är klockrent och bilden har aldrig varit bättre. Det är en helt annan skärpa och ett helt annat djup. Dessutom misstänker jag att en hel del av effekterna blivit digitaliserade också.
Utöver Final Cut får vi även 1982 års amerikanska bioversion samt 1982 års europeiska bioversion där enda skillnaden är några korta klipp med lite mer våld och blod. Och givetvis följer Director's Cut med trots att skillnaden mellan den och Final Cut är minimal.
Sen har vi extramaterialet. Har inte hunnit kika på allt än, men den tre och en halvtimme långa dokumentären med nyinspelade intervjuer med alla inblandade är bara den värd pengarna. Från idé- och manusstadiet fram till att filmen rullade på biograferna får vi veta allt av värde och lite till om inspelningen. Det gäller även alla bråk och allt strul där framförallt kamerateamet och Ridley Scott gick runt och hatade varandra. Intressant och sevärt hela vägen.
/Surskägget

1 kommentar:

Anonym sa...

Köpa köpa köpa köpa köpa köpa köpa köpa KÖÖÖÖÖPAAAA!!