söndag 2 mars 2008

Once

@@@@@

Steven Spielberg håller den här som en lysande favorit och han sa i en intervju att efter ha sett den här rullen så fick han inspiration till fortsatt filmmagi. Världens minsta största film. Det är som en god vän som du känt hela livet plötsligt ser dig i ögonen och talar om för dig hur bra och dålig du är, allt med den största kärlek från djupet av själen och hjärtat. Det handlar om en gatutrubadur i Dublin som spelar covers för turister och växelpengar men när mörkret kryper på och gatorna blir tomma så sjunger han sina egna sånger (Bono gå och dö). Snart blir han vän med en söt ung kvinna från Tjeckien och det visar sig att hon också har oanade musikaliska talanger. Hur jag än vänder och vrider på det så blir betyget faktiskt bara ett. Filmen måste ha kostat två skorpor och en utskällning att göra men när det blir såhär bra så vill man bara se mer! Jag såg den här rullen på filmfestivalen ifjol och den går upp på biograferna i mars. Musiken är fantastisk, "skådisarna" är sig själva och om du inte jobbar hårt med att hålla tillbaka en tår eller sju så slår jag ihjäl dig med en gammal akustisk gitarr EN gång...ONCE.

/Vrångmannen

8 kommentarer:

Henrik sa...

Det finns inte en chans i världshistorien att jag kommer att se den här filmen. Inte bara för att det är en dramarulle om vänskap (zzzz...) utan för att trubadurer utan urskiljning ska skjutas.

Anonym sa...

Jag är sååå nyfiken på Once. Längtar efter att se den. Bara någon vecka kvar nu.

Anonym sa...

Hahaha! Henrik, då är detta ingen film för dig med andra ord. Kanske om du byter ut trubaduren Glen mot Chuck Norris och gitarren mot ett par nunchakus!?!

Stargirl kommer nog gilla den :-)

Henrik sa...

Yeah! "A Force Of Once"! "The Oncetagon"!

Anonym sa...

Once & the Terror.
Once Wolf McQuade.
Good Guys Once Black.
Invasion O.N.C.E.
Delta Once.
Delta Once 2 - The Colombian Once.
Once in Action.
...
...
...

Anonym sa...

"You shouldn't grab me, Johnny. My mother grabbed me once... ONCE!"

Joe Piscopo från Johnny Dangerously. Hahaha! Det är en @@@

Henrik sa...

Oncer, Texas Ranger?

Kuntza sa...

KKKK+

En av förra årets bästa stunder på bio (Once e egentligen från 2006 men jag såg den på Sthlm Filmfestival i höstas - tack till Vrångmannen) ihop med Pixars köksråtta och Woody Allens svettiga thriller.

Det här är riktigt bra och rekommenderas varmt. Ju mindre man känner till om handlingen, desto bättre.
Vi får en varm och fin berättelse som berör på alla nivåer. Var går gränsen mellan vänskap och kärlek?
Är livet uppbyggt kring slumpen? Ska man fånga ögonblicket? Vissa kanske tycker det låter fånigt men det är isåfall er det är fel på.

Se Once.

/Kuntza